En etkili yöntem güneş panelleri

Eski Bakan Eroğlu, barajlarda su seviyesi düşüşünde buharlaşmanın büyük rolü olduğunu, bunun mini plastik toplar, rüzgâr perdeleri, güneş panelleri, su yüzeyinin zararsız bitkilerle kaplanması gibi yöntemlerle önlenebileceğini söyledi.

GİRİŞ 19.08.2023 13:12 GÜNCELLEME 19.08.2023 17:04
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Suyun profesörü olarak bilinen, eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve eski DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kuraklığın artık tabii afetler sınıfına girdiğini, iyi bir işletme ve su kaynaklarının planlı yönetimi ile kuraklıkların yönetilebileceğini söyledi.

Milliyet’e konuşan Eroğlu, Türkiye’deki yağışların hidrolojik takvimine göre, 1 Ekim 2022 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasının bir yağış yılı olarak kabul edildiğini, bu dönemde yağışların yüzde 3,7 oranında azaldığını, bunun büyük bir azalma oranı olarak görülemeyeceğini belirtti. Eroğlu, “Bölge bölge değerlendirecek olursak; yağışların en fazla azaldığı bölgeler Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu. Uzun yıllar ortalamasına göre Marmara’da yüzde 21,8 azalma, Ege’de yüzde 5, Akdeniz’de yüzde 14,7, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 12’lik bir azalma olmuş. Karadeniz’de ise yüzde 14,7’lik artış söz konusu” bilgisini verdi.

Kişi başına yıllık bin 300 metreküp su miktarı düştüğünü, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurgulayan Eroğlu, “Her damlasını akıllıca kullanmamız gerekir” ifadesini kullandı.

‘Kuraklık yönetilebilir’

“Kuraklık artık tabi afetler sınıfına girmektedir” diyen Eroğlu, Türkiye’nin 1989, 1994, 2001, 2007, 2014 yıllarında kuraklık yaşadığını, her yedi yılda bir orta şiddet, 19 yılda bir de büyük şiddette kuraklık gerçekleştiğini, burada asıl önemli noktanın kuraklığın nasıl yönetildiği meselesi olduğunu söyledi.

Su kayıplarını azaltmak için alt yapı tesisleri ve boru şebekelerinin yenilemesi gerektiğini ancak belediyelerin bu konuda gayret göstermediklerini savunan Eroğlu, “Geçmişte söylediğim bir sözü yineliyorum: Festival yapacakları yerde su şebekelerini yenilesinler” dedi.

Buharlaşmaya önlem

Sıcak mevsimlerde barajlarda yaşanan en büyük sorunların buharlaşma ve alg (yosun) patlaması olduğunu belirten Eroğlu, “Sığ ve yüzey alanı büyük barajlarda buharlaşma daha fazla, derin ve yüzey alanı küçük olanlarda daha azdır. Uygun işletme ile buharlaşmanın az olduğu kış aylarında mümkün mertebe sığ ve yüzeyi geniş olan barajlar kullanılırsa buharlaşan sudan tasarruf edilir” dedi. Buharlaşmaya; yüzey alanı, sığlık, rüzgâr hızı, sıcaklık ve havadaki nem oranının etki ettiğini söyleyen Eroğlu, buharlaşmayı önlemek için öngörülen fiziki metotları şöyle sıraladı:

Etkili ama pahalı

“Fiziki tedbirler; yüzeyin örtülmesi, bunun için toplar veya başka plastik maddeler kullanılabilir. En uygunu fiziki metotlar olup; bunların yüzde 70 hatta yüzde 90 nispetinde buharlaşmayı azalttığı ama pahalı olduğu bilinmektedir. Rüzgâr tesirini azaltmak için hâkim rüzgar yönüne rüzgar perdeleri de düşünülebilir. Hatta ağaçlandırma da kısmen rüzgârı kesmek açısından faydalı olabilir. Alttaki soğuk suyun üst tabakaya yönlendirilmesi. Yani 18 metreden daha derin barajlarda alttaki soğuk suyun hava basılarak üst kısma yönlendirilmesidir.”

Güneş panelleri

Fiziki tedbirler içinde güneş enerji panellerinin önemli bir uygulama olduğuna işaret eden Eroğlu, “Bakanlığım döneminde hem buharlaşmayı önlemek hem de panel kullanımı dolayısıyla arazi talebini azaltmak için bir genelge yayınlayarak baraj ve göletler ile büyük açık su kanallarında DSİ iznini almak şartıyla güneş enerji sistemlerinin kurulmasına imkân sağlamıştık. Hatta kendim de bu maksatla ekonomik yüzer güneş enerji sistemleri geliştirmiştim. Bu sistemin hem temiz enerji üretimi sağlaması hem de buharlaşmayı azaltması açısından çifte faydası var” dedi.

Bitki kaplama

Eroğlu, buharlaşmayı önlemenin “yüzeyin içme suyunun kalitesini bozmayacak bitkilerle kaplanması” gibi biyolojik metotlarının da bulunduğunu söyledi. Kimyevi metotlara da dikkat çeken Eroğlu, aktif karbon kullanarak yüzeyin karartılmasının da sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti. Eroğlu, “su yüzeyinde ince bir tabaka oluşturan bazı kimyevi maddeler Avustralya’da denenmiştir. Ancak rüzgâr bu ince tabakayı parçaladığından iyi netice alınamamıştır. Ayrıca içme suyu barajlarında kullanılan maddelerin sağlığa zararlı olmaması gerekir. Bu kimyevi maddeleri kullanmadan önce baraj gölündeki balık gibi canlı hayat da dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • Atilla Kaya 8 ay önce Şikayet Et
    Çok isabetli bir tesbit
    Cevapla
  • Tekin Yılmaz 8 ay önce Şikayet Et
    İlk paragrafta anlatılanı aşağı yukarı bütün okumuş vatandaşlar bilir. Problem şuki bize çözüm söyleme. Problemi çöz. Damlama sulamayı mecbur kıl, imar değişikliği ile bütün binaların GES ve sıcak suyu güneşten elde ederek ayrıca YAĞMUR HASADI sistemini binalara mecbur kılıp altyapıyı ona göre ayarlamalı hasat edilen yağmur suyu baraj veya su kıtlığı çeken göllere aktarılmalı..
    Cevapla
  • Ali Veli 8 ay önce Şikayet Et
    Baraj üzerine güneş paneli koymak mantıklı değil. Nemden kaynaklı olarak paneller bozulur. Tamir işlemi zorlaşır
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    evet yapmış olduğu hizmetleri unutmadık bugün İstanbul susuz kalmadı ise onun yaptığı işlerden dolayıdır hükumet görev vermelidir üst seviyede su da beka sorunudur susuz hayat olmaz acele görev verilmelidir Veysel bey devletcidir görevden kaçmaz dikkate alınmalıdır
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    yüzer ges i çin yapmıştı, sonra yasakladı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle