Üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi başladı

Ordu’nun sahil kesimlerinde hasadı tamamlanan fındıkları kurutma ve seçme işlemleri sürüyor. Üreticiler gündüzleri sıcak havanın kendilerini zorladığını belirterek, geceleri ise çadırlarda fındık nöbeti tuttuklarını belirtiyor.

Üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi başladı
Üreticilerin zorlu fındık kurutma mesaisi başladı
GİRİŞ 17.08.2023 21:38 GÜNCELLEME 17.08.2023 21:38
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ordu’da sahil kesimlerinde 12 Ağustos olarak belirlenen hasat sezonu neredeyse tamamlanırken, fındıklarını toplayan üreticiler mahsullerini kurutma ve seçme telaşına düştü. Üreticiler patoza verdikleri fındıkları harmanlara sererek hem kurutmaya çalışıyor, hem de 30 dereceye ulaşan sıcak altında seçmeye çalışıyor. Üreticiler hırsızlık olaylarına karşı geceyi kurdukları çadırlarda geçirdiklerini belirtiyor.

“Sabah namazından öğlene kadar seçmeye çalışıyorum”

Güldiye Nur Gemici isimli fındık üreticisi, hasat ve kurutma işlemlerinin yorucu olduğunu söyledi. Gemici, “Bir o kadar da zevkli inşallah yağmur yağmadan kuruturuz. Fındık zor bir dönem, özellikle havalar yağışlı geçerde üretici çok zorda kalıyor. Karadeniz iklimi zor olduğu için biz bu güneşli havaları arıyoruz. Sabah namazı sonrası geliyorum ve öğlene kadar fındığı seçmeye çalışıyorum, ertesi gün yine aynı şekilde devam ediyorum” diye konuştu.

“Geceleri nöbet tutuyoruz”

Hasat sezonunun güzel geçtiğini söyleyen Kadir Gemici ise zahmetli bir süreci tamamlamaya çalıştıklarını, gece olduğunda da fındığın başında nöbetleşe beklediklerini ifade etti.

“Sıcak havalarda 4-5 günde kurutma işlemlerimiz bitiyor”

Turgut Aktepe isimli üretici işçiler ile fındık topladıklarını ve kurutma aşaması geçtiklerini söyledi. Aktepe, kurutma mesaisi gece ve gündüz devam ediyor. harmana geldikten sonra da işçiliği devam ediyor. Toplamda 4-5 gün kurutma işlemimiz sürüyor. Havalar böyle giderse inşallah biz de fındığı kurutacağız.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • 606060 8 ay önce Şikayet Et
    Her işin bir zahmeti var yapmayın ozaman çoğu ormanları kesip fındık bahçesi yaptı
    Cevapla
  • vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Fındık sadece yemiş olarak tüketilmiyor çikolata ürünleri başta olmak üzere birçok gıda sanayisinde kullanılıyor güzel insan
    Cevapla
  • Ali Baba 8 ay önce Şikayet Et
    Niye dünyada fındık üretiminde dünya birincisiyiz Demekki diğer ülkeler bunun toplaması ve yemeye hazır hale getirmenin ne kadar zor olduğunun farkında.. Devlet fındığın yerine alternatif bir ürün bulup Karadeniz'in cefakar insanlarına yardımcı olmalı
    Cevapla
  • cahil 8 ay önce Şikayet Et
    Bu sene fındıktan çiftçiye ancak çilesi kalacak gibi, satış fiyatı düşük kaldı
    Cevapla
  • R53 8 ay önce Şikayet Et
    Çoğu yer bayır uçurum toplaması zor, kurutması zor, seçmesi zor. Çok meşakkatli bir iş. Emek etmeden, zahmetsiz Rahmet olmuyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle