Ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 4.1 milyon ceza

Ticaret Bakanlığı, 940 parti ürünün incelendiğini; ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 4.1 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

GİRİŞ 12.08.2023 09:43 GÜNCELLEME 13.08.2023 11:15
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı'nca, 2023 yılı temmuz ayı itibari ile yapılan denetimlerde ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara 4,1 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Tüketicileri güvensiz ürün risklerinden korumak amacıyla Ticaret Bakanlığı sorumluluğunda bulunan başta kırtasiye, oyuncak ve çocuk bakım ürünleri olmak üzere tekstil, ayakkabı, mobilya, deterjan gibi ürünlere yönelik piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri yürütülüyor. Denetimlerde ürünler Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu hale getirildikten sonra hazırlanan teknik mevzuattaki ölçütlere göre yetkilendirilmiş laboratuvarlarda inceleniyor.

'GÜVENSİZ ÜRÜNE SIFIR TOLERANS'

Açıklamada, "Güvensiz ürünlerin oluşturabileceği riskleri önleyerek tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin korunması Bakanlığımızın birinci önceliği olup, 'güvensiz ürüne sıfır tolerans' ilkesiyle hareket edilmektedir. Ürün kontrolleri, risk analizleri çerçevesinde hazırlanan aylık denetim planları, tüketici şikayetleri ve diğer bildirimler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Denetimlerde; ürünlerin içermesi muhtemel zararlı kimyasalların tespitine yönelik analizler yapılmakta, fiziksel olarak kaza ve yaralanmalara sebebiyet verebilecek küçük parça, sivri uç gibi kısımlar test edilmekte ve kullanım talimatı, etiket bilgileri, uyarı ve işaretlemeler kontrol edilmektedir" denildi.

Denetimler sonucunda mevzuata uygun olmayan ürünlere piyasaya arzın yasaklanması, toplatma, bertaraf ve ayrıca idari para cezası yaptırımları uygulandığı belirtilerek, "Bu ürünlere ilişkin bilgiler Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) aracılığıyla www.guvensizurun.ticaret.gov.tr adresli internet sitesinden tüketicilerimizle de paylaşılmaktadır. Bu çerçevede, 2023 yılı temmuz ayı itibarı ile toplam 940 parti ürün denetlenmiştir. Ürünleri güvensiz bulunan üretici ve ithalatçılara toplam 4,1 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

KIRTASİYE ÜRÜNLERİNE DENETİM

Bununla birlikte, 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesinde okul ve kırtasiye ürünlerine yönelik denetimler gerçekleştirileceği bildirilerek, "Çocuklarımızın sağlık ve güvenliğini riske atabilecek ürünlere gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır. Tüketicilerimizin güvensiz olduğundan şüphelendikleri ürünlerle ilgili Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Bakanlığımızın web sayfası üzerinden ihbar ve şikayet mekanizmalarını kullanarak Bakanlığımıza bildirimde bulunmaları, piyasadaki güvensiz ürünlerin tespitine önemli katkı sağlayacaktır" denildi. 

KAYNAK: DHA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    kaç işletmeye 4.1 milyon TL ceza kesilmiş ve işletme başına kesilen ceza nekadar? sanırım enflasyondan etkilenmeyen tek şey firmalara kesilen cezalar. Erken ödemede %25 de indirim yapıldımıydı oldu kaymaklı kadayıf.
    Cevapla
  • Arnavut 8 ay önce Şikayet Et
    Elin çinlisi tekstilde her türlü ürünü menşei değiştirip ülkemize sokuyor anti dampingten kaçırıp yerli üretici işletme kapatıyor ve hükümetimiz bunu seyrediyor.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye çöplüğü dönmüş tahtakale mercana gidin görün
    Cevapla
  • ugur 8 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede her gün en az 20 milyon pkk yani teröristleri destekleyen ve onlar ile yaşıyoruz . Ellerinde gelse bomba koyup tüm ülkeyi patlatırlar . Sizce bunlara gıda ürünlere teslim etmek gibi saçma iş olurmu??
    Cevapla
  • westalı65 8 ay önce Şikayet Et
    uleyn adamlar salatalığa domatese zehir hormon enjekte ediyor gıgları çıkmıyor.. Kırtasiyeye gelince birden sağlığımızı düşünür oldular... de geeettt
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle