'İşsizlik artarken biz sanayiciler çalıştıracak işçi bulamıyoruz'

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, "Sanayimiz durmadan büyürken, ihracatımız ve yatırımlarımız devamlı artarken, biz çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Nerede bu işsizler?" diyerek isyan etti.

'İşsizlik artarken biz sanayiciler çalıştıracak işçi bulamıyoruz'
'İşsizlik artarken biz sanayiciler çalıştıracak işçi bulamıyoruz'
GİRİŞ 11.08.2023 15:33 GÜNCELLEME 11.08.2023 15:33
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Eskişehir OSB Başkanı Küpeli, sanayicinin yaşadığı “işçisizlik” sorununa dikkat çekerek, “Haziran ayı verilerine göre işsizliğin arttığı, 3,3 milyon kişinin işsiz olduğu belirtiliyor; ardından da sanayi üretiminin aylık yüzde 1,6 oranında arttığı açıklandı. Sanayimiz durmadan büyürken, ihracatımız ve yatırımlarımız devamlı artarken, biz çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Nerede bu işsizler?" dedi.

Açıklanan işsizlik rakamlarını ve sanayi üretim verilerini değerlendiren Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, işsizliğin arttığı bir dönemde Eskişehir’de ve ülkenin dört bir tarafında sanayicilerin çalıştıracak işgücü bulmakta çok zorlandığının altını çizdi.

“SANAYİCİ ELEMAN PEŞİNDE KOŞUYOR”

Nadir Küpeli, “Bizler bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyoruz. Turizm mevsimi başladı, tarımda çalışan sayısının en yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Sanayimizin sürekli yeni yatırımlarla büyüdüğü ve bunun rakamlarla da ortaya konduğu bir dönemde sanayi sektörü olarak işçi bulmakta her geçen gün daha da artan bir şekilde, sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. Küpeli şöyle devam etti: “Bugün Eskişehir OSB’deki fabrikaların en az bin 500 yeni işçiye ve kalifiye elemana ihtiyacı var. Fabrikalarımızın önünde ‘işçi alınacaktır’ tabelası aylardır asılı. 200’ün üzerinde yeni tesisin inşası sürüyor. Yeni işgücü lazım. Sanayiciler olarak her toplantımızın ana konusu, çalıştırmak için işçi bulamamak. Bu konu çok ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Üretimi artıracağız yeni vardiyalar koyacağız ama çalıştıracak insan bulamıyoruz. Sorun ücret veya asgari ücretle çalıştırma konusunu çoktan geçmiş durumda. Sanayi kuruluşları kalifiye, meslek sahibi ve iş bilen çalışanına zaten asgari ücretin çok üstünde ücretler veriyor. Yeni tesislere makine montajı için, başka şehirlerden büyük bedeller ödeyerek işgücü getirmek durumunda kalıyoruz. Daha makineler çalışmadan bu duruma geldik.”

“İŞSİZİN SANAYİYE KATILMASI TEŞVİK EDİLSİN”

Nadir Küpeli, işsizlerin mutlaka sanayideki iş piyasasına yönlendirilmesi için devletin acil tedbir alması gerektiğini belirterek önerilerini şöyle sıraladı: “Sanayide istihdam edilenlerin emekliliğine ilave ek gün katkıları sağlanmalı, sanayi iş kolunda çalışanlara ilave ek teşvikler uygulanmalı. Bununla birlikte işsizlik ödemesi ve sosyal yardımlarda da acilen bir düzenlemeye gidilmeli. Çalışabilir durumdaki herkes mutlaka üretici olmalı. Sosyal yardımlarla hayatını sürdürmemeli. Herkes becerisine ve eğitimine göre iş yaşamında üreterek para kazanmalı. Sosyal yardımlar gerçekten çalışamayacak durumda olan ve ihtiyacı olanlara verilmeli. Eğer buna elbirliğiyle çözüm bulamazsak sanayide ya daha fazla otomasyona yönelik yatırımlar yapılacak ya da ister istemez yabancı işgücü istihdam edilmeye başlanacak. Biz Türk sanayicileri olarak tesislerimizde kendi insanlarımınız çalışmasını ve kendi alın teriyle kazandığını tüketmesini istiyoruz. Enflasyonu yenmek istiyorsak, ekonomide sorunlara çare bulmak istiyorsak, daha fazla sanayi tesisine, daha fazla üretime ve daha fazla işgücüne ihtiyacımız var, bunun başka bir yolu yok.”

KAYNAK: EKONOMİM.COM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • Cengiz 8 ay önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun bedavaya çalıştıracak işçi bulamazsın bende bulamıyorum
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    yakında kendiniz çalışırsınız
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Üç kuruşa bulamazsın tabi ki.
    Cevapla
  • Yaşlı Kurt 8 ay önce Şikayet Et
    Çalışmadan naıl geçiniyor ya bu sözde işsizler ?? Çalışsada ailesine katkısı olda ne zararı olur?
    Cevapla
  • Yaşlı Kurt 8 ay önce Şikayet Et
    Demekki Türkiye fakir değilmiş ve kimsede açlık çekmiyor. Herkes keyfinde. Sürekli daha fazlasını istiyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle