Çinli yapamadı, Türk şirkete döndüler! 8 yıldır bekliyorlar

Afrika’nın orta kesimi darbelerle çalkalanırken, bir yandan da bölgenin kalkınmasına yönelik projeler de devam ediyor. Çinli bir şirketin finansman nedeniyle vazgeçtiği Makala-Kampala demiryolu inşası projesini Türk şirket yapacak.

GİRİŞ 10.08.2023 13:14 GÜNCELLEME 10.08.2023 16:07
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Afrika’nın Sahil adı verilen Batı ve orta kesiminde darbe süreçleri, yeni bir askeri ve siyasi krizi beraberinde getirdi. Rus paralı askerleri; Wagner’in Nijer, Burkina Faso gibi darbeyle gelen yönetimlerle işbirliğine gitmesi, kıtada güvenlik endişelerini de artırıyor.

Nijerya’nın öncülük ettiği bazı ülkelerin demokrasi çağrısı yapmasına rağmen gelinen nokta deyim yerindeyse bölgeyi diken üstünde bırakmış durumda. Afrika’nın orta kesiminde bu süreç yaşanırken, bir yandan da bölgenin kalkınmasına yönelik projeler de devam ediyor. Bunlardan en önemlisi ise Uganda tarihinin en önemli raylı taşımacılık projesi.

Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre; 8 yıl önce Çinli China Harbour Mühendislik Şirketi'nin (CHEC) üstlendiği, Uganda ve Kenya’yı bağlayan 2.2 milyar dolarlık demiryolu projesi, bu yılın başında iptal edilmişti. Çinli şirketin finansman nedeniyle vazgeçtiği Makala-Kampala demiryolu inşası projesi için Türk inşaat şirketi Yapı Merkezi ile temasa geçilmişti. Afrika’da bu alanda 6 milyar dolarlık iş üstlenen Yapı Merkezi’nin alacağı proje için Uganda ve Kenya geçtiğimiz günlerde ortak karar aldı.

AFRİKA’DA DEV PROJELERİ TAMAMLADI

Uganda ve Kenya yönetimi, hattı hem iyileştirmek ve Kuzey Koridoru'nu Tanzanya'nın Merkez Koridoru'na karşı rekabetçi hale getirmek için ortak bir açıklamada bulundu. Hattın inşasına bu yılın sonuna kadar başlayacağını açıklayan iki ülkenin yönetimi, finansman konusunda da birlikte hareket edecek. İki ülkenin ulaştırma bakanlarının ortak imzaladığı anlaşmayla, Hint okyanusuyla bağlantılı proje için finansman için Batılı ülkelerle görüşülecek.

Proje için yıllardır Çin Eximbank dahil olmak üzere farklı kredi kuruluşlarından aradığı desteği bulamayan Uganda, Afrika'da çok sayıda demir yolu inşasını üstlenen Türk Yapı Merkezi'yle temas kurmuştu.

Yapı Merkezi, Tanzanya’da 2 milyar dolarlık 202 kilometre uzunluğundaki Darüsselam-Morogor, 1.9 milyar dolarlık 409 kilometre uzunluğundaki Morogor-Makutupora, Etiyopya’da 1.7 milyar dolarlık 390 kilometre uzunluğundaki AwashKombolcha–Hara Gebaya gibi dev projeleri üstlenmişti.

KAYNAK: DÜNYA/KERİM ÜLKER
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 56
  • Niyazii 8 ay önce Şikayet Et
    Finansman derken acaba ödemede sıkıntı vardırsa. Bizimkilermi yapacak bedavaya. Rayları. Hakikaten bu tren rayı konusunda bukadar ilerdeysek bizde neden her şehirde tren istasyonu yok. Zamanla olur inşallah. Ülkemize milletimize güvenelim yeterki.
    Cevapla
  • Adem abi 8 ay önce Şikayet Et
    Yapı merkezi Tanzanya da işçilerin 7 aydır parasını vermiyor
    Cevapla
  • Sedat 8 ay önce Şikayet Et
    Ben ym calistim çok güzel firmaydi şimdi beceriksiz yöneticiler yüzünden işçiler para alamıyor patron işi umutsamiyor tanzanyadaki iş hiç bitirilemiyor haberlere bakın işçiler grevde
    Cevapla
  • ifk 8 ay önce Şikayet Et
    Yapamazlar tabi. Çinli dediğin çeyrek porsiyonluk adam. Dördü beşi bin araya gelse bir rayı havaya galdıramaz. İş makinası bozulsa çalıştıramaz. Türk işçisi bozulan yere çop sokar yine çallıştırır.
    Cevapla
  • Cihan 8 ay önce Şikayet Et
    Birdaha düşün mantıklı düşün küçümsemeden düşün
    Cevapla
  • BRiCS=Çin=Hayır 8 ay önce Şikayet Et
    En sonunda Afrikalı kardeşlerimiz bu dinsiz kitapsız çinlilerin ne mal olduklarını öğtendiler! Bu dinsiz komunistlerin her şeyleri yalan ve sahte! Çin ülkeleri birer birer borç tuzağını düşürüp sömürüyor Pakistan, Sri Lanka, Uganda ..gibi! Afrikalılarda Jeton düştü bizim çok bilmiş sivri zekalılarda Jeton düşmedi! BRiCS i üye olup Çinin kuklası ve kölesi olmak için adeta can atıyorlar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle