Karabük'te dünyanın en pahalı baharatı ekildi: Kilosu 250 bin lira!

Safran getirisi yüksek bir ürün olarak tanınıyor. Karabük ise safranın ana vatanı. Şimdi safran ekim zamanı başladı. Hasatı ise eylül ve kasım ayları arasında yapılacak.

GİRİŞ 08.08.2023 16:30 GÜNCELLEME 08.08.2023 17:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Safranın dünyada tescili sağlanarak "milli bitki" unvanı alındı.

Safranın ekimi, adını verdiği Karabük'ün Safranbolu ilçesinde başladı.

Her yıl ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safran, ekim-kasım aylarında toplanacak.

80 BİN ÇİÇEKTEN SADECE YARIM KİLOGRAM ELDE EDİLİYOR

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak nitelendiriliyor.

HER YIL YAKLAŞIK 35 KİLOGRAM ÜRÜN ALINABİLİYOR

Safran, her yıl yaklaşık 5 milyon çiçekten 35 kilogram ürün alınıyor ve 49 çiftçi tarafından yaklaşık 80 dekarlık alanda yetiştiriliyor.

"GEÇEN YIL 2 TONUN ÜSTÜNDE SOĞAN ELDE ETTİK"

İlçeye bağlı Kırıklar köyünde 11 dönüm alana ekim yapan Şaban Saymaz, geçen yıl 2,5 dönüm alana safran ektiğini, buradan 2 tonun üstünde soğan elde ettiğini söyledi.

"KİLOSU 250 BİN LİRA"

Safranbolu safranının kilogramı 250 bin liradan alıcı buluyor. Bu yıl 11 dönüm alanda ekim gerçekleştirdiğini aktaran Saymaz, şöyle konuştu:

Safranı satıyoruz. Biraz meşakkatli bir iş ama seviyoruz. Geçen yıl gramı 150 liraydı, bu yıl 250 liraya kadar çıktı. Çoğunlukla internet üzerinden satıyoruz.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Burhan 8 ay önce Şikayet Et
    Safranın anavatanı Safranbolu değil miydi?
    Cevapla