ASELSAN 20 yılda nereden nereye… Gazeteden bile daha değersizken dünyanın zirvesine

Türkiye'nin yüksek teknolojili sanayi şirketlerinden ASELSAN'ın 20 yıllık büyüme trendi baş döndürüyor. Defense News 100 listesinde dünyanın en büyük 54'üncü savunma şirketi olan ASELSAN, 2002 öncesinde gazete şirketinin bile gerisindeydi.

GİRİŞ 08.08.2023 17:25 GÜNCELLEME 09.08.2023 10:06
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Savunma sanayiinde ileri teknoloji ürünleriyle dünyada sayılı kuruluşlar arasına yükselen ASELSAN’ın yakaladığı ivme, ‘Erdoğan etkisinin’ bu sektördeki en bariz göstergesi oluyor.

AK Parti iktidarından önce yerel endekslerde gazete şirketlerinden bile geride olan ASELSAN, son 20 yıldaki inanılmaz yükselişiyle artık dünya devleriyle yarışıyor.

DÜNYA ZİRVESİNİN İLK 100’ÜNDE

2000 yılında İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Hürriyet gazetesinin gerisinde bulunan ASELSAN, 20 yılda üretimden satışını 255 milyon TL’den, 18.1 milyar TL’ye yükseltti. 71 kat büyüyen ASELSAN, İSO 500’de 18’inci basamağa ulaştığı gibi, “Defense News Top 100” dünyanın en büyük savunma ve havacılık şirketleri listesinde 47’inci sıraya yükseldi.

Savunmada dünyanın 'Top 100'ünde dört Türk şirketSavunmada dünyanın 'Top 100'ünde dört Türk şirket

Türkiye’nin en büyük şirketleri arasındaki payını her geçen yıl artıran ASELSAN, ABD merkezli Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı “Defense News Top 100” listesine göre 47’inci sırada yer aldı. ASELSAN, 2022 yılında 49. sıradaydı.

  • ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin 2023 yılı “Defense News Top 100” listesinde 47’nci sıraya yükselmesine ilişkin, “Dünyanın en büyük savunma şirketleri arasında 47’nci sırada yer alarak çıtamızı her geçen gün yükseltmenin gururunu yaşıyoruz. Listedeki yerimiz, Türk savunma sanayisinin kat ettiği mesafeyi global arenada taçlandırdığımızın kanıtıdır. İhracat odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda global arenada daha üst sıralara tırmanmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.


2000 yılında İSO 500 listesinde yerel bazda 44’üncü sırada yer alan ASELSAN’ın 2023’te dünyada 47’inci olma başarısını elde etmesi manidar bir istatistik olarak tarihe geçti.

NEREDEN NEREYE

AK Parti iktidarı öncesinde ASELSAN’ın satış geliri yaklaşık 200 milyon TL civarındaydı. ASELSAN, 2000 yılında İSO 500 listesinde 44’üncü sıradaydı. ASELSAN, 28 Şubat sürecinde Aydın Doğan medyasına ait Hürriyet gazetesinin gerisinde bulunuyordu. 2000 yılı İSO 500 listesinde 29’uncu olan Hürriyet’in üretimden satış kazancı 169.6 milyon TL iken, 44’üncü sıradaki ASELSAN’ın satış geliri sadece 138 milyon TL idi. 2002’deki üretimden satışı 255 milyon TL olarak ölçülen ASELSAN’ın 2021 yılına gelindiğinde satışını 18 milyar 136 milyon 907 bin 204 TL’ye çıkardı.

Şirketin 2002-2021 yıllarında gerçekleştirdiği satışlardan elde ettiği toplam gelir 74 milyar 249 milyon 344 bin TL olarak kayıtlara geçti.

İSO 500’DE DE PARLIYOR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 17’inci sırada yer alan ASELSAN, 19 milyar TL’lik satışla 18. basamakta bulunan Mercedes Benz Türk AŞ firmasını yakalamış durumda.

  • Milli Görüş lideri merhum Necmettin Erbakan’ın temelini attığı Askeri Elektronik Sanayi AŞ (ASELSAN), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyacının karşılanması amacıyla 14 Kasım 1975 yılında kuruldu. ASELSAN, Kıbrıs Harekatı dolayısıyla Batılı ülkelerin Türkiye’ye ambargo uygulamalarının ardından faaliyete geçirilmişti. ASELSAN, Erbakan Hoca’nın talebesi Recep Tayyip Erdoğan döneminde ağır sanayiye verilen değerle dev bir kurum haline geldi.


İşte ASELSAN'ı savunma ve havacılık sektöründe dünya devler ligine taşıyan ürünlerinden bazıları:

Hisar A+ otonom alçak irtifa hava savunma füze sistemi

Hava Savunma Erken İkaz Radarı KALKAN-II

STAMP-L Sistemi

ATILGAN

Drone Avcısı Şahin

Seyyar Havan Tespit Radarı SERHAT

Yüksek güvenlikli uydu haberleşme sistemi TUMSİS

Mobil V/UHF Elektronik Destek Sistemi SÖKMEN

GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi

GÖKBERK Mobil Lazer Silah Sistemi

Harekete duyarlı kablosuz kamufle görüntüleme sistemi ASELPIR

GÖKDEMİR Fırlatma Sistemi

Karinaya Monteli DSH Sonarı FERSAH

Orta sınıf 1. seviye insansız kara aracı ASLAN

Sarfedilebilir HPEM Sistemi EJDERHA

İkinci seviye insansız kara aracı ERTUNGA

Milli Muharip Uçak KAAN'daki ASELSAN sistemleri

KARAKURT Elektro-Optik Sensör Sistemi

Torpido Kovan Sistemi

Deniz Uydu Haberleşme Terminali

ALBATROS-S,

İnsansız süratli su üstü hedef botu Albatros-t

Volkan Atış Kontrol Sistemleri

Lazer hedef işaretleme cihazı Engerek

SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi

Yeni nesil zırhlı muharebe sistemi Korhan

Hava savunma sistemi Korkut

Mikro/Mini İHA tehditlerine karşı geliştirilen İHTAR

ALKAR 120 mm Havan Silah Sistemi

SERDAR Sahil Gözetleme Radarları

optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi CATS

SARP-DUAL Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi

Serçe - İnsansız uçan sistem

Defense News Top 100 listesinde ASELSAN'ın yanı sıra 3 Türk şirket daha yer aldı.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67'nci sıradayken, bu listeye 58'inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi.
  • ROKETSAN da 2022'de 86'ncı sırada iken 2023'te 80'inci sıraya ulaştı.
  • Listeye ilk kez dahil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100'üncü sırasında yer aldı.

 

Türk savunma sanayisi uykuları kaçırıyor: Ne yazık ki Türkler dünyanın en iyileri arasında!Türk savunma sanayisi uykuları kaçırıyor: Ne yazık ki Türkler dünyanın en iyileri arasında!

Tespit radarları, insansız araçlar, silah sistemleri… İşte ASELSAN’ı dünya markası yapan üstün savunma teknolojileri
GALERİYE GİT
KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 32
  • Ahmet feyzi inceöz 8 ay önce Şikayet Et
    Rahmetli erbakan hocamla makam arabasında yanyana temel atma merasimine beraber gitme şerefine nail olan birisi olarak bu haberle mutluluğum tazelendi
    Cevapla
  • Mumin 8 ay önce Şikayet Et
    rahmetli Erbakan hocam ASELSAN'ın temellerini atmış rahmetli Erbakan hocam Bayraktar'ın temellerini atmış ve rahmetli Erbakan hocam Reis gibi Bir adamı yetiştirmiş Allah Bu Vatana hizmet edenleri hep Azize eylesin ebeden razı olsun inşallah ve özellikle mühendis kardeşlerimizden teknisyen kardeşlerimizden minnettarız hepsinden Allah razı olsun
    Cevapla
  • Orhan Hak 8 ay önce Şikayet Et
    Dünya lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'ye nasip eden Rabbime sonsuz şükürler olsun, iyi ki varsın Cumhurbaşkanım
    Cevapla
  • Bahadır 8 ay önce Şikayet Et
    Halk olarak bu yüzden mi fakirleştik. Paralarımız silaha mı gitti...
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 8 ay önce Şikayet Et
    Silaha giden para devede kulak. Kaldı ki o silahların ihracatıyla çok büyük paralar kazanıyor Türkiye. Paralarımızı bankalar tefeciler yiyor. Pastadan en büyük payı alan sermayedarlar yiyor. Türkiyede Müslüman isimli kaç tane yahudi firma var. Ama bu silahlar onlara işlemiyor işte. Hükümet o konuda aciz.
    Cevapla
  • Serdar 8 ay önce Şikayet Et
    Bağımsız olmaya calıştığımız için fakirlestik dolar siyonizim bunları bilmeden anlayamazsın şirketler hep büyümüş kârları büyümüş isdihdam büyümüş paramız değer kaybetmiş matamatiğe uyugun deyil bide tüsiad var onlarda Siyonizm'in uşakları
    Cevapla
  • Kırkdokuzelli 8 ay önce Şikayet Et
    Önce her birey kendine bakacak.ne kadar çok marka bağımılısı ve müsrüf olduğuna ondan sonra fakirlikten bahsedecek! Paralar heykele gitmedi en azından
    Cevapla
  • AKINCI 8 ay önce Şikayet Et
    Saçma savunma demek evin kapısı demektir !
    Cevapla
  • Aselsanzede 8 ay önce Şikayet Et
    Borsada işlem gören hissesi dip seviyede ...yabancıların oyuncağı olmuş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle