Mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yeni düzenleme

Bazı kuyumculuk ürünlerinin ve mücevherlerin AB dışındaki ülkelere ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük getirildi.

GİRİŞ 08.08.2023 02:04 GÜNCELLEME 08.08.2023 09:23
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Hükümetten, altın ithalatını düşürmek için ilk adım atıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bazı mücevher ve kuyum ürünlerinin ithalatına yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük getirildi.

Kara göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlere yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Ek mali yükümlülük Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler harici ürünlere uygulanacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalattan alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek. Karar yayımını takip eden üçüncü gün yürürlüğe girecek.

RAFİNERİLER TARAFINDAN EN AZ 1 GRAM ALTIN ÜRETİLEBİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle de rafineriler artık en az 1 gram, en fazla 100 gram altın üretebilecek. Bakanlığın sitesinde Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına Dair Genelge yayımlandı.

Buna göre, basılı kıymetli madenler yalnızca dikdörtgensel şekilde üretilebilecek. Basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram, gümüşler asgari 50 gram, azami 500 gram, platin ve paladyumlar asgari 2,5 gram, azami 250 gram ağırlığında üretilebilecek. Daha önceki düzenlemede, basılı altınların asgari üretim sınırı "0,5" gram olarak belirlenmişti.

ALTIN İTHALATI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 5,1 ARTTI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı ise yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu.

Alınan kararla, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerinim azaltılması hedefleniyor.

KAYNAK: İHA
Gülşah Kerimoğlu Haber7.com - Editör
Haber 7 - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Haber7.com sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı.
YORUMLAR 54
  • ÖMER 8 ay önce Şikayet Et
    İşlenmemiş Altın en değerli paradır.Dış ticaret açığı falan oluşturmaz.Trlefon saçma sapan pırlantalar tuhaf süsler vs bunlara para boşa gider.İşlenmemiş her gram altın ülke ekonomisine kalıcı değer katar.
    Cevapla
  • adem 8 ay önce Şikayet Et
    Hükümet ile smzde muhalefet her konuda anlaşıyor ne hikmetse, arkadaşım adamlar dünyayı sömürüyor, ey fransa..demek kolaymış, afrika, dostun maduro yu sende desteklesene. Bizde halk olarak yüksek bile olsa bari erdemli duruş sergiledik diyelim
    Cevapla
  • Ahmet Bayla 8 ay önce Şikayet Et
    Elinde yüzlerce kg altını olan kuyumculardan düşük vergi alınıyor kur korumalı mevduatlarda vergiye tabi tutulmalı
    Cevapla
  • Hala 8 ay önce Şikayet Et
    Ab ye hersey serbest olan Türk’e oluyor adaletin yok senın Türkiye
    Cevapla
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Neden AB' ye böyle bir iltimas geçiliyor. Venezuella dan altín ithal edelim, afrika ülkelerinden ithal edelim . Neden AB' yi zengin ediyoruz??? Başkanín mülteciler için AB' nin huzurunu biz sağlıyoruz dediğinden beri AB' ye mi hizmet ediyoruz diye hep düşünüyorum. Kimin kim olduğu, kime hizmet ettiği ileride açığa çıkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle