Hazine ve Maliye Bakanlığından altın kararı! 7 ayda yüzde 180 arttı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması getireceği bildirildi.

GİRİŞ 07.08.2023 12:45 GÜNCELLEME 07.08.2023 16:43
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığınca işlenmemiş altın ithalatına getirilecek "kota uygulaması" ile hem söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hem de altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hedefleniyor.

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından aldığı bilgiye göre, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini takip eden Bakanlık, söz konusu ithalata yönelik çeşitli tedbirlerin alınması için çalışmalarını sürdürdü. Bu etkilerin azaltılması amacıyla ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştiren Bakanlık yetkilileri, uzun vadeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla konuyu ele aldı. Ayrıca alınan tedbirlerde ihracatçıların korunması kapsamında gerekli hassasiyet gösterildi.

CARİ AÇIK İÇİN ÖNLEM

Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye'nin döviz rezervlerini desteklemek için 'kota uygulaması' getirmeye karar verirken, söz konusu karara ilişkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.

KOTA MİKTARLARI NASIL BELİRLENDİ?

Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak.

Tedbirler çerçevesinde aracı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendi.

Söz konusu kota kıymetli madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.

ALTIN ÜRETİMİ VE TİCARETİ KONUSUNDA İHRACAT DA TEŞVİK EDİLECEK

Alınan tedbir kararının dış ticaret dengesine olumlu yansıması beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat söz konusu kota uygulamasının dışında tutulacak.

Böylelikle hem altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hem de uzun dönemde cari açık konusunda olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.

DİR kapsamında yapılan ithalatın yanında bedelsiz ihracat kapsamında ihracat bedeli olarak gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota kapsamı dışında tutulacak.

ALTIN İTHALATI 7 AYDA YÜZDE 180 ARTTI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye'nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde işlenmemiş altın ithalatı yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu.

ARTIK EN AZ 1 GRAM BASILI ALTIN ÜRETİLEBİLECEK

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kararına göre en düşük 1 gram altın üretebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre rafineriler basılı altını en az 0.5 gram yerine en az 1 gram olarak üretilebilecek.

Düzenleme, Hazine'nin internet sitesinde yer alan "Rafineriler Tarafından Üretilecek Basılı Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge'de yapılan değişiklikle gerçekleştirildi.

Genelge'de yapılan değişiklikle basılı altınlar asgari 1 gram, azami 100 gram ağırlığında üretilebilecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 57
  • Nazım Zengin 8 ay önce Şikayet Et
    İnancımdan dolayı hiç faizle borç almadım. Kredi kartı bile kullanmadım. Hep keseme göre yaşadım. Şimdi sizin yanlış iktisadi yönetiminiz yüzünden vaktiyle birilerine dağıttığınız ucuz kredilerin, vergi aflarının ceremesini enflasyon olarak bana ödetiyorsunuz. Ayın başı ile sonu arasında %10 enflasyon olan bir ülkede altın alınmasına mani olmak enflasyon üzerinden halkı sömürmektir!
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    insanlar altın almasın diye yapıyorlar gariban bir gram altın alıcak ona bile göz diktiler zengin külolarca alır görmezler
    Cevapla
  • Kahrolsun bu sistem 8 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar büyük bir saçmalık; ithalatın %92 si işlenmiş altın iken işlenmemiş altına kota koyuyor, En düşük küpürü 1 grama çıkarıyor ki halk altın alıp alıp yastık altına atmasın almak zorlaşsın
    Cevapla
  • Samsun 8 ay önce Şikayet Et
    Onu bunu yok kardeşim ithalini ihracatlı biz bunlardan anlamayız 2 hafta önce yağ aldım 125 liraya az önce 180 diyo bakkalcı haftada 25 lira zam gelmiş zeytin yağına bizim anlicemiz dilden biseyler söyleyin bu zamları durdurun biz bundan anliyoruz
    Cevapla
  • Tarık S. 8 ay önce Şikayet Et
    Türk Lirasindan başka degerlenmeyen artmayan tek bişey yok ki.Aylardir tek değer kaybeden şey paramiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle