Kiracılar dikkat! Yargıtay o ödemeden kiracıyı sorumlu tuttu

Ödemeyi banka ile yapan kiracılar için kötü haber geldi. Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren emsal kararda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, havale ücretinden kiracının sorumlu olduğuna hükmetti.

GİRİŞ 06.08.2023 12:55 GÜNCELLEME 06.08.2023 13:34
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Kira bedellerindeki yüksek artış tartışmaları sürerken, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal nitelikte bir karar çıktı.

Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde havale ücretinin kiracıya ait olduğuna hükmeden Yüksek Mahkeme, havale ücretinin kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılması halinde kiracının eksik ödeme yapmış sayılacağına karar verdi.

Kiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahibi 200 bin TL hava parası teklif ettiKiracısını evden çıkarmak isteyen ev sahibi 200 bin TL hava parası teklif etti

Fırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun! Kurnazlık peşine düştülerFırsatçı ev sahiplerinden yeni oyun! Kurnazlık peşine düştüler

Emsal niteliğindeki olayda kiracı L.M., her ay düzenli olarak kirasını bankaya yatırdı. Dört ay sonra ev sahibi, kiranın eksik yatırıldığını iddia edip kiracısı hakkında icra takibi başlattı. Kirayı ödemesine rağmen icra takibiyle sarsılan kiracı, takibe itiraz etti. Bunun üzerine ev sahibi Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kapısını çalarak, takibin durdurulmasına itiraz etti. Davacı mülk sahibi, davalı kiracı L.M.'nin 4 ay boyunca kirayı eksik ödediğini öne sürdü. Ev sahibi, davalının kira bedellerini tam olarak ödemekle yükümlü olduğunu ileri sürerek itirazın kaldırılmasına ve icra takibinin kaldığı yerden devamına, akdin feshi ile davalının kiralanandan tahliyesine karar verilmesini istedi. Davalı kiracı ise davacının iddia ettiği eksik ödeme hususunun tamamen kendi kusuruna dayandığını, davacının bildirdiği banka hesap numarasına her ay 450 lira ödediğini, banka tarafından havale ücreti olarak 31,50 lira kesildiğini, söz konusu kesintiden kendisinin değil ev sahibinin sorumlu olduğunu dile getirdi. Kiracı, kira sözleşmesi uyarınca kira bedelleri elden peşin olarak ödenecekken davacının istemi ile banka havalesi yoluyla ödenirken oluşacak kesintinin de tarafından karşılanmasının hukukla ve kira akdiyle bağdaşmadığını belirterek, davanın reddini savundu.

Eksik ödemenin bankaca alınan masraflardan kaynaklandığına hükmeden mahkeme, elden ödenmesi kararlaştırılan kira bedellerinin bankaya yatırılmasının istenmesi sebebiyle ortaya çıkan masraflara davalının katlanmak zorunda olmadığına dikkat çekti. Ortada ödenmeyen bir kira bedeli bulunmadığından temerrüt sebebi ile açılan tahliye davasında davacının haksız olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verildi. Karara davacı mülk sahibi itiraz edince devreye giren Yargıtay, kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılamada mahkeme, ilk hükmünde direndi. Davacı bu kararı da temyiz edince devreye giren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kurul kararında, "Kira bedelini ödeme borcu borçlu tarafından alacaklı kiraya verene götürülmesi gereken borçlardan olup, paranın kiraya verene ulaştırılması kiracıya ait bir külfettir. Banka hesabına havale ile yapılan kira ödemelerinde, havale ücreti kiracıya aittir ve havale ücreti kiraya verenden tahsil edilerek ödeme yapılırsa kiracı eksik ödeme yapmış olur" denildi.

Kararda, gönderim tutarını oluşturan kira bedeli üzerinden mahsup yolu ile gönderim masrafının alınması halinde kira bedeli tutarının eksik ödenmesi gerçekleşmiş olacağından temerrüt ihtarı sonrasında bir ödeme söz konusu olduğunda eksik ödeme gerçekleşeceğinden temerrüt sebebiyle tahliyeye sebebiyet oluşturacağı hatırlatıldı. Yasalarda kira parasının götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğu, kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak şartıyla banka hesabına yatırılması ya da konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerektiği vurgulandı. Kira bedelinin kiraya verenin banka hesabına yatırılması durumunda banka tarafından kesilen havale giderinden kiracının sorumlu olduğu dile getirildi.
Kararda şöyle denildi:

"Açıklanan şekilde yapılmayan ödemeler yasal ödeme olarak kabul edilemez. Bu nedenle mahkemece, takibe konu eksik ödenen kira bedelleri üzerinden itirazın iptali ile kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekir. Mahkeme kararının bozulmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir."

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bursa Barosu avukatlarından Cüneyt Fidan, "Maalesef ki son zamanlarda kiracı ve ev sahipleri arasında uyuşmazlıklar arttı. Yargıda da bu konuda bir yoğunluk yaşanmaktadır. 2021 yılında verilen kararda, kiracı kira bedelini düzenli olarak banka havalesiyle ödüyor. Ancak banka, bu havaleden işlem masrafı kesiyor. Ev sahibinin eline 31,50 lira eksik para geçiyor. Türk hukukuna göre para borcu götürülüp teslim edilmesi gerekmektedir. Bunun ödenmesi sırasında doğacak masraflardan da borçlu olan kişi sorumludur. Burada kiracılar şuna dikkat etmelidirler. Kira borcu öderken, masraflara iyi baksınlar. Kira borcunun mülk sahibinin eline tam olarak geçmesine dikkat etsinler. Çünkü mülk sahipleri artık en ince detaylarına kadar araştırmaktadır" dedi.

KAYNAK: İHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 27
  • Deligadir 8 ay önce Şikayet Et
    400 lira kiramı kalmış. Kiracı utanmadan havale ücretini de ev sahibine yıkmaya çalışmış. Utanma üstüne bir de para işte bari
    Cevapla
  • Oflu 8 ay önce Şikayet Et
    Ne yüzsüz kiracıymış. Sen o parayı net olarak mal sahibine vereceksin. Masrafı düşlemezsin. İyi oldu. İyi niyetli kiracılar hariç diğer aç gözlü, mal sahibini nasıl dolandırırım diyen adam olmayan kiracılar maalesef çok. Devlet %25 dedi diye sen kirayı bu oranda artırmazsın. En azından Enflasyonun altında artırmazsın
    Cevapla
  • Akıllıgadir. 8 ay önce Şikayet Et
    Ev sahipleri utanmadan havale ücretini istiyebilirler diyorsun yani Deligadir.Burada sorun kıra mıktarı değil,havale ücreti Deligadir.Anladın mı Deligadır.
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Sanırım deprem beklentisi var. Yeni evler satılmıyor, düşük ücretli kiralardan dolayı ev yatırım aracı olmaktan çıktı. Millet eski tabutlarda ölecek eğer deprem olursa. Nasılsa bu %25 i sittin sene uzatamazlar. O zaman bakalım bu kiracılar barınabilecek ev bulabilecekler mi?
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    şimdiye kadar sesini çıkarmayan ev sahipleri kiraciyi çıkarmak ve yüksek meblagdan kiraya vermek için bugün bunu ortaya sürüyor. başka bahane bulamadı demekki
    Cevapla
  • Mamati 8 ay önce Şikayet Et
    Utamayin havale ücreti nin yaninda gönderecekleri kira yılda evsahibinodesin diyecek kadar kalitelestiler kiracılar
    Cevapla
  • Bilal 8 ay önce Şikayet Et
    Canını yakan kiracı mi var hayırdır?
    Cevapla
  • Âkil 8 ay önce Şikayet Et
    Bu fark 4 ayda 30 küsür liradan 120-130 TL eder. İslamen, insanen (vicdanen) aklen doğru olan şu ki, bu tutarın yatırılması sağlanır ve olay çözülür. Tahliye diyor hüküm. Kiracı havale komisyonunu ödemem mi demiş, Sizce tek sorunu bu mu davacının, adil mi bu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle