Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri neden muhaliflerin hedefinde? İşte gerçekler...

Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2.5’ini karşılayan, ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı sağlayan Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri son dönemde muhaliflerin hedefinde. İşte bölge gerçekleri...

GİRİŞ 06.08.2023 07:30 GÜNCELLEME 06.08.2023 09:30
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Bölgedeki yerli linyit kaynağı sayesinde geçen yıl 1.3 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçen Yeniköy- Kemerköy Termik Santralleri, cari açığın kapatılmasına ise her sene 1 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 2.5'ini üreten santraller, Güney Ege'de kullanılan elektrik hacminin ise yaklaşık yüzde 62'sini karşılıyor.

Fransa ve Almanya başta olmak üzere enerji krizi ile boğuşan birçok ülke son yıllarda kömür santrallerini yeniden üretime açmaya başladı. Geçen sene dünya genelindeki kömür tüketimi yüzde 1.2 artarken, Avrupa Birliği'ndeki artış yüzde 6.5'i gördü.

Kömür santrallerinden elektrik üretiminin yeniden ivme kazandığı bu süreçte santrallere yönelik eleştiriler muhalif medyada siyasi propaganda malzemesine dönüştürüldü. Perde arkasında kalan detaylar ise iddialara yanıt niteliği taşıyor. 2014'te özelleştirme yoluyla 2.67 milyar dolar bedelle İÇTAŞ ve Limak Enerji ortaklığındaki YK Enerji'ye devredilen santrallerde yerli linyit kömürü kullanılarak enerji üretimi yapılıyor.

Şirket, 3 bin 100 çalışanıyla bölgenin en büyük işvereni konumunda. Devir sonrası üretim performansı yüzde 52 artan santraller, her yıl cari açığın kapanmasına 1 milyar dolarlık katkı sunuyor. Baca gazı arıtma sistemlerinin geliştirilmesi ve kapasite artırımı için ayrılan yatırım tutarı ise 360 milyon euro olarak dikkat çekiyor.

SON 3 YILDA 3 MİLYON FİDAN

2020'de Orman Genel Müdürlüğü ile "Ağaçlandırma Protokolü"ne imza atan şirket, son 3 yılda, ülke genelinde 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirdi. 2 bin futbol sahası genişliğine denk orman anlamına gelen bu faaliyetler devam edecek. 2025 yılında dikilen fidan 5 milyona ulaşılacak. Müdürlükle imzalanan protokol dışında da ağaçlandırma çalışmalarına özel önem gösteriliyor. Ruhsat sahasında kapatılan ocaklarda belirli bir planlama dahilinde hızla fidan dikimleri gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar kapanan sahalara dikilen 22.100 adet zeytin ağacından elde edilen zeytin ve zeytinyağı ise bölge ekonomisine büyük katkı sunuyor.

MAHKEME "DEVAM" DEDİ

Çevre izin, lisans ve yatırımlarını büyük oranda tamamlayan şirket, bu konunun takibini de hassasiyetle yürütüyor. Son dönemde sıkça tartışılan Akbelen mevkiine ilişkin 2 yıllık hukuki süreçte mahkeme "çalışmaların devamına" hükmetti. 3 farklı bilirkişi incelemesi sonucunda mahkeme heyeti yaklaşık 8 ay önce "yürütmeyi durdurma kararının reddine" karar verdi. 23 bin 307 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahası içinde 78 hektarlık bir alana sahip olan Akbelen mevkii, şirketin elektrik üretimine devam edebilmesi için büyük önem arz ediyor. Çam dışında ağaç türü bulunmayan, çalı örtüsü ya da hayvan popülasyonuna da sahip olmayan bölgedeki çalışmaların yeraltı suyuna bağımlı herhangi bir sistemi etkilemesi de mümkün gözükmüyor. Bölgeye ilişkin hazırlanan uzman raporlarında, Akbelen'in "muhafaza ormanı", "sit alanı" ya da "milli park" gibi bir niteliğe sahip olmadığı, bu alanlara komşuluğunun da bulunmadığı açıkça belirtiliyor.

 

 

KAYNAK: SABAH - MURATHAN YILDIRIM
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49
  • Bilenkişi 8 ay önce Şikayet Et
    CHP bi işe el atmış sa bilin ki o iş milletin hayrına olduğundan takozluk eder...!!!! Tecrübe ile sabit.
    Cevapla
  • Yeşil vatan 8 ay önce Şikayet Et
    Kömür insanlığın ve doğanın en büyük düşmanı. 1850-2015 arasındaki süreçte küresel sıcaklık ortalaması 1.5 derece arttı. Önümüzdeki 80 yılda 6 derece artacak. Çin ve Hindistan'ın kömür tüketimi kısıtlanmadığı sürece insanlığın kitlesel yok oluşu kaçınılmaz. Biz de kömürde ısrar ederek bu gidişata katkı sunuyoruz.
    Cevapla
  • Vanlıyam 8 ay önce Şikayet Et
    ABD, Almanya, Fransa, Çin, Hindistan istediği gibi kullacak, bize gelince dur. Ya Bi geçin bu işleri. Biraz da ülkemizden yana olun.
    Cevapla
  • KUMUK 8 ay önce Şikayet Et
    Limak kimdir ,nedir merak edip okumayanlar sallayıp duruyor...
    Cevapla
  • Kumuk 8 ay önce Şikayet Et
    Limak İngilizlere Satmıştı: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova, Elektrik Faturalarını İngiltere’ye Ödüyor Gazeteci Bahadır Özgür, Limak’ın Güney Marmara Bölgesi’ne elektrik dağıtım sağlayan şirketi Londra merkezli Actis’e satmasını hatırlattı. Limak İngilizlere Satmıştı: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova, Elektrik Faturalarını İngiltere’ye Ödüyor...
    Cevapla
  • EFE 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede o kadar cok sicak su varki elektirige bunlardan cikarabiliriz .Baska ülkede olsa bu yerler degerlendirilirdi.mahalesef bizim elimizde bosuna akip gidiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle