Fındıkta fiyat beklentisi arttı!

Bu yıl fındık fiyatı için henüz bir açıklama yapılmasa da üreticiler maliyetlerde artış yaşadıklarını ve bu yıl bir kilogram fındığın en az 100 TL olmasını beklediklerini belirtti.

GİRİŞ 03.08.2023 10:04 GÜNCELLEME 03.08.2023 10:17
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, maliyetlerin artığını ifade ederek, Trabzon’da 1 kilogram fındığın 95 buçuk lira maliyeti olduğunu belirtti.

Kozoğlu, “İşçi ücretleri çok arttı, 750 lira isteyen işçiler var. Ayrıca çalışanların gelmesi için araba ücretleri de eklenince bir işçinin fındık çiftçisine maliyeti bin lirayı buluyor. Akaryakıt, işçi fiyatları, ilaç maliyetleri çok arttı.

Fındık altı biçimi için de günlük ücret ortalama 2 bin lira isteniyor. Türkiye’de 16 ilde fındık yetiştiriliyor. Her ilin maliyeti alınır, toplanır 16’ya bölünür. Buna göre bir fiyat çıkar. Çiftçinin beklentisi bu yıl 100 lira” ifadelerini kullandı.

REKOLTE SAYIMI ERKEN YAPILMAYA BAŞLANDI

Bu yıl Türkiye’de rekoltenin beklendiği gibi olmadığını belirten Hasan Kozoğlu, “Bu sene verim düştü. Trabzon’da geçen sene yapılan rekoltede 52 bin ton tespit edilmişti. Bu sene 39 bin ton bekleniyor.

Türkiye genelinde ise 717 bin ton rekolte tespit edildi ama bu rekoltenin olması mümkün değil. İklim değişti ve sayımlar mevsime göre erken oluyor. Temmuz ayının 15’inden sonra rekolte sayımı yapılırsa daha sağlıklı bir sonuç elde edilir” diyerek sözlerini sürdürdü.

VERİM DÜŞMESİNE RAĞMEN MALİYET ARTTI

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da, “100 TL’nin altında bir Fiyat üreticiyi kurtarmayacaktır. Günlük en az 600 TL isteniyor” dedi.

Karadeniz’de havaların yağmurlu geçtiğini söyleyen Karan, “Bu yüzden fındıkta istediğimiz verimi alamayacağımızı düşünüyoruz. Fındık hasat zamanından 20 gün kadar geç döküldü. Dökülme geç olunca tahmin edilen rekoltenin aşağı çekilmesi gerekiyor” dedi.

Ordu Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya ise, “Maliyetler çok yükseldi. Ziraat Odaları olarak işçi ücretlerini yemeksiz 445 TL belirledik ama 700 TL hatta daha fazla isteniyor. Bu yıl fındığın kilogramının 100 TL olmasını bekliyoruz” dedi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 10
  • 34 43 8 ay önce Şikayet Et
    Bunuda enflasyona ekleyin
    Cevapla
  • Ali 8 ay önce Şikayet Et
    Yevmiye 700 TL nasıl olacak bu iş. Bir işçi günlük 10-12 kg Fındık toplar. Diğer işçilikleri (Fındık altı biçme, yakıt, işçi taşıma, gübre, Fındık filizi alma, çapalama) saymadım. Şimdi işveren nasıl para kazanacak. İşçi de haklı ekonominin durumu belli. Fındık fiyatı 3,5 dolar olduğuna göre buna göre hesaplanmalı. Ankara dan rahat koltuklarınızdan fiyat söylenmez.
    Cevapla
  • O k u r 8 ay önce Şikayet Et
    fındıkçı diyor ki hazır fırsat bulduk biz de voleyi vuralım. herkes her şeyi ihtiyacı kadar alsın fiyatlar düzelir. pahalılığın sebebi israf.
    Cevapla
  • Sakaryalı 8 ay önce Şikayet Et
    100 tl az ne 100 tl si yetmez en az 130 olması lazım motorin benzin gübre işçi ücretleri 100 tl karşılamaz
    Cevapla
  • ömerB 8 ay önce Şikayet Et
    Fındığın fiyatı en az 120 TL olması lazım bu zahmeti çeken bilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle