'Kur Koruma'ya alternatif geliyor! Hazırlıklar başladı

Döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar 3 trilyon lirayı aşarken, ekonomi yönetimi bu uygulamayı cazip olmaktan çıkarmak için yeni adımlar atacak

GİRİŞ 03.08.2023 13:03 GÜNCELLEME 03.08.2023 15:55
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

Merkez Bankasının likidite sıkılaştırıcı tedbirler kapsamında geçtiğimiz günlerde Kur Korumalı Mevduat’taki (KKM) zorunlu karşılık oranını yüzde 8’den yüzde 15’e çıkarmasından sonra, KKM dışındaki yatırım araçlarına ilgiyi artırmak için yeni uygulamalar devreye girecek.

ALTERNATİFLER ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Edinilen bilgilere göre, önümüzdeki süreçte, vatandaşın birikimlerini KKM yerine alternatif yatırım araçlarına yöneltecek yeni adımlar atılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığının KKM’nin cazibesini azaltacak alternatif yatırım araçları üzerinde çalışma yaptığı belirtildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulunun son toplantısında da bu konu masaya yatırıldı ve bir sonraki toplantıda yeni alternatiflerin değerlendirmeye alınması kararlaştırıldı. KKM’deki hazine desteği uygulaması son olarak Merkez Bankasına devredilmişti.

HEMEN SON VERİLMEYECEK

Ekonomi yönetimi kaynakları “Bir dahaki toplantıya vatandaşı KKM’den uzaklaştıracak formüller görüşülecek. TL’ye olan güvenin artırılması ve tasarrufların başka alanlara yönlendirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. KKM ile ilgili sorumluluğun hazineden alınıp Merkez Bankasına verilmesinden sonra, atılacak yeni adımlar üzerinde çalışma yapılıyor. KKM’nin tamamını bundan sonra Merkez Bankası yönetecek. Bir bütünlük içerisinde süreç yönetilmiş olacak. KKM’nin amacı kur istikrarını korumak. Bundan sonraki süreci Merkez Bankası daha etkili bir şekilde yönetecek” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomi yönetimine göre, KKM uygulamasına hemen son vermek mümkün görünmüyor. Döviz kuru daha istikrarlı bir zemine oturana kadar uygulama devam edecek. Ancak, zaman içerisinde KKM’ye yönelimi azaltmak için farklı yatırım araçları devreye girecek.

DEPREM TAHVİLİ ÇIKARILACAK

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı bir yandan da depremin finansmanı için BAE ile imzalanan mutabakat metninin uygulamaya girmesi için hazırlık yapıyor. Bu kapsamda, deprem tahvili çıkarılması, bu tahvillerin en az 5 yıl geri ödemesiz olması ve vade sonunda uygulanacak faiz oranı ile ilgili çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği ifade ediliyor. Kısa süre içinde, BAE’nin 8,5 milyar dolarlık deprem tahvili alacağı, bu yolla Türkiye’ye kaynak girişinin sağlanacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yönelik ziyareti sırasında, yapılan anlaşma ile Abu Dabi’nin ulusal farklık fonunun ayrıca, Türk şirketlerinin kullanması için Eximbank’a 3 milyar dolarlık ihracat finansmanı desteği vermesi kararlaştırılmıştı.

KKM HESAPLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), verilerine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 28 Temmuz'la biten haftada 3 trilyon 73,9 milyar TL'den 3 trilyon 132 milyar TL'ye yükseldi.

Böylece bir haftada KKM hesaplara 58 milyar liralık giriş yapıldı.

KKM'de zorunlu karşılık oranı 21 Temmuz'da yüzde 15'e çıkarılmıştı. Daha önce zorunlu karşılık oranı yüzde 8 olarak uygulanıyordu.

Zorunlu karşılıklara ilişkin düzenleme sonrası haftalık artış hız kesti. 21 Temmuz haftasında artış 111 milyar lira düzeyindeydi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 143
  • ALİ ALPER 8 ay önce Şikayet Et
    Kur korumalı mevduata devletin stopaj kesmemesini duyduğumda çok şaşırdım. TL mevduata yüzde 5 stopaj vergisi kesilmesi de çok tuhaf. Sanki paranızı TL mevduata değil de kur korumalıya yatırın diyorlar. Birileri bizimle dalga geçiyorlar ama sonra da alay eder gibi de TL yi güçlendirmek istiyoruz diyorlar.
    Cevapla
  • Kahraman 8 ay önce Şikayet Et
    Ne var yani senden alıyor bana veriyor ya Allah Allah
    Cevapla
  • Emsal 8 ay önce Şikayet Et
    Parayi faize hepsini geçtik biz reise inandık herseye eyvallah dedik kim ne anlatirsa anlatsin dinlemeyiz dedik reise inandık insan aç kalabiliyor doymadan sofradan kalkabiliyor et yemeden duyabiliyor ama birine güvenip onun arkasından gidip böyle aldatildi mı insan kahır oluyor biz seçimden önce güvendik daha önceleri gibi ama şunu anladikki bizim gibi alt tabakadaki insanlara olan oluy
    Cevapla
  • Mehmet 8 ay önce Şikayet Et
    Müstahak size az bile yapıyorlar.
    Cevapla
  • Sadi 8 ay önce Şikayet Et
    ROSTCHİL ekibi beğenmemiş millet alamaz biz alırız demişler.
    Cevapla
  • Erman 8 ay önce Şikayet Et
    Sen fiyat arttırma kimse fiyat arttırmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle