Emekli asker doğduğu köyde çiftçiliğe başladı! 50 ton mahsul bekliyor

TSK'dan emekli olduktan sonra doğduğu köye yerleşen emekli astsubay Yüksel Apaydın, 15 dekar alanda yetiştirdiği armuttan bu yıl 50 ton mahsul bekliyor. Apaydın, armutların tamamen organik şartlar altında yetiştirildiğini belirtti.

Emekli asker doğduğu köyde çiftçiliğe başladı! 50 ton mahsul bekliyor
Emekli asker doğduğu köyde çiftçiliğe başladı! 50 ton mahsul bekliyor
GİRİŞ 02.08.2023 19:18 GÜNCELLEME 02.08.2023 19:19
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Jandarma Komutanlığından emekli olduktan sonra doğduğu topraklara dönen emekli astsubay Yüksel Apaydın, ilçeye bağlı Karakaya köyünde damla sulama sistemi ile bahçesinde armut yetiştirmeye başladı. Amatör olarak başladığı armut yetiştiriciliği işine daha sonra profesyonel olarak devam ettiğini belirten Apaydın, “Bin 200 adet ağacım var. Şimdi ağaçlar 10 yaşındalar, ağaç başı 25 kilogram verim almaktayım, bu yıl da 50 ton deveci armudu hasadı bekliyorum.” dedi.

10 yıl önce emekli olduktan sonra deveci armudunun bu bölgede yetişebileceğini düşünerek, 35 dönüm üzerinden 15 dönümünü ayırdığını belirten Apaydın, “15 dönüm alanda yaklaşık 1200 yarı bodur armut ağacım var. Bu sene 9. yaşı dolan bu ağaçlardan tahmin ediyorum 50 ton civarında bir ürün elde edeceğim.” diye konuştu.

"AĞUSTOS AYINDA SEYRETME İŞLEMİ YAPILACAK"

Sungurlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Önder Çeşmeci, beraberinde ziraat mühendisler ile köye giderek Apaydın’dan bilgi aldı. Ağaçların bu yıl meyveyi yetiştiremediğini ve ağustos ayında ağaçlara seyretme işlemi uygulayacağını söyleyen Apaydın, “Meyve çok fazla olduğu için ağaçlar yetiştiremiyor ve meyvesi küçük kalıyor. Ağustos ayı içerisinde seyretme işlemi uygulayacağım.” dedi. Bahçesinde her boydan armudun yetiştiğini söyleyen Apaydın, bazı armutların 700 gram ağırlığında olduğunu ve iriliğiyle dikkat çektiğini belirtti. Armutların tamamen organik şartlar altında yetiştirildiğini belirten Apaydın, 700 grama kadar olan armudu görenlerin hayrete düştüğünü ifade etti.

"ARMUT HASADI 8 GÜN SÜRÜYOR"

Armut hasadını 12 çalışan ile gerçekleştirdiğini ve yaklaşık 8 gün sürdüğünü aktaran Apaydın, “Bayanlardan toplamacılar oluyor, boylarına göre ayıranlar oluyor. Erkek çalışanlar ise bayanların yetişemediği alanlarda merdivenlerle üst dallardaki hasadı gerçekleştiriyor. Bu sene kasım ayında inşallah hasada başlayacağız.” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • Hayrullah 8 ay önce Şikayet Et
    Üretim üretim üretim bizi üretim kurtarır.
    Cevapla
  • Yıldırım.. 8 ay önce Şikayet Et
    Ellerine sağlık insanlık için bir yaprak bile yrtistirene helal olsun...
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Zaten yapıyor ki ağaçları büyümüş ve tecrübeli, sıfırdan başlamış gibi anlatmak ta hoş olmuyor.
    Cevapla
  • Ziyaretçi 8 ay önce Şikayet Et
    Yazlıkta gölgede uzanıp yatabilirdi. Yatmamış çalışmış, helal olsun.
    Cevapla
  • Arsa 8 ay önce Şikayet Et
    Arsası varmış. Yoksa yatardı.35 dönüm arsa kimde var
    Cevapla
  • Hakkı 8 ay önce Şikayet Et
    Bizim emeklilik 65 yaş. On yıl beklemiş randuman için .75 yaş olur yas.Çoluk çocukda bakmaz bu işlere. Emek ziyan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle