Ticaret Bakanlığı'ndan 'zeytinyağı ihracatı' açıklaması

Ticaret Bakanlığı’ndan zeytinyağı ihracatına yönelik alınan tedbir kararı hakkında açıklama geldi. Açıklamada, "1 Kasım 2023'e kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur" denildi.

GİRİŞ 01.08.2023 15:58 GÜNCELLEME 01.08.2023 16:44
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, dış talep sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlaması amacıyla karar aldı.

Bu kapsamda her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent karşılığı Türk Lirası Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisi uygulanacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığı’ndan zeytinyağı ihracatına yönelik alınan tedbir kararı hakkında açıklama geldi.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI

Son dönemde yurt içi ve yurt dışında zeytinyağı sektöründe yaşanan gelişmeler hususunda Ticaret Bakanlığımızca kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hasıl olmuştur. Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) verilerine göre, Avrupa’da yaşanan kuraklık nedeniyle, İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyada zeytinyağı üretimi 2022/2023 sezonunda % 20 oranında azalırken, ülkemizin üretimi % 62 artış göstermiştir.

MİKTAR BAZINDA % 240 ARTARAK 136,5 BİN TONA ULAŞTI

Diğer taraftan, toplam zeytinyağı ihracatımız ise 2022/23 sezonu Kasım-Temmuz döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre; miktar bazında % 240 artarak 136,5 bin tona ulaşmıştır. Aynı dönemde, ambalajlı zeytinyağı ihracatımız miktar bazında % 3 artarken, dökme zeytinyağı ihracatımız 5,5 kat, varilli ihracatımız ise 4 kat artmıştır. İhracatın sevkiyat türüne göre dağılımına bakıldığında ise, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının toplam ihracattaki miktar bazında payı % 42’den % 83’e yükselmiştir.

HIZLI YÜKSELİŞ, YURT İÇİ FİYATLARA DA YANSIDI

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatımızdaki hızlı yükseliş, yurt içi fiyatlara da yansımış olup, zeytinyağı perakende fiyatlarında iç piyasada görülen artış, son bir yıllık dönemde genel fiyat artışının oldukça üzerinde seyretmektedir. Dünya zeytinyağı üretimindeki azalmaya paralel olarak dünya zeytinyağı fiyatları da artış göstermekte olup, Haziran 2023 itibariyle üretici/borsa fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye’de % 102, İspanya’da % 84, İtalya’da % 58 ve Yunanistan’da % 72 oranında artmıştır.

İTALYA VE İSPANYA, ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE PAZARLIYOR

Avrupa Birliği'nin yüksek gümrük vergilerinden dolayı, ülkemizin AB üyesi ülkelere olan katma değerli ve nihai tüketiciye yönelik ambalajlı zeytinyağı ihracatı çok düşük miktarda yapılabilmektedir. Ancak özellikle İtalya ve İspanya, ülkemizden ithal ettikleri dökme ve varilli zeytinyağını işleyerek yeniden üçüncü ülkelere pazarlamaktadır. İçinde bulunulan 2022/23 sezonu Kasım-Temmuz döneminde, dökme ve varilli ihracatımızın bir önceki sezonun aynı dönemine göre İspanya’ya 21 kat, İtalya’ya ise 44 kat artış gösterdiği görülmektedir.

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA KİLOGRAM BAŞINA 20 CENT

Bu itibarla, dış talep sebebiyle yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının, ambalajlı zeytinyağına yönlendirilerek katma değerli ürün ihracatına katkı sağlanması amacından hareketle, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent kesinti yapılması hususunu düzenleyen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 19 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

"OLUMSUZ ETKİSİ DEVAM ETMEKTEDİR"

Ticaret Bakanlığımızca, zeytinyağı sektörüne ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi fiyatlar, konusunda ülkemiz ve dünyadaki güncel gelişmeler sektör paydaşlarıyla yoğun temas halinde yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle önemli ölçüde yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olan olumsuz etkisinin devam ettiği kaydedilmiştir.

1 KASIM 2023'E KADAR TEDBİR KONULDU

Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcına (1 Kasım 2023) kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • asıl yorum 8 ay önce Şikayet Et
    Başlarım lan dışarıya satacağınıza. Önce içeri doyar sonra kalanları gönderirsin. Yurtiçi kullanım ne kadar azaldı ona bak??????!!!!!
    Cevapla
  • misafiir 8 ay önce Şikayet Et
    Suriye de afrin el bab bu bölgelerde zeytin üretimi gittikçe artmaktadır. Bu bölgelerin ürünleri ihracata dahil edilmesi fayda sağlayacaktır.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Çanakkale pazarından bugün 380 TL ye aldım 5 litresini
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 8 ay önce Şikayet Et
    O yağın lezzetinden yenmez artik.toptan litresi 200tl olmus gerçek yagin
    Cevapla
  • erdem 8 ay önce Şikayet Et
    pamuk yağı vermişler fabrikalar 200tl den alıyo
    Cevapla
  • Ahmet Aksoy 8 ay önce Şikayet Et
    Derdimiz bitmiyor arkadaş.Geçen sene çiçek yağı için millet birbirini eziyordu şimdi zeytinyağına sardık!!
    Cevapla
  • Molla Kasım 8 ay önce Şikayet Et
    Allah memleketimize bol bol veriyor ama yönetenler milletten esirgiyor. Devlet tüm zeytin yağı alımını kontrol altına alsın, Türkiyenin tüketim miktarı kadar zeytin yağını millete maliyetine satsın, uygun fiyattan. Artan kapasiteyi yüksek fiyatla Avrupalılara satsın, Elde edilken kar da zeytin üreticilerine , ürettikleri miktar oranında dağıtılsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle