İmalat PMI haziranda düşüş yaşadı

Temmuz ayında, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 49.9 seviyesine düşerek 50 eşiğinin altına indi.

İmalat PMI haziranda düşüş yaşadı
İmalat PMI haziranda düşüş yaşadı
GİRİŞ 01.08.2023 10:52 GÜNCELLEME 01.08.2023 10:52

İmalat PMI temmuzda 50'nin altına gerileyerek 49,9 olurken, üretim ve yeni siparişlerde son dönemde görülen genişleme eğiliminin enflasyon kaynaklı baskılarla durduğunu gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Haziran'da 51,5 olmuştu. Üretimin üçüncü çeyreğin başında durağan seyretmesiyle dört ay devam eden büyüme sona erdi.

ÜRETİM ALT ENDEKSİ TEMMUZDA 53,4'TEN 49,7'YE GERİLEDİ

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker "Yeniden artan fiyat baskıları temmuz ayında Türkiye'de üretilen mallara olan talebi azalttı. Hem girdi maliyetleri hem de satış fiyatları üçüncü çeyreğin başında çok daha güçlü oranlarda artarak firmaların yeni iş almasını zorlaştırdı" dedi.

Harker, "Sonuç olarak, dört aylık üretim artışı dizisi sona erdi. Üreticiler, yeni ticari faaliyetleri için enflasyonun yeniden dengelenmeye başlamasını umuyor olacaklar" dedi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.