İsviçre Merkez Bankası'ndan tarihi zarar!

İsviçre Merkez Bankası'nın tahvil fiyatlarının düşmesiyle 15 milyar dolar zarar ettiği belirtildi.

İsviçre Merkez Bankası'ndan tarihi zarar!
İsviçre Merkez Bankası'ndan tarihi zarar!
GİRİŞ 31.07.2023 14:15 GÜNCELLEME 31.07.2023 14:15
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İsviçre Merkez Bankası (SNB), Credit Suisse ve UBS'e verdiği acil durum kredilerinden yaklaşık 900 milyon frank faiz geliri elde etmesine rağmen, ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının faiz artışlarının tahvil fiyatlarını düşürmesi sebebiyle ikinci çeyrekte 13,2 milyar İsviçre Frangı (15,14 milyar dolar) zarar ettiğini açıkladı.

İsviçre Merkez Bankası, önce Credit Suisse'i desteklemek, ardından da mart ayında devlet tarafından organize edilen bir anlaşmayla UBS tarafından devralınmasını kolaylaştırmak için 168 milyar frank borç verdi.

FAİZİ ARTIRDIKTAN SONRA ZARARLARI ARTTI

SNB'nin krizin pençesindeki bankalara verdiği kredilerin yarısından fazlası geri ödendi.

Faiz geliri, merkez bankasının son para politikası sıkılaştırmasının bir sonucu olarak yaptığı kayıpları kısmen azalttı.

SNB ikinci çeyrekte İsviçre frangı pozisyonlarından 1,88 milyar frank kaybetti ve bu büyük ölçüde vadesiz mevduatlara faiz ödemelerinin yeniden başlamasını yansıtıyor.

SNB ayrıca likiditeyi emme ve piyasa Faiz oranını geçen ay %1,75'e yükselttiği politika faiz oranına yönlendirme operasyonlarının bir parçası olarak SNB tahvilleri ve repo yoluyla da faiz ödüyor.

Diğer merkez bankaları gibi SNB de inatçı enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltiyor.

Ancak ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve diğerlerinin faiz artırımları SNB'nin devasa tahvil portföyünün değerini düşürerek genel kaybına önemli katkıda bulundu.

İsviçre Merkez Bankası (SNB), sermaye piyasalarındaki yüksek dalgalanmaların etkisiyle geçen yıl 143 milyar dolar zarar açıklamıştı.

KAYNAK: EKONOMİM
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Bizde faiz yükseltiyoruz
    Cevapla