Savunma sanayi devi MKE’den büyük sürpriz! Birçok ülke başarısız olmuştu

MKE, 155mm’lik Obüs Mühimmatı için Tapa Güdüm Kiti (TGK) geliştirdi. Geliştirilen güdüm kiti ile FIRTINA Obüsleri, hedeflerini hassasiyetle vurabilecekler. Benzer projeyi yapmak isteyen birçok ülkenin çalışması başarısız olmuştu.

GİRİŞ 29.07.2023 16:46 GÜNCELLEME 29.07.2023 16:58
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE.A.Ş)tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin aktif olarak kullandığı silah sistemlerinin başında bulunan FIRTINA ve PANTER Obüsleri için  güdümlü obüs mühimmatı geliştiriliyor. Tapa Güdüm Kiti ile yaklaşmalı ve çarpmalı olarak 155mm Uzun Menzilli Mühimmat’a güdüm yeteneğinin kazandırılması hedefleniyor.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre; aynı projenin bir benzeri, 122mm’lik Çok Namlulu Roketatar Mühimmatı’na da uygulanıyor. Dairesel Sapma Olasılığının (CEP) 50 metrenin altına düşürülmesi planlanan TGK, iki boyutta düzeltme yeteneğine sahip. -40C ile +52C arasında kullanılabilen TGK, MIL-STD-331 standardına uygun olarak geliştiriliyor. 

Öte yandan TGK’nin entegre edileceği 155mm’lik mühimmat olarak ise 155mm’lik MKE MOD 274 HE ER TNT/BB mühimmatı seçildi. Yaklaşık 39 kilometre menzile sahip MKE MOD 274, FIRTINA ve PANTER Obüsleri başta olmak üzere birçok muadili 52.cal obüs silah sistemlerinde kullanılabiliyor.

Halihazırda güdümsüz bir 155mm’lik MKE MOD 274 mühimmatının sapma değerinin, ortalama 150-200 metre olduğu biliniyor. Bu değer, muharebe sahasının koşullarına bağlı olarak daha da artabiliyor. MKE A.Ş.’nin, güdümlü obüs mühimmatına ilaveten daha uzun menzilli ve itkili obüs mühimmatlarına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiği de biliniyor.

BİRÇOK ÜLKENİN PROJESİ BAŞARISIZ OLDU

Birçok ülke tarafından güdümlü obüs mühimmatı çalışması gerçekleştirilse de projelerin büyük bir kısmı, başarısızlıkla sonuçlanıyor. Buradaki temel sebep ise obüs gibi silah sistemlerinin atış sırasında mühimmata uyguladıkları basınç kuvvetinin, güdüm elektroniklerinin dirençlerinin çok daha üzerinde olması.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Çiftçi 9 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle olurdu
    Cevapla
  • Muhendislerimiz 9 ay önce Şikayet Et
    Türk muhendisliği tekrar altın çağını görecek... Ama bu çocuklar hakkını alamıyor doktorlar gibi iş mi bıraksınlar.
    Cevapla
  • derviş 8 ay önce Şikayet Et
    Mühendisler doktorlar gibi iş bırakmaz, direk istifa edip yurt dışına gider
    Cevapla
  • Adem 8 ay önce Şikayet Et
    Hooooppp
    Cevapla
  • Nurettin GÜN 9 ay önce Şikayet Et
    MKE 7,65 milimetre kırıkkale tabancanın yerine 8x22 milimetre mermi kullanan yeni bir kırıkkale tabanca üretmeli
    Cevapla
  • Türk 9 ay önce Şikayet Et
    Elhamdülillah.. Fırsat verilince neler yapılacağını gösterdik dünyaya.. Allah mahçup etmesin
    Cevapla
  • Dumrul 9 ay önce Şikayet Et
    Ekonomiyi düzeltemezsek, bir gün vatan/devlet hassasiyeti olmayan yahut az olan bir parti iktidara gelirse, ki geçen seçim koalisyonu bunun alarmını veriyor, övündüğümüz savunma kovanında yer alan teknoloji üreten markalarımızı BİR AVUÇ DÖVİZE peşkeş çekebilir. Her yönde ülke kendine yetebilir, fazla verir duruma gelmelidir. Bunun aksi acziyet doğurur.
    Cevapla
  • Yusuf GÜVEN 8 ay önce Şikayet Et
    Haklısin
    Cevapla
  • Çiftçi 9 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle