Bakan Şimşek'ten Avrupa'ya kritik mesaj: Türkiye'yi görmezden gelemezsiniz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB ile Türkiye arasında yakın vadede Gümrük Birliği Anlaşması'nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirtti.

GİRİŞ 27.07.2023 15:36 GÜNCELLEME 27.07.2023 16:21
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Şimşek, Avusturya'nın Salzburg kentinde düzenlenen "Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek" başlıklı panelde konuştu.

Neue Zürcher Zeitung muhabiri Ivo Mijnssen'in moderatörlüğünde düzenlenen panele, Singapur Devlet Bakanı Sinn Ann, Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Başkanı Borge Brende, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna'ya Yönelik Yardımlar ve Yeniden İnşadan Sorumlu Özel Temsilcisi Pierre Heilbronn katıldı.

Şimşek, buradaki konuşmasında, oldukça karmaşık ve parçalı bir dünya düzeninde yaşandığını, son 10 yılda her kıtada küresel krizlere tanıklık edildiğini belirtti. Şimşek, "Yaşanan jeopolitik resesyon göz önüne alındığında, yaklaşan iklim krizi, önümüze daha da zorlu süreçleri getirmektedir." ifadesini kullandı.

Küresel gerilimlere işaret eden Şimşek, "Mevcut güç ile gelişen süper güç arasında büyük bir gerilim var. Yani artık çok kutuplu bir dünyayız." dedi.

Şimşek, şöyle devam etti:

"Bence bugünün bağlamında, Türkiye'nin Avrupa'nın dönüştürücü gücüne ihtiyacı olduğu kadar sizin (AB) de Türkiye'ye ihtiyacınız var. AB ve Türkiye küresel ortak değerlere sahip. Bu nedenle Türkiye, AB ile sıkı ilişki içinde olmak istiyor. Türkiye, önde gelen en güçlü NATO üyelerinden biri ve güvenilir bir ülke olmuştur. Türkiye, Batı'nın güvenliği için kritik öneme sahip olmaya devam ediyor. Bu nedenle uzun vadeli güvenlik, Avrupa Birliği enerjisi gibi alanlarda birçok yönden çözümün bir parçası olabiliriz. Yenilenebilir enerjiden yeşil enerjiye geçiş için çok zorlayıcı bir durum olduğunu biliyorum."

Bakan Şimşek, Türkiye'nin geleneksel enerji sahaları ve yeşil enerji açısından önemli bir coğrafyada yer aldığına dikkati çekerek, "Türkiye yine enerji arz güvenliğinde kilit bir ortak olmaya devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI GENİŞLETİLEBİLİR

"Biz üzerimize düşeni yapmak istiyoruz ve AB entegrasyon sürecini sağlamak istiyoruz." diyen Şimşek, Türkiye'nin AB'ye uyum sürecinin hem birlik hem de Türkiye için son derece faydalı olacağına inandığını söyledi.

Şimşek, yakın vadede de AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması'nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirterek, "Birkaç sene önce Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Sonucunda bunun AB'ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı. Ağacın alçaktaki dallarındaki meyvelerinden (yakın vadeli hedeflerden) başlayarak yeniden görüşebiliriz." diye konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ GÖRMEZDEN GELEMEZSİNİZ"

Türkiye'nin küresel tedarik zincirleri açısından önemli rolü olduğunu vurgulayan Şimşek, "Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi meselesine bakınca açıkça görülüyor ki Türkiye en güçlü adaylardan biri." ifadesini kullandı.

Şimşek, Türkiye'nin AB ile üyelik sürecinin 1963 yılından bu yana devam ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti:

"Eğer Avrupa daha uygun bir pozisyon almak istiyorsa, Avrupalı liderlerin bahsettiği gibi küresel meselelerde daha iyi bir oyuncu olmak istiyorsa, Türkiye büyüklüğünde bir ülkeyi görmezden gelemezsiniz. Türkiye'nin (AB için) bir değer olabileceğini ve Avrupa'nın ekonomik açıdan daha büyük bir güç merkezi haline gelmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Türkiye'nin Orta Asya'da çok güçlü bir tarihi var ve güçlü bir yumuşak güç olduğumuzu düşünüyorum. Şimdi Afrika'da çok güçlü bir şekilde ilişki içindeyiz."

Şimşek, AB'nin genişlemesine ilişkin korkuların daha çok politik sebeplere dayandığını, Birliğin genişleyerek yeni üyeler kazanmasının ve bu üyelerle ilişkilerini güçlendirmesinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Panele, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da katıldı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 83
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Şimsek ta başladı hamasete. Geçmiş olsun. Daha dikiş tutmaz. Eski hamam eski tas.
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    sayın bakanım 1 ekimde meclis açılınca 90 bin kadro bekleyen taşeronu unutmayın lütfen
    Cevapla
  • Ş. Atalay 9 ay önce Şikayet Et
    " Küresel kriz" ve " küresel menfaat" kavramlarını kullanmak, küresel ekonomiyi anlamamak demektir. Kürenin bir kısmı huzur ve refah içinde yaşıyorsa buna küresel kriz denilmez.
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    İngiliz Sömürgesi , Afrika toplumları nispeten memnundur . Fransız Sömürgesi toplumlar ise huzursuzdur . Cezayir , Fransa'ya karşı tepkisini , Üniversitelerde İngilizce eğitim verilmesini zorunlu kılarak göstermiştir .
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Bu kürede işler bir ekonomik model ortaya koyabilmek için , küresel gücümüz ve tam kontrolümüz olmalıdır . Koloniyal İngiltere ve ABD sahip olduğu güç sayesinde , Hindistan , Çin , Japonya , Afrika , Körfez Arap , Latin Amerika üzerinde hegemonya tesis edebilmektedir . Sistemini yerleştirmek için büyük mücadele vermiş , vermekte , kurallarını belirlemektedir .
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    Türkiye, 24 Ocak 1980 tarihinde serbest piyasa ekonomisine geçmiştir . Bu LME 'sini , ABD $ , Kanada , İngiltere £ , Yeni Zelanda , Avustralya gibi İngiliz Sömürgesi toplumları itaat ettiren Kolonial devletler benimsemiştir , ABD'ye yakın müttefik ve ekonomik partner olmak uğruna , içerisinde olmamamız gereken piyasa kurallarına riayet edip , enflasyon ve kur artışı ile yüzleşmekteyiz .
    Cevapla
  • Günaydın 9 ay önce Şikayet Et
    Ülkemizde emekli maaşları ve asgari ücret Avrupa Birliği Ülkeleri ortalamasına ulaştığı zaman Avrupa Birliği Üyelik süreci hızlanır
    Cevapla
  • AB üyeliği statüs 9 ay önce Şikayet Et
    Tam üyelik başvurusu 1987 senesinde Rahmetli Turgut Özal nüracat etti tam 36 yıl olmuş! Tam AB üyelik müzakere süreci 2016 tarihi itibarıyla 33 fasıl başlığından 16'sı açıldı, 1 fasıl kapatıldı. 15 başlıkta ise müzakereler devam ediyor Bu fasılar bitmeyinci kapanmayınca 100 sene daha beklarsin kapiş! Şuan AB tam üyelik süreci donduruldu! Toplumu doğru bilgilendirelim!
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Çıkardığınız kanuna kendiniz uymazsanız AB ye girmek için 600 yıl beklersiniz. Hukuk ve adalette şeffaf olmadan olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle