Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklentilere paralel bir şekilde 25 baz puanlık faiz artırımına gitti. Bu, ECB'nin geçen yıl temmuz ayından bu yana 9. faiz artırımı oldu

GİRİŞ 27.07.2023 15:18 GÜNCELLEME 27.07.2023 15:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Fed'in ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) da beklentilere paralel bir şekilde üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı.

ECB, gecelik mevduat faizini yüzde 3.75'e, refinansman faizini yüzde 4.25'e, marjinal fonlama faizini yüzde 4.50'ye yükseltti.

Banka, faizi geçen yıl temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan, aralıkta 50 baz puan artırmıştı. Bu sene de ocak ve mart aylarında 50'şer, mayıs ve haziran aylarında ise 25'er baz puanlık artırım kararları almıştı.

Böylece Temmuz 2022'den bu yana 9 faiz artırım kararı alan ECB, faizi toplamda 400 baz puanlık artırıma gitti.

ECB tarafından bugün yayımlanan karar metninde enflasyon düşmeye devam ettiği, ancak yine de çok uzun süre çok yüksek kalmasının beklendiği belirtildi. Konseyin, enflasyonu yüzde 2'lik orta vadeli hedefe döndürmekte kararlı olduğu vurgulandı.

'VERİLERE DAYALI YAKLAŞIM DEVAM EDECEK'

Son toplantıdan bu yana yaşanan gelişmelerin, enflasyonun yılın geri kalanında daha da düşeceği ancak daha uzun süre hedefin üzerinde kalacağı beklentisini desteklediği belirtilen açıklamada "Daha önceki oran artışları güçlü bir şekilde aktarılmaya devam ediyor: Finansman koşulları yeniden sıkılaştı ve talebi giderek düşürüyor, bu da enflasyonu hedefe geri getirmede önemli bir faktör. Konsey uygun kısıtlama düzeyi ve süresini belirlemek için verilere dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edecektir. Özellikle faiz kararları, gelen ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun ana dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü ışığında enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelere dayalı olmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Akp hükümeti nasıl olur da krediye izin verir anlamıyorum yasaklayacak imkanı ve parti yapısı en müsait siyasi parti .hepimiz kredi ile yaşar olduk ve bu yüzden helak oluyoruz.Rabbim affetsin bizleri bir daha nasip etmesin inşaallah.
    Cevapla
  • ÖMER 9 ay önce Şikayet Et
    islam her türlü faizi haram olarak yasaklamış. Tüm insanların hayatında faiz var daire alırken araba alırken arsa alırken hep bankadan krediyle alınıyor ve faize bulaşıyorsun sözde müslümanız kimse bunu kabul etmiyor ama hep haramın içinde yaşıyoruz neden şeytanın vesvelesi herkese tatlı geliyor ama islamın kuralları herkese acı geliyor islami sınavın zorluğu sorumluluğu zor
    Cevapla
  • a.Ü 9 ay önce Şikayet Et
    ev almak için ne yapmak lazım sen söyle bankada kredi alma: kim verecek bir memur maaşı para biriktirmek için 30 yıl çalış yeme içme gene ev alamazsın...
    Cevapla
  • halk 9 ay önce Şikayet Et
    sıkıntılardan niçin kjurtulamnıyoruz ,allah cc bakara suresı 275 .ayette faiz tum malı mahveder diyor ,daha birçok ayet var ,faiz e yol veren ne bir ayet nede bir hadis bulabilirsınız,bu toplumda faiz almış yurumuş ,allah cc ya isyan had safhada ,lut kavmi bile belkide bu kadar isyankar olmamıştı,,sıkıntılarla karşılaştıkmi ya hukumetı ya bir başkasını suçlarız ,suç toplumun bozulmasınd
    Cevapla