Fındık üreticileri fiyatların artmasını istiyor!

Zonguldak’ın Alaplı İlçesinde serbest piyasada oluşan fındık fiyatları uzun zamandır bu yana 60 TL'ye sabitlenirken üreticiler 2023 yılında bu fiyatların 90 liranın üzerine çıkmasını bekliyor.

GİRİŞ 22.07.2023 15:53 GÜNCELLEME 23.07.2023 13:01
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Zonguldak’ın Alaplı İlçesinde serbest piyasada oluşan fındık fiyatları uzun zamandır bu yana 60 TL'ye sabitlenirken üreticiler 2023 yılında bu fiyatların 90 liranın üzerine çıkmasını bekliyor.

Fındık üreticilerin beklentisini açıklayan Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu "Fiyat beklentimiz, her zamanki gibi 3,5 doların karşılığı olan Türk lirası. Bugünkü kura göre beklentimiz 96 lira civarı" dedi.

Geçen yıl hasat başladıktan sonra fındık alım fiyatı sezon sonrası serbest piyasada 60 TL'ye kadar yükseldi. Üreticiler ise maliyetin 45 TL'ye kadar çıktığını belirterek, açıklamanın bu yıl erkene çekilmesinden memnun olduklarını ve iyi bir fiyat açıklanacağına inandıklarını dile getirdi.

Fındık üreticileri yaklaşık 2 hafta sonra yeni sezon mahsullerini hasat etmeye ve sonrasında da pazara çıkarmaya başlayacaklar.

"BU SENEKİ FİYAT BEKLENTİMİZ 3,5 DOLARIN KARŞILIĞI OLAN TÜRK LİRASI"

Konuyla ilgili konuşan Alaplı Ziraat Oda Başkanı Şeref Türkoğlu, "Fındıkta bir maliyeti var. Rekolte sebebi ile 45 TL gibi bir maliyet tahmin ediliyor. Bu maliyetin karşısında bir fiyatın oluşması bekleniyor. Biz afaki bir fiyat istemiyoruz. Bu sene fiyat beklentimiz ise, 3,5 doların karşılığı olan Türk lirası.

Bugünkü kura göre beklentimiz 96 lira bir fiyatın oluşması kamuoyunu rahatlatacaktır. Türkiye fındığını yüzde 80’i ihraç ederek satışı dolar üzerinden yapılıyor.

Beklentimiz 3,5 dolar değer üzerindedir. Bu çerçevede en azından 90 ile 100 lira bandında olması. Üreticimiz açısından bu fiyatın altında fiyatın açıklanması halinde, üreticimizin ciddi anlamda mağdur olacağını düşünüyorum" dedi.

Alaplı’da 22 Temmuz Cumartesi günü serbest piyasada 50 randıman levant kalite kabuklu fındık 60 TL’den işlem görüyor.

KAYNAK: İHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 21
  • muh 9 ay önce Şikayet Et
    reis in karadenize ilgisi iç anadolu gibi degil siz 96 dediniz ya120tl olmuş bilin karadenizin taşı topragı altın
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Kim sömürüyor? Fındık üreticileri devleti sömürmesin de. Zor TMO ya fındık alımı yaptırıyorsunuz. Fındığınız çok değerli ise fiskobirlik alsın satsın. Ywter, devletin sırtından inin.
    Cevapla
  • emekçi 9 ay önce Şikayet Et
    kuruyemişçide 300 tl olan üreticiden 150 tl.altında alınıyorsa üretici sömürülüyor demektir.
    Cevapla
  • işci 9 ay önce Şikayet Et
    İyiki de yurt dışından gelmiyor gelse bu millet ic yeyemez fındık üretici bizik cok şükür yoksa ucuza nasıl yeriz ben ce kilosu 1000 tl olsun
    Cevapla
  • Vatandaş! 9 ay önce Şikayet Et
    Bence fındığın 1 ton luk fiyatını ALTIN a endekslesinler ! KONU kapansın her yıl aynı tantana dan kurtulalım ! Gereksiz haber ve gündem oluyor bu konular !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle