Türkiye'ye petrol, altın ve elmas daveti! Dünyanın en büyük rezervlerine sahip...

Türkiye'de bulunan Venezuela Dışişleri Bakanı Yván Gil Pinto, Türkiye'ye dikkat çeken çağrıda bulundu. Pinto, petrol, altın ve elmas konusunda birlikte çalışabileceklerini belirtti.

GİRİŞ 21.07.2023 20:43 GÜNCELLEME 22.07.2023 10:57
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Venezuela Dışişleri Bakanı Yván Gil Pinto, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmesinden önce CNN TÜRK'ten Büşra Arslantaş'ın sorularını yanıtladı. Yván Gil Pinto, Türkiye'ye dikkat çeken çağrıda bulundu.

Pinto açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Venezuela Dışişleri Bakanı Yván Gil Pinto 'İkili ilişkilerde hangi alanlarda potansiyel var? Özellikle de enerji, maden ve savunma sanayinde işbirliği ne durumda? Altın petrol ticaretine yönelik yeni planlar var mı? Türk İHA-SİHA'ları dünyada çok meşhur. Venezuela'nın böyle bir ilgisi, satın alma planı var mı?' sorusuna şu cevabı verdi;



ABD'NİN YAPTIRIMLARININ KURBANI OLDU


Her bir bakanlık kendi sektörleriyle birlikte çalışıyor, her iki tarafın bakanlıkları da. Enerji alanında örnek vermek gerekirse, bildiğiniz gibi Venezuela dünyadaki en büyük petrol rezervlerine sahip ülke. O yüzden bu çok temel bir konu iki ülke arasında konuşulan. Tabi Venezuela hepimizin bildiği gibi ABD'nin yaptırımlarının kurbanı olmuş durumda. Buna karşılık biz bu yaptırıma rağmen bazı çalışma mekanizmaları oluşturuyoruz.

TÜRK DEVLETİ BU İŞE KATKIDA BULUNABİLİR

Önemli Avrupa şirketleri, hatta ABD şirketleri ve Latin Amerika şirketleri petrol alanında Venezuela'da yatırım yapmaya ve çalışmaya başladılar. Tabi ki Türk şirketleri de bu alanda yatırıma geliyorlar. Doğalgaz alanında da çok büyük potansiyeli var. Önemli bir rezervimiz var bu kanıtlanmış durumda. Altın ve elmas konusunda gerek Türk devlet şirketleri veya özel şirketler, hem bunların çıkartılması anlamında hem de zaten başlamış olan madencilik çalışmalarına hizmetler götürerek bu işe katkıda bulunabilirler.

MADURO BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYOR

Venezuela ekonomisi geçen yıl yüzde 15 büyüdü. Bu yıl yüzde 5'lik bir büyüme bekleniyor. Her alanda Venezuela'da yatırım yapma zamanı. Sayın Maduro'nun Sayın Erdoğan'a gönderdiği mesaj, aslında her zamanki dayanışma, birlikte çalışmaya devam etme arzusunu tekrarladı.

Ticareti birlikte geliştirmek için her iki başkan bir hedef koymuşlardı. Bunun için elimizden geleni yaptığımızı tekrar kendisine ileteceğiz. Savunmayla ilgili olarak bu tabi ki iki ülkenin savunma bakanlıklarının konuştuğu bir konu. Hassas bir konu olduğu için benim bilgim yok çok fazla. Daha kapalı yürütülüyor. Ama biz bu konuda çalışmaya açık olduğumuzu rahatlıkla belirtebiliriz.

MADURO'DAN ERDOĞAN'A MESAJ

Hakan Fidan ile yapacağımız bu görüşmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ilişkilerimizdeki devamlılığı sağlama açısından. Şu ana kadar iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir hukuki altyapı oluşturuldu. Daha önce yapmış olduğumuz anlaşmalar var. Yatırımları kolaylaştırmak amacıyla ticaret anlaşması yapıldı. Ayrıca çifte vergilendirmeye önleme anlaşması yapıldı. Son olarak da yatırımları koruma anlaşması yapılıyor. Bu alanda önemli bir adım atacağız.

Ayrıca bu görüşme aracılığıyla Sayın Maduro'nun Sayın Erdoğan'a vereceği bir mesajı ileteceğim. İki ülke arasındaki enerji sektörü, hizmet sektörü, ulaşım sektöründeki iş hacmini geliştirmek istiyoruz. Ayrıca uluslararası alanda dünyada çok hızlı değişimler oluyor. Bu konuda iki stratejik ortak olarak daha uygun bir şekilde kendimizi uyarlamak için görüş alışverişlerimizi hızlandırmamız gerekiyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 76
  • Ömer 9 ay önce Şikayet Et
    Cok sevindik nerede bu 4. 5 senedir bu söyleniyor zaten o tarihlerden sonra beter olduk elmas yakut da bulduk demelerine az kaldı sabredin yıl sonuna şurda ne kaldı
    Cevapla
  • TÜRKİYEM 9 ay önce Şikayet Et
    Venezuela yer altı kaynakları çok yüksek olan ülke ancak amerikanın yaptırımları baskısı tehdidi yüzünden bir türlü kaynaklarından faydalanamıyor Venezuela Türkiyeyi seven değer veren ülke Türkiye Venezuela ile ciddi her alanda stratejik olarak çalışmalı kazan kazan politikasıyla amerikaya karşı birlik olmalılar Sayın Maduro Türkiye muhalefetin chp hdp den daha çok Türkiye sevdalısı
    Cevapla
  • mmed 9 ay önce Şikayet Et
    Dış ilişkilerde görevli Türk devleti bakanları ve bürokratları ailelerine sahip çıkmalı. Cia nın taktiği bu insanları ve aileleri üzerinden uyuşturucu ticarareti suçlaması yapması eski bir taktiğidir. Binali Yıldırım ailesine de bu yönden girişişimde bulundular. Venezulla daki devlet adamları da aynı tehlike altında
    Cevapla
  • Mehmet 9 ay önce Şikayet Et
    Millet Venezuela banane ben ABD Yunan İsrail ermeni Almanya İngiltere Fransa önem veririm diyecekler
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Venezüella Türkiye'deki Muhalefetten Daha Yerli Milli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle