2 aydır Türkiye’de mekik dokuyorlardı! Bol sıfırlı anlaşmalar yolda

Körfez üyesi ülke temsilcilerinin 2 aydır Türkiye'de mekik dokuduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, "Bol sıfırlı anlaşmalar gelecek. Öngördüğümüz yeni yatırımlar bu yıl başlar ve yaklaşık bir yıl süreyle artarak devam eder” diyor.

GİRİŞ 21.07.2023 17:31 GÜNCELLEME 21.07.2023 17:40
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

200 kişiyi aşkın bir heyetle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç ülkeyi kapsayan Körfez iş gezisine katılan Türk iş dünyası, önemli iş bağlantılarıyla döndü. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen iş forumları ve yapılan ikili görüşmeler, Körfez turunun katma değerini artırdı. Müteahhitlik, gayrimenkul, sanayi, tarım, gıda, lojistik ve finans sektörlerini temsil eden Türkiye heyetindeki iş insanları özellikle Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yoğun ilgi gördü.

“BOL SIFIRLI ANLAŞMALAR GELECEK”

Körfez ziyaretini değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, sadece özel sektörde faaliyet gösteren firmaların toplamda 27 anlaşmaya imza attığını belirten Olpak, “Bunlar şimdilik imza altına alınan işbirlikleri. Ziyaret boyunca yapılan yoğun iş görüşmelerden yeni anlaşmalar da çıkar. Toplam bir rakamdan bahsetmek imkansız ancak, 30 milyon dolardan 150 milyon dolara kadar değişen rakamlarla anlaşmalar imzalandı. Devamında daha bol sıfırlı anlaşmalar gelecek. Öngördüğümüz yeni yatırımlar bu yıl başlar ve yaklaşık bir yıl süreyle artarak devam eder” dedi.

50,7 MİLYAR DOLARLIK İMZALAR KAMUYA AİT

Kamu kurum ve kuruluşlarının da önemli işbirliklerine vardığına dikkat çeken DEİK Başkanı Olpak, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abudabi’de imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmaların hepsinin kamuya ait olduğunu söyledi.

Her üç ülkeden de anlaşmalarla dönüldüğünü ifade eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Birleşik Arap Emirlikleri İş Konseyi Başkanı Tevfik Öz, “Özel sektör temsilcileri 8-9 saati bulan görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde başlıca sektörler; enerji, otoyol, özel hastaneler, müteahhitlik, bilişim ve teknoloji alanlarında çok önemli döviz getirici anlaşmalar imzalandı. 2 aydır Türkiye’ye Körfez bölgesinden yatırımcılar mekik dokuyordu bu görüşmelerin ardından heyetlerin gelişi hızlanacak” dedi. İşbirliklerinin katlanarak devam edeceğini belirten Öz, “2-3 ay içerisinde müteahhitlik ve sanayi sektöründe çok önemli anlaşmaların sağlandığını hep birlikte duyacağız” ifadelerini sözlerine ekledi.

“ÇOK BÜYÜK İLGİ VARDI”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı çok kalabalık bir heyetle 3 ülkede ziyaretlerde bulunduklarını belirterek "Doğrusu ilgi bir hayli fazlaydı. Hem devlet başkanları nezdinde hem de bakanlar nezdinde çok iyi bir alan açıldı. Bu alanı doldurmak biz iş adamlarına düşüyor. Dolayısıyla iş adamları da çok büyük bir ilgi ve teveccüh gösterdi" diye konuştu.

'PASTADAN PAY ALMAK İÇİN BİZE DÜŞEN NE GÖREV VARSA YAPIYORUZ'

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ise bu ülkelerin yurt dışında yaptıkları yüksek yatırım nedeniyle ziyaretin büyük önem arz ettiğini vurguladığı açıklamasında, "Bizler bu tür misyonlara katılarak ülkemizin hem tanıtımını yapıyoruz, hem de bu pastadan pay almak için bize düşen ne görev varsa yapıyoruz. Yani ben bunu bir yerde ülkemiz için yapılmış bir askerlik, yeni bir askerlik olarak tanımlıyorum" diye konuştu.

Nane, ülkeye gelebilecek her bir yatırımın "istihdam ve refaha katkı" manasına geldiğini iddia ederek, "Bu üç ülkeden önümüzdeki dönemde çok büyük yatırımlar gelecek. Bunun en güzel örneği Abu Dabi ile yapılan 50,7 milyar dolarlık anlaşma. Bunun eş zamanlı olarak Katar ve Suudi Arabistan ile de ön çalışmaları yapıldı" ifadelerini kullandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • Tuşbalı 9 ay önce Şikayet Et
    Onlarmı mekik dokuyordu yoksa bizmi körfezde mekik dokuyorduk? Birileri çalsın bedelinide millet ödesin, Çalmaya depremide bahane etsinler. Bu gariban milletin hakkı haram zıkkım olsun, Ülkeyi o kadar dürüst ve adil yönetiyorlarki Felaket başımızdan eksik olmuyor.
    Cevapla
  • misafir16 9 ay önce Şikayet Et
    Ekonomiye giren para ve oluşacak istihdama bak sen ne yapacaksın kim ne alıyormuş
    Cevapla
  • misafir16 9 ay önce Şikayet Et
    Tüm körfezdeki kardeşlik bağlarının abd ve israilin oyunları olmadan yeniden kurulması ve güçlenmesi gerekiyor en başta İslam kazanacak!
    Cevapla
  • Adem 9 ay önce Şikayet Et
    Ah güzel ülkem daha satılacak neyin kaldı
    Cevapla
  • Vatandaş. 9 ay önce Şikayet Et
    Geç bunları.
    Cevapla
  • Osman 9 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede zengin olan zaten 20 kat zenginleşti , fakir de 20 kat fakirleşti , yeter artık ya yeter artık bittik tükendik kardeşim
    Cevapla
  • Hasan Hüseyin 9 ay önce Şikayet Et
    Nankööööör
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle