Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el araç satışına yönelik yeni açıklama

Ticaret Bakanlığı ikinci el araç ilanlarına yönelik hayata geçirilen düzenlemenin sonuçlarını açıkladı.

GİRİŞ 21.07.2023 09:26 GÜNCELLEME 21.07.2023 15:29
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışına getirilen kısıtlamaya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, ikinci el kara taşıtlarının tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde satılmasının 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandığı hatırlatıldı.

Düzenleme öncesinde ilan platformlarında, düzenlemeye aykırı 20 binin üzerinde ilan olduğu belirtilen açıklamada, yapılan son incelemede bu sayının 5 bine gerilediği vurgulandı.

Açıklamada, düzenlemeye aykırı şekilde satış yapanlara 300 bin liraya varan idari para cezası uygulanacağı hatırlatıldı.

15 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, tüm gerçek ve tüzel kişilerin ilan verilmesi aşamasında "ilan platformları" tarafından uyarıldığı anımsatılan açıklamada, bu uyarıya rağmen söz konusu yasağa aykırı verilen ilanlar ile ilan verenlere ilişkin bilgilerin Bakanlığa iletildiği ve takibinin yapıldığı bildirildi.

SAYI 5 BİNE DÜŞTÜ

Açıklamada, uygulamadan elde edilen sonuçlara ilişkin son durum da paylaşılarak, şu ifadelere yer verildi:

"İlan kısıtlaması düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden önce ilan platformları üzerinden yayımlanan ve bu düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek bireysel ve ticari olmak üzere toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. İlan platformları tarafından üyelerine yapılan uyarı ve bilgilendirmeler ile Bakanlığımızca yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri sonucunda bu sayının düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan itibaren 7 bin seviyelerine gerilediği gözlemlenmiştir. Yapılan son incelemede, anılan düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek toplam ilan sayısının 5 binin altına düştüğü anlaşılmıştır. Bu kapsamda, söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler ilgili ilan platformlarından temin edilmiş ve bunların incelenmesine Bakanlığımızca başlanmıştır."

"300 BİN LİRAYA KADAR CEZA UYGULANACAK"

Bakanlıkça yapılan inceleme neticesinde, kısıtlamaya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında, ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulandığı anımsatılan açıklamada, bu cezaların muhataplarına tebliğ sürecinin başladığı ve devam ettiği vurgulandı.

AZAMİ ÖZEN VE HASSASİYET BEKLENİYOR

Açıklamada, ilan platformları üzerinden bireysel veya ticari ilan veren tüm vatandaş ve işletmelerden, 15 Temmuz'da yürürlüğe giren ilan kısıtlamasına uygun taşıt ilanı vermeleri hususunda azami özen ve hassasiyet beklendiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilmekte olup, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet kabul edildiğinden dolayı cezai müeyyide gerektirmektedir. Birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere bunların üzerinden vekaletle satış yapan kişiler Bakanlığımızca incelemeye alınmış olup, gerekli cezai işlemleri yapılmaktadır. Bunun yanında, vergi incelemesi kapsamında işlemlerin devamı için tespit edilen şahısların bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 34
  • Mustafa kaya 9 ay önce Şikayet Et
    Bence devlet tüm bayiilere kayyum atamalı veya tüm bayiileri kapatılarak devlet tek merkezden satmaldır bune ya türkiyede her şey üyle olmuş dingonun ahıro olmuş herkes gentine göre fiyat veriyor
    Cevapla
  • Sahir 9 ay önce Şikayet Et
    Yeni mi akıllarına gelmiş tedbir almak? Atı alan Üsküdarı çoktan geçmiş vatandaşı perişan etmişler beyefendilerin aklına tedbir almak ceza yazmak yeni gelmiş. O da bir işe yarasa. Siz bu saatten sonra hiçbir derde çare bulamazsınız. Toros 300 bin bandına dayanmış bunlar hâlâ şöyle olacak böyle olacak. Şemsiye çoktan açılmış, artık kapatsan ne fayda!
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Ana bayiler istemedim halde 5.000₺ maliyet olan seramik ve cam film bedeli olarak 50.000₺ yansıtıyor. Zoruma gitti iptal ettim.
    Cevapla
  • Ali Hoca 9 ay önce Şikayet Et
    Ne kanun ne ceza hiçbir şey dinlemiyorlar maalesef kimsede bir şey yapmıyor
    Cevapla
  • kenan12 9 ay önce Şikayet Et
    düşmez kardeşim adam 1775000 yazmış arıyorsun 1950000 istiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle