Piyasaya bomba gibi düştü: BAE ile anlaşmanın şifreleri
Türkiye-BAE arasında 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma yorumlayan Doç. Filiz Eryılmaz, ", "Bu haber piyasaya bomba gibi düştü dersek hiç yanlış olmayacaktır." dedi.
Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında toplam tutarı 50.7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalandı.
PİYASAYA BOMBA GİBİ DÜŞTÜ
Doç. Filiz Eryılmaz yaptığı açıklamada, "Bu haber piyasaya bomba gibi düştü dersek hiç yanlış olmayacaktır. Türkiye'nin çok kısa vadede güçlü bir döviz girişine ihtiyacı var. Zaten yeni ekonomi yönetiminin de bu bağlamda çok güçlü çabaları olduğunu biliyoruz. Bugün gelen haber oldukça güçlü bir haber, bu bir mutabakat zaptı. Buna rağmen çok güçlü bir Suudi Arabistan'daki anlaşmaları da dikkate alırsak yaklaşık 100 milyar dolarlık gerek doğrudan yatırımları içeren, gerek ortaklıkları içeren genel anlaşmalar. Oldukça pozitif bir haber. Kısa vadedeki sadece bununla kalmayacaktır elbette. Hem döviz ihtiyacı hem cari açığın ülke ekonomisi üzerine yaptığı baskıları hem kur üzerindeki baskılar adına daha da önemlisi orta ve uzun vadede doğrudan yatırımlar adına oldukça önemli bir gelişme. " dedi.
BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BİR RAKAM
Ekonomist Kadir Develi, "Beklentilerin üzerinde rakam bu. Körfez bölgesi 2022 yılında ciddi bir sermaye birikimine sahip bölge durumunda. Bölge çok yakın bize. Türkiye büyüyen bir ekonomi. Petrol dışı alanlarda yatırım istiyor. Petrol fiyatları düştüğü zaman bölgenin geliri düşüyor. Körfez bölgesi bu noktada iktisadi açıdan yatırımların karşılığını görebileceği dinamik pazarlar arıyor. Körfez sermayesi Türkiye olan ilgisi arttı. Doğru diplomatik ilişkiler, büyüyen ekonomi olması. Bu ticaret anlaşması ki 13 maddesi var bunun haberinin gelmesi bile ciddi anlamda piyasalar açısından pozitif olarak algılanmıştır diye düşünüyorum. Yarın Merkez Bankası'nın alacağı karar söz konusu. Merkez Bankası'nın elini de rahatlattı." ifadelerini kullandı.
"DOĞRUDAN HAZİNENİN KASASINA GİRECEK"
Ekonomist Necmettin Batırel ise "BAE ile yapılan nlaşmada ilk aşamada öne çıkan iki madde var: 8,5 milyar dolar tutarındaki sukuk ve 3 milyar dolar ihracat kredisi. 8,5 milyar dolar neredeyse Türkiye’nin bir yıllık dış borçlanma hedefi kadar. Bunu tek kalemde BAE alıyor, yani bir nevi şahsi özel tahvil ihraç ediyoruz. Bu doğrudan Hazine’nin kasasına gireceği için çok önemli bir kazanç" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretleri sonrası İletişim Başkanlığı, iki ülke arasında 50.7 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşma kapsamında BAE, Türkiye'den 8.5 milyar dolarlık deprem tahvili alacak. Eximbank aracılığıyla Türk firmalarına 3 milyar dolarlık ihracat kredisi sağlayacak.
Bu gelişmeler ışığında iş dünyasının değerlendirmelerini de DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Opak Habertürk yayınında paylaştı.
"ENERJİ ALANINDA CİDDİ BİR YATIRIM ANLAŞMASI SÖZ KONUSU"
İş insalarının ve siyasilerin katıldığı, Körfez Ülkeleri ziyaretlerinde çok önemli yatırım görüşmeleri de yapıldığını vurgulayan DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Nail Opak, "Enerji alanında hizmet veren Türk firmalarından bir tanesinin Birleşik Arap Emirlikleri'nde çok ciddi bir yatırım görüşmesi bulunuyor. Bu yatırımın finansal dönüşü de herkesi mutlu edecek şekilde olacaktır. Yakın bir zamanda görüşmeler tamamlanıp şirketler tarafından açıklama yapılabilir" şeklinde konuştu.
"SIFIRDAN YATIRIMLAR SÖZ KONUSU OLACAK"
Hem ülkenin döviz ihtiyacını karşılamak adına hem de diğer alanlara kaynak kaydırma adına ortaklık yatırımlarının önemli olduğunu belirten Nail Opak, "Körfez ülkeleri ile ilişkiler ortaklık ve satın alma yoluyla yapılan yatırımlarla kısıtlı kalmayacak. Yaptığımız ziyaretlerde Körfez ülkelerinin 'sıfırdan alanlara da girelim' şeklinde görüşmelerinin olduğunu da bizzat gözlemledim. Bu da ilerleyen süreçte daha farklı yatırımları ülkemizde görebileceğimizin kanıtı" ifadelerini kullandı.
"İLİŞKİLER TEK BİR KANALDAN YÜRÜMÜYOR"
Siyasilerin görüşmelerinin yalnızca tek bir kanaldan yürümediğini ifade eden Opak, "Birleşik Arap Emirlikleri, 50,7 milyar dolarlık 13 yeni anlaşmanın açıklaması yapıldı. Hem görüştüğümüz iş adamlarından hem de siyasetçilerimizden Suudi Arabistan tarafında çok ciddi ortaklıklar olabileceğini görüyoruz. Ancak görüşmeler bununla sınırlı değil. Sayın Cumhurbaşkanımız BAE'deyken aynı zamanda Sayın Bakan Mehmet Şimşek de Merkez Bankası Başkanı ile birlikte G20 zirvesi için Hindistan'daydı. Bununla birlikte AB'den ayrılmış bir Birleşik Krallık var. O taraf ile de görüşmeler hızla devam ediyor. Bizim her zaman vurguladığımız, gümrük birliğinin güncellenmesi öncelikli konudur. Bunu yapmadığımız zaman patinaj çekmeye devam ederiz" dedi.
-
Kara 1 yıl önce Şikayet EtMesele para degil önmli olan üretmek egitimdir anadıkmı ver mehteriBeğen
-
2323 1 yıl önce Şikayet EtBomba düştü ama patlamadı, ordan bu gelecek şurdan şu gelecek ile bu işler olmaz üretiğini satacaksın üretim ekonomisi şart özellikle hayvancılık ve tarım için ülkemiz elverişli, Millet tembeliğe alışmış eskiden bir karış toprak hasreti ekeyim diye .Beğen Toplam 3 beğeni
-
bir bilen 1 yıl önce Şikayet EtHiç umutlanmayın,abd çomağı sokunca hepsi geri adım atacaktır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandaş 1 yıl önce Şikayet EtMilyar dolarlar havda ucuşuyor ama baga bahćeye gitmek için mazot alacak para yokBeğen Toplam 1 beğeni
-
EMRE CAN 1 yıl önce Şikayet Etyoo gidiyoz geliyoz şükür,Beğen
-
Nizam 1 yıl önce Şikayet EtBombanın düştüğü belli oldu enflasyon düştü,dolar düştü,petrol düştüBeğen Toplam 1 beğeni