Kuru dengeleyecek haber gelebilir: Körfez dolarda durmak istemiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan beraberinde geniş bir heyetle Körfez turuna çıkmasının ardından gözler yapılan ve yapılacak olan ikili anlaşmalara çevirdi. Uzmanlara göre buradan Türkiye'ye güzel haberler gelebilir.

GİRİŞ 18.07.2023 17:48 GÜNCELLEME 19.07.2023 01:30
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Piyasalarda Merkez Bankası'nın perşembe günü yapacağı Para Politikaları Kurulu, (PPK) toplantısının öncesinde ciddi hareketlenmeler yaşanıyor. Altın, dolar, Euro rekor kırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da bu günlerde Körfez ülkelerini ziyaret ediyor. Tüm bu gelişmeleri Haber7 muhabiri Yavuz Selvi, piyasa uzmanları ile konuştu. 

"FAİZ %20'LERE ÇIKABİLİR"

Ekonomist Hikmet Baydar şunları söyledi:

Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizlerle ilgili bir karar verecek. Bu faizlerle ilgili vereceği kararlarda da piyasalarda farklı oranlar konuşuluyor.  Daha önce dövizde bir hareket olduğunda kamu bankaları dahil, satış yapılarak piyasa regüle edilmeye çalışılırdı.  Şu an kamu bankaları piyasaya girip herhangi bir müdahalede bulunmuyorlar.  Merkez Bankası'nın toplantısı öncesinde bu hareketler oluyor. Maalesef şuanda da o hareketleri görüyoruz.  Faiz kararı ile ilgili Goldman Sachs, perşembe günkü faiz kararı için tahminde bulunmayacağını bildirdi. Goldman Sachs, "ben oyundan çıktım", diyor.  Dövizin arkasındaki asıl sebep, Merkez Bankası'nı daha yüksek faizi artırımına razı etmektir.  Merkez Bankası fiyat hareketlerine bakarak, hareket ederse ise faizi 20-25'lere çıkarabilir. 

"KÖRFEZDEN GÜZEL HABERLER GELEBİLİR"

Erdoğan'ın Körfez turu çok önemli. Biz paranın kaynağına gidiyoruz.  "Körfez ülkelerinin serveti Çin'e akıyor" diye bir haber var.  Bu haberde 5 milyar dolardan bahsediyor.  Körfez'den Çin' e bir yıl içerisinde %1000'in üzerinde bir para aktarımı var.  Yer altı zenginliklerini satarak Avrupa ve Amerika'yı finanse eden yer de burası. Buradan Türkiye'ye güzel haberler gelebilir.  Türkiye'nin bu ülkelerde ilişkilerini güçlendirmesi lazım.  Bu ülkelerle ticareti artıracak önemli anlaşmalara da imzalar atılabilir. 20-25 milyar dolar gibi rakamlar konuşuluyor.  Bu mümkün.  Körfez'de dolarda durmak istemiyor.  Çünkü ABD her an şantaj yapıp, "paralarına el koyabilirim" diyebiliyor.  Riski dağıtmak istiyor.  Çin'i kendine bir alternatif görüyor. Türkiye'de böyle bir alternatif olma yolunda hızla ilerliyor.  Hem Körfez hem de Türkiye kazan-kazan ilişkisini başarıyla uygulayabilecek durumda.  Bununla ilgili olumlu haberler dövizde de bir dengelenmeye yol açabilir. 

"ATANMIŞLARA VERİLEN DESTEK OLUMLU KARŞILANDI"

 Asriad İş Adamları Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Yumakgil:

Seçim sonrasında iki tane önemli kazanç olmuştu.  Seçim öncesi bankalarla serbest piyasa arasında çift kur dediğimiz bir mesele oluşmuştu.  Seçim sonrası Mehmet Şimşek'in ve Merkez Bankası ataması ile bankalar ve serbest piyasa tek kura tekrar geçti.  PPK, toplantısı seçim öncesinde gerek depremin gündemi alması ve seçimin yoğun gündemi yüzünden ıskalanıyordu.  Şimdi merakla bekleniyor ve özellikle metinleri okunur vaziyette. Bu iki gelişme, piyasanın tekrar kendi kuralları ile dizayn edilmeye başlandığı, normalleştiği anlamını taşıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın atanmışlara verdiği destek de piyasa açısından çok önemli bir gelişme oldu. 

"PANİK ALIMLARI VE SATIŞLARI YAPMAYIN"

Seçim sonrası dolarda belki kime çevrelere göre olması gereken bir tırmanış oldu.  KOBİ'lere ve vatandaşlara  şunu söyleyebiliriz, böyle ani dalgalanmaların olduğu dönemlerde panikle alım veya satıma gitmemeleri yönündedir.  Bazen vatandaşımızın haddinden fazla alımlar gerçekleştirdiğini duyuyoruz.  Bizim beklentimiz PPK toplantısıyla birlikte faiz artışı ne olursa olsun, güçlü bir içerik belirten, öngörülebilir bir çerçeveyi sunmaları piyasaya yeniden güven pompalamaları. Böylelikle piyasa kendi normalini bulacaktır.  Küçük yatırımcıya ise burada şunu tavsiye ediyoruz.  Uzun vadeli bir alım söz konusu olacaksa altın her zaman güvenli bir limandır.  Bu alımı tercih ettirebiliriz.  Kısa vadeli tüm alım satımları vatandaştan kaçınmalarını tavsiye ederiz.  Seçim sonrası dış yatırımcı Türkiye'ye girmeye başladı.  Ve bu yapılan siyasi ve ticari gezilerle Türkiye'yi güvenli bir liman olarak görmeye başlamaktadır.  Perşembe günü olan toplantı bu konuda bize olumlu sinyaller verecektir.  

 

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 164
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Faiz yükseltmek çözüm olamaz. Anlayın
    Cevapla
  • Haklı 9 ay önce Şikayet Et
    Faiz sömürür, inşallah faiz artışı yanlışından dönülür. Faizciler sabırsızlıkla bekliyor, Hiç mi vatanı sevmiyorsunuz. Bu gemide hepimiz varız. Garip gureba kredi kartı borçlarını ödeyemiyor yazık
    Cevapla
  • misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Haklı rumuzlu katılımcı. Bir dünyada bizim ülkemiz yok. Dünya ile ticaret yapmak istiyorsan dünya ticaret kurallarına uymak zorundasın. Dünyanın geri kalanı ticaretinde bir döviz endeksi bir faiz oranı bir hukuk düzeni belirler ve herkes uyar. Uymazsan ticaret yapamazsın. Yurt dışında borç para alacaksan faiz bir gerçek. Anlayın artık.
    Cevapla
  • mehmet efe 9 ay önce Şikayet Et
    çok biliyorsun
    Cevapla
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Yarın faiz artışı olmaz inşallah, Faiz lobiyi sevindirir garibanı köleleştirir
    Cevapla
  • Hak 9 ay önce Şikayet Et
    Vekiller devlet yönetmeye gelmedi.Yatırdıkları parayı çıkarsınlar sonra belki halkı düşünürler.
    Cevapla
  • zeki 9 ay önce Şikayet Et
    Satarak nereye kadar.Sat sat bitti.Kriz aldı başını gidiyor..Üretmeden ekonomi düzelmez...Yazarlar ne yazarsa yazsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle