Birleşik Krallık ve Türkiye'den önemli adım: Resmen duyuruldu

Birleşik Krallık ve Türkiye, bugün güncellenmiş bir serbest ticaret anlaşması için müzakerelere başlama planlarını duyurdu.

GİRİŞ 18.07.2023 17:16 GÜNCELLEME 18.07.2023 17:16
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yeni anlaşma, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrıldığı dönemden kalan ve hizmetler, dijital ve veri gibi temel alanları kapsamayan mevcut Birleşik Krallık - Türkiye serbest ticaret anlaşmasının yerini alacak.

Birleşik Krallık'tan yapılan açıklamaya göre, anlaşma aynı zamanda, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 30'dan fazla artışla 23,5 milyar sterline ulaşan ve halihazırda gelişen bir ticari ilişkiyi daha üst seviyeye taşmayı hedefliyor. Paylaşılan bilgi notuna göre anlaşma ayrıca iki ülke arasında ticari faaliyette bulunan işletmeleri daha etkin bir şekilde destekleyecek.

İNGİLİZ BAKAN: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, şöyle konuştu:

"Türkiye, Birleşik Krallık için önemli bir ticaret ortağıdır ve bu anlaşma, Brexit sonrası bağımsız bir ticaret ülkesi olarak statümüzü Birleşik Krallık'ın ekonomik gücüne uygun anlaşmaları müzakere etmek için nasıl kullandığımızın en son örneğidir. Bu anlaşmayı Birleşik Krallık-Türkiye ticari ilişkilerini derinleştirmek, ekonomik büyümeyi hızlandırmak ve ülkedeki şirketleri desteklemek için kullanmayı dört gözle bekliyorum.”

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris de, “Birleşik Krallık ve Türkiye doğal ortak ve müttefiktir. Bugünkü duyuru, bu ilişkinin ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı ve iki ülke arasındaki bu güçlü bağları daha da ileriye taşıma yolunda atılmış büyük bir adımdır” dedi.

Yürürlükteki anlaşmada, ülkeler arasındaki mevcut ilişkiyi gözden geçirme taahhüdünde bulunan bir madde bulunuyor. Bilgi notuna göre yeni serbest ticaret anlaşması üzerine çalışma, her iki ortağın da ticari ilişkileri genişletmenin ve derinleştirmenin faydalı olacağı sonucuna varmasıyla geçen yıl başladı. Birleşik Krallık-Türkiye Ortak Komitesi, bu incelemeyi resmi olarak sonuçlandırmak ve geliştirilmiş bir serbest ticaret anlaşması için çalışmaya başlamak üzere bugün toplanacak.

TİCARET BAKANLIĞI DA DUYURDU

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ve Birleşik Krallık bugün kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için görüşmelere başladı.
Aralık 2020’de imzalanan mevcut anlaşma, ağırlıklı olarak sanayi ürünlerini kapsıyor ve Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından ticaret akışının ve tedarik zincirlerinin korunmasını sağlıyor. Mevcut anlaşmada bulunan gözden geçirme maddesi, Birleşik Krallık ve Türkiye'yi, ticari ilişkilerini yeniden değerlendirmeye yönlendirdi.

Geçen yıl başlayan söz konusu çalışma neticesinde, her iki ülke de ticari ilişkilerini genişletmenin ve derinleştirmenin değerli olacağı sonucuna vardı. Yetkililer, söz konusu gözden geçirme sürecini sonuçlandırmak üzere Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesi kapsamında bir araya geldi ve geliştirilmiş bir STA için çalışma yönünde anlaştı.

Her iki ülke de karşılıklı büyüme ve refahı artırıcı etkiye sahip küresel ticaret kurallarına dayalı serbest ticaret ortamını desteklemenin, her zamankinden daha önemli olduğunu kabul ediyor. Bu kapsamda hem Türkiye hem de Birleşik Krallık’ın modern ekonomilerine tam anlamıyla yakışan ve 21. yüzyıla uygun, güncel bir anlaşmaya yönelik çalışma fırsatı bulunuyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • Zafer 9 ay önce Şikayet Et
    Bunlar size gemi satarlar, parayı peşin alırlar sonra gemileri göndermezler. Hırsız İngilizler,hala parayı geri vermediler. Osmanlı’nın borçlarını kuruşuna kadar tahsil ettiler ama kendi borçlarının hep üstüne yattılar.
    Cevapla
  • mhmt 9 ay önce Şikayet Et
    aman ha iyi dikkat edin bunlar menfeat için her yolu dener
    Cevapla
  • Köylü-19 9 ay önce Şikayet Et
    İngiltere bunu, bizim kara kaş - kar gözümüz hatırına yapmıyor.... bunun arkasında "mülteci alımı" var...
    Cevapla
  • kerpeten 9 ay önce Şikayet Et
    bunun arkasinda yeni dunya konjektoru var. BK ve Turkiye her konuda cok buyuk anlasmalar ve ortakliklar yapiyor.
    Cevapla
  • pusula 9 ay önce Şikayet Et
    ucuzundan daha ucuza gelecek onlar için neden olmasın
    Cevapla
  • Rıza 9 ay önce Şikayet Et
    Emperyalizmin-sömürgeciliğin patentini almış bu devlet Osmanlı nın yıkılmasının birinci fâilidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle