Araç satışında yeni dönem resmen başladı

İkinci el araçlar artık ilan yoluyla sıfır liste fiyatının üzerinde ilana koyamayacak. Uygulama tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak. Karara uymayanlara 300 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Araç satışında yeni dönem resmen başladı
Araç satışında yeni dönem resmen başladı
GİRİŞ 15.07.2023 09:25 GÜNCELLEME 15.07.2023 09:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadelesini sürdürüyor.

Bu kapsamda son dönemde art arda adımlar atıldı. Tedbirler artırıldı, denetimler yoğunlaştırıldı.

6 Temmuz'da ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı. Düzenleme ile ikinci el araçların ilan yoluyla sıfır fiyatından fazla pazarlanması 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı.

Uygulama, yürürlüğe girdi. Tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak.

FAHİŞ FİYATLARA MÜDAHALE

Satış siteleri, düzenlemeye aykırı ilan verenleri uyaracak. Kısıtlamaya aykırı olarak verilen ilanlara ilişkin bilgiler platform tarafından Bakanlığa iletilecek.

Düzenlemeye aykırı her bir ilan "ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti" kabul edilecek.
İlan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da göreve gelir gelmez otomotiv sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaptı. Konuya ilişkin yeni önlemler alınmasını sağladı. Bolat, ellerinde başka enstrümanlar olduğunu, adım adım ilerlediklerini de vurguladı. 

Öte yandan, Bakanlık, 6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasının uygulama süresini 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatmış ve bu düzenlemeye aykırı taşıt satışlarına da kısıtlama getirmişti.

Bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra 2023 yılı içinde yetki belgesiz en az 3 adet ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışları noterlikler tarafından engellenmeye başlandı.

Bakanlık, 2023 yılı içinde yetki belgesi olmadan, 3'ten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan bireysel ve kurumsal satıcıları da tespit ederken, sayıları 4 bin 800 olan bu satıcılardan söz konusu satışlara ilişkin savunmaları talep edildi. Bu kişilere yönelik de gelecek dönemde para cezaları gündeme gelebilecek.

Bakanlık, konuya ilişkin yaygın ve yoğun denetimlere ülke genelinde devam edecek.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • maho 9 ay önce Şikayet Et
    sayın reis 2 el ithal araba getirmeye müsaade etsin Allah a yemin ediyorum bir ay içerisinde araba fiyatları yarı yarı ya düşer ama bu sarayın tabi ki işine gelmez rant çok büyük
    Cevapla
  • Hasan 9 ay önce Şikayet Et
    2.el ithal araç getirmediğiniz sürece kimseyi engelleyemessiniz. ellerinde ozaman patlar.araçlar. yazık ülkemin güzel insanlarına 10 katı şişirilmiş hurda araçlara ülke teslim olmuş durumda. bu gidişle şahine 2025 yılında 500.000 TL isterlerse hiç şaşırmayın. bu gözü doymazları durduracak kimse yokmu. tekel olmuş firmalar milyarlar kazanıyor beş kuruş vergi yok. kasko değerinin altında.
    Cevapla
  • Mete 9 ay önce Şikayet Et
    Vah vaaaah geldiğimiz duruma bak.
    Cevapla
  • Mizah 9 ay önce Şikayet Et
    Diğer bütün önlemler gibi bir işe yaramayacak.
    Cevapla