Üreticilerden fındık için taban fiyat önerisi

Fındık hasadına bir ay kala üreticiler taban fiyatını belirledi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, taban fiyatının artan maliyetlerin de göz önüne alınarak en az 80 lira ile 100 lira arasında olmasını istedi.

Üreticilerden fındık için taban fiyat önerisi
Üreticilerden fındık için taban fiyat önerisi
GİRİŞ 14.07.2023 11:19 GÜNCELLEME 14.07.2023 11:19
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye, dünya fındığının yüzde 70’ini üretiyor. Yılda ortalama 2-2,5 milyar dolarlık fındık ve fındık ürünleri ihracatı yapılıyor. Karadeniz ürünü olan fındığın yüzde 25-30’unu da Ordu ilimiz karşılıyor. 2022 yılında açıklanan taban fiyat 54 lira idi. Üretici bu yıl artan maliyetlerden dolayı daha fazlasını bekliyor. Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ile yeni sezonun sorunlarını konuştuk. Bu yıl rekoltenin düşük olacağını belirten Akça, artan maliyetlerin de dikkate alınarak taban fiyatın en az 80 lira olması gerektiğini savundu.

‘MALİYET 65 LİRA’

Atakan Akça yeni sezon için beklentilerini Aydınlık’a şöyle açıkladı: “Şu an bölgemizde rekolte tespit çalışmaları devam ediyor. Bunlar tamamlanınca tahmini rekolte açıklanacak. Rekolte fiyat belirlemesinde önemli. Tahminimiz rekolte bu yıl düşük. Rekolteye göre de beklentimiz olacak. Artan maliyetlerden dolayı taban fiyat beklentimiz en az 80 lira ile 100 lira arasında. Bu yılki maliyetimiz kesinlikle 60-65 lira civarında. Mayıs haziran aylarında yağış da çok oldu. Bunun yarattığı sıkıntılar var. Filiz kurdu, yeşil kokarca bir de mantar küllenme hastalığı oluştu. Fındık zararlılarıyla da yeterince mücadele edilemedi.

Fındık taban fiyatı üç beş yıldır 3-3,20 dolar civarında belirleniyor. Yine bu seviyede fiyatın çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu da 80 lira eder. Enflasyonu da göz önüne alırsak 100 lira fiyat üreticiyi memnun eder.”

‘DEPO SORUNU YAŞANMASIN’

Buğdayda yaşanan depo sorununun fındıkta yaşanmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ni uyaran Akça, bu konuda şunları söyledi: ‘Şu an depolarda 150 bin ton fındık var. Sezon yaklaştı. Önlem alın, fındıkta da benzer sorunlar yaşanır diye yetkililere ilettik. Bir ihtimal bu yıl rekolte düşük olacağı için büyük sıkıntı yaşanmaz.” 

‘FINDIĞI DEPOLAMAK KOLAY’

Ordulu fındık komisyoncusu Osman Çakmak da depo konusunda buğdayda yaşananların fındıkta olmayacağını belirterek, “Fındığı depolamak kolay. Buğdayda olduğu gibi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal bu konuda iyi çalışıyor. Üreticiler ve yetkililerle sürekli temas halinde.” dedi.

Çakmak, bu yıl yağmur, dolu ve bunun yarattığı heyelan nedeniyle fındık bahçelerinin zarar gördüğünü ve rekoltede düşüklük olacağını belirtti. Çakmak, “Fındığın olgunlaşma döneminde yağan yağmur hastalığa ve verim kaybına neden oluyor. Bu nedenle rekoltenin biraz düşük olacağını tahmin ediyoruz. Orduda rekolte 220-240 bin ton civarındaydı. Bu yıl 155 bin ton civarında gerçekleşebilir. Taban fiyat olarak da 3-3,5 dolar civarında olmasını bekliyoruz. Genellikle bu rakam civarında açıklanıyor. Şu an yüzde 50 kalitede ürün 61-62 liradan gidiyor. Taban fiyatın da 90 liralar civarında olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

Fındık ihracatı konusuna da değinen Çakmak, “44. haftada 263 bin ton fındık ihracatı yapıldı. 1 milyar 600 milyon dolarlık da döviz elde edildi. Rakamlar geçen yıla göre düşük. Ancak bu yıl sezon bir ay geç başladı. Onun da etkisi olabilir. Halen sezon devam ediyor.” dedi.

KAYNAK: AYDINLIK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Murat 9 ay önce Şikayet Et
    Fındık için açıklanan taban fiyat, piyasadaki tüm oyuncular için bağlayıcı olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımız bir taban fiyat açıklıyor ancak bakıyorsunuz bunu sadece TMO uyguluyor. Piyasadaki serbest tüccar ve firmalar o fiyatın çok altında alım yapıyor. Hatta İtalyan fındık alıcısı firma Ferrero ‘sizin açıkladığınız rakam beni hiç bağlamaz’ der gibi kendi düşük fiyatını açıklıyor.
    Cevapla
  • Esra 9 ay önce Şikayet Et
    O yüzden düz arazide durup ahkâm kesme kardeş maliyeti de fazladır fındığın toplamasıda çetindir zahmetlidir ve asla hak ettiği para verilmeyen ürün de fındıktır
    Cevapla
  • Esra 9 ay önce Şikayet Et
    20 gün değil biz tam 1 ay köyde fındık topluyoruz su elektrik istemiyor fındık belki ama evde bu dediklerinizi kullanıyoruz yetmedigimiz yerde günlükçü alıyoruz bunların hepsi bir maliyet hadi bunları da geçtim sen karadenizin dik yamaçlarında fındık topla da ondan sonra göreyim seni yine bu istenilen fiyata çok mu dersin yoksa az mı canın Allah'a emanet toplanır o fındıklar
    Cevapla
  • Özkan 9 ay önce Şikayet Et
    500 isteyin az olmuş, fındığın ne maliyeti var, fındık üreticisi yılda 20 gün uğraşır, su, elektrik istemiyor, 1 yıl boyunca bir ilaç atıyon birde 2 kez otları temizliyorsun, toplanırken işçiler topluyor maliyet çok değil ama 80,100 istemek diğer para kazanamayan çiftçilere hakaret gibi, benim çukurovada ki çiftçim ne yapsın
    Cevapla
  • Esra 9 ay önce Şikayet Et
    Öyle dediğin gibi 1 kere ilaçlama olmaz iki üç sefer ilaclanir fındık altı otları fındığa başlamadan önce vurulur fındık hava alsın diye sonra fındık toplamaya yakın tekrar otları temizlenir o makinede kusura bakmayın hava ile çalışmıyor benzinle çalışıyor bu hafta sonu fındığın altını vurduk 500 TL yakıta gitti 350 TL arabanın yakitina gitti ötesi berisi derken 5 bin TL masraf oldu
    Cevapla
  • sadettin 9 ay önce Şikayet Et
    Öyle diyorsanda Abi findik bir kez toplaniyo ve ordu Giresun findikla geçiniyor
    Cevapla
  • Serkan 9 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar fındık bahçen varda bol keseden atıp tutuyorsun maliyet hakkında kuruyemiscilerde marketlerde findik ne kadar haberin varmı ureticinin alin terine laf söylüyorsun ne kadar boş insan var bu ülkede yazık valla ya
    Cevapla
  • Fatih Mete 9 ay önce Şikayet Et
    Fındığın nasıl yapıldığını az/çok bilen bir Tüketici olarak; 50 -52 randıman fındık 90₺ altının zarar olduğunu/olacağını söylemek istiyorum....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle