Türkiye için büyük fırsat! 100 milyar dolar zirvesini görecek

Litvanya'nın Vilnius kentine düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'ndeki Türkiye'nin başarısı iş ve yatırım fırsatı olarak değerlendiriliyor.

Türkiye için büyük fırsat! 100 milyar dolar zirvesini görecek
Türkiye için büyük fırsat! 100 milyar dolar zirvesini görecek
GİRİŞ 14.07.2023 13:40 GÜNCELLEME 14.07.2023 13:40
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Yalçındağ, yaptığı yazılı açıklamayla Litvanya'daki NATO Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zirve kapsamında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesinin ekonomi açısından çok önemli sonuçları olacağını belirten Yalçındağ, zirvenin Türkiye açısından çok başarılı geçtiğini aktardı.

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Erdoğan-Biden görüşmesinde Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sürecin başladığı sinyalinin verildiğine dikkati çeken Yalçındağ, "Zirve, AB-Türkiye ilişkileri açısından da çok önemli bir gelişmeye sahne oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirve başlamadan hemen önce Başkan Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'İsveç'in NATO yolunu açalım siz de Türkiye'nin Avrupa yolunu açın.' demesi beklenmeyen bir sürprizdi. Cumhurbaşkanı bir taşla 2 kuş vurdu, İsveç'e onay verirken, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefini de yeniden gündeme getirmiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

TAİK olarak misyonlarının "ticari diplomasi" olduğunu hatırlatan Mehmet Ali Yalçındağ, iş dünyasının da Batı'yla karşılıklı iş fırsatlarına konsantre olması gerektiğine işaret etti.

Yalçındağ, şunları kaydetti:

"Son birkaç yıldır oluşan farklı arayışlara sağlıklı alternatif olacak şekilde Batı'yla ekonomik ilişkilere yeni boyutlar katmanın, doğrudan yatırım fırsatlarını yeniden canlandırmanın stratejik önemi olacak. Bu çerçevede Başkan Trump döneminde, TAİK ve Amerikalı eş kuruluşları olarak Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerine 100 milyar dolarlık bir hedef koymuştu. Bu hedef hala geçerli, NATO Zirvesinde oluşan ortamda bu hedefe çok daha rahat ulaşılacaktır. Seçim sonuçlarıyla birlikte Amerikan kamuoyunda Türkiye'ye bakışın farklılaştı, yeni ekonomi yönetimi güven verdi, Amerikan iş dünyasında yatırım iştahı kabardı. TAİK olarak 19 Eylül'de New York'ta 13. Türkiye Yatırım Konferansı'nı düzenleyeceğiz. Şimdi önümüzde büyük bir fırsat var.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in katılımı ile yeni ekonomik programın ilk büyük 'roadshow'unu gerçekleştiriyoruz. Yatırım Konferansı'na ABD'nin önde gelen finans ve bankacılık çevreleri ile Türkiye'nin halka açık en büyük 50 şirketinin ve büyük bankalarının CEO'larını davet ediyoruz. Konferansın hemen ardından 20 Eylül'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Fortune 100'de yer alan 25 Amerikalı şirketin CEO'su ile Yuvarlak Masa toplantısında bir araya getiriyoruz. Bu Yuvarlak Masa toplantısına geçtiğimiz yıl Amazon, SpaceX, Amerisourcebergen, META, Boeing, Citibank, Coca-Cola, Ford, GE Havacılık, Goldman Sachs, J.P. Morgan ve P&G gibi dev firmaların CEO ve başkanları katılmıştı."

Yalçındağ, bu kez, Amerikan şirketlerinin "Türkiye Yüzyılı"na yatırım fırsatlarını en yetkili ağızdan duyma, değerlendirme olanağı bulacaklarını bildirdi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 40
  • Emekli 9 ay önce Şikayet Et
    Bize gelmez o paralar iş adamlarına ve haramzadelere gelir
    Cevapla
  • Recep 9 ay önce Şikayet Et
    Para geleceğini falan zannediyor.
    Cevapla
  • haci baba 9 ay önce Şikayet Et
    100 milyar değil 1000 milyar yatırım yapsalar kâr oların
    Cevapla
  • uğur 9 ay önce Şikayet Et
    Aldı onayı
    Cevapla
  • afsfa 9 ay önce Şikayet Et
    isveç e üyelik onayı süreci aynı abd nin bizi senatodan geçmiyor ne yapayım oyalamasını biz de TBMM de yapacağız ama bu nereye kadar sürer ne kadar oyalanabilinir bilinmez...:) Bizi AB ye alarak para birimini de bulgarların liva yı yuroya endeskledikleri gibi bizde TL yi yuroya endeksledik mi işte o zaman torunlar refah seviyesinde fersah fersah rahat yaşarlar amaaaa iştteeeeeee
    Cevapla
  • Reis Sevdalısı 9 ay önce Şikayet Et
    Bütün bu dediklerin Malazgirt zaferinin bininci yılı olan 2071'de olacak Allah'ın izniyle. Türkiye yüzyılı daha yeni başladı. Sabırlı olalım ve Reis'e destek vermeye devam edelim. Ne demişti Reis? 2023'te kişi başına düşen ortalama yıllık gelir 30 bin dolar olacak. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. 2023'ün bitmesine daha 5 ay var. Reise güvenelim.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 9 ay önce Şikayet Et
    Sayın cumhurbaşkanım; Küresel çete ; iklim krizi, göçler, mezhebi ve siyasi ayrımları kaşıyacak. Halkımızın "ekonomik olarak sokağa çekilmemesi için her imkanı kullanınız. ZEKAT kavramını yasallaştırın. İsteyen müslüman "zekatını verip" bu paranın e devlette herkesin göreceği ortamda ve bir dönem sonu düşük gelirlilere devlet güvencesinde verilmesi önemlidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle