Bankalara 5 ay yetti! Parayı oradan kazandılar

BDDK mayıs verilerine göre net faiz geliri geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 3 artan bankacılık sektörünün toplam faiz dışı gelirleri yüzde 148 oranında artış gösterdi.

GİRİŞ 13.07.2023 15:45 GÜNCELLEME 13.07.2023 16:24
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Bankacılık sektörü bu yıl faiz dışı gelirlerde hızlı yükselişe geçti. Ticari ve ihtiyaç kredi faizlerine regülasyonlarla getirilen üst sınır ve kredi büyümesine yönelik sınır nedeniyle menkul kıymet tesis zorunluluğuyla karşı karşıya kalan bankacılık sektörü bu zorunluluktan kaçınmak için hizmet, komisyon, sigorta gibi faiz dışı gelirlere yöneldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre sektörün faiz dışı gelirleri mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 148 yükseldi. Net faiz gelirinin aynı dönemdeki artışı ise sadece yüzde 3 oldu. Kamu mevduat bankalarının faiz dışı geliri yüzde 262,2 artarken net faiz geliri yüzde 16,6 azaldı.

Yeni ekonomi yönetimi öncülüğünde Merkez Bankası bankacılık sektörüne yönelik uygulanan regülasyonlarda sadeleşme adımlarına başlasa da tedbirler temel olarak yerini koruyor. BDDK’nın sadeleşme öncesini kapsayan verileri ise sektörün net faiz gelirinde yaşadığı kaybı faiz dışı gelirlerle yerine koymaya çalıştığını gösteriyor. Bankacılık sektörü kaynakları bankaların faizi yüksek enfl asyon ve yüksek mevduat faizlerinin bulunduğu ortamda çok yükseltemedikleri için sigorta, hizmet bedeli ve komisyon gibi faiz dışı gelirlerle para kazanmaya çalıştıklarını dile getirerek bu tür kazançların ise anında gelir olarak yansıdığına da işaret etti.

KAMU MEVDUAT BANKALARI FAİZ DIŞI GELİR ARTIŞINDA BİRİNCİ

BDDK mayıs verilerinde de sektörün toplam faiz dışı gelirlerdeki yükseliş dikkat çekti. Kredilerden alınan komisyon, hizmet geliri, sigorta ve diğer gelirlerden oluşan faiz dışı gelirler bankacılık sektöründe toplam olarak mayısta geçen yıl mayısa göre yüzde 148 arttı ve 103 milyar liradan 255 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde net faiz gelirleri ise sadece yüzde 3 arttı ve 217.3 milyar liradan 223.8 milyar liraya çıktı. Kamu mevduat bankalarının faiz dışı gelirleri geçen yıl mayısa göre yüzde 262,2 artarak 26.1 milyar liradan 94.6 milyar liraya ulaştı. Kamu mevduat bankalarının net faiz geliri ise yüzde 16,6 azaldı ve geçen yıl mayıstaki 68,4 milyar lira seviyesinden 56.9 milyar liraya geriledi. Yerli özel mevduat bankalarının faiz dışı geliri mayısta geçen yıl mayısa göre yüzde 95 artış gösterdi. 37.9 milyar liradan 73.9 milyar liraya yükseliş yaşandı. Net faiz gelirleri ise yerli özel mevduat bankalarının yüzde 3,65 arttı ve 72.4 milyar liradan 75 milyar liraya çıktı.

NET FAİZ GELİRİNDE YABANCI MEVDUAT BANKALARI DAHA HIZLI

Yabancı mevduat bankalarının faiz dışı gelirindeki yükseliş yüzde 115,6 ve geçen yıl mayısdaki 30.1 milyar liradan bu yıl mayısta 53 milyar liraya ulaşıldı. Net faiz geliri ise yabancı mevduat bankalarının yüzde 6,74 arttı ve 48.7 milyar liradan 52 milyar liraya yükseldi.

Bankacılık sektörünün faiz dışı gelirlerdeki artış trendi sadece mayıs ayına özgü değil. Özellikle regülasyonların sıkılaştırıldığı bu yılın ocak ayından itibaren faiz dışı gelirler geçen yıla göre her ay yüzde 100’ün üzerinde artışa imza attı. Hatırlanacağı üzere geçen yılın sonunda önce TL mevduat oranı hedefi yüzde 50’den yüzde 60’a yükseltilmiş, TL mevduat dönüşüm hedefi devreye alınmıştı. Ardından mart sonunda zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gidilmiş, TL mevduat dönüşüm hedefi getirilmiş, mayısta ise gerçek kişi TL mevduat ek dönüşüm hedefi uygulanmaya başlanmıştı. Bankaların faiz dışı gelirleri ocakta geçen yıla göre yüzde 166,5, şubatta yüzde 146,7, martta yüzde 184,9, nisanda yüzde 156,1, artış gösterdi. Kamu mevduat bankalarının faiz dışı gelirleri ocakta yüzde 259,2, şubatta yüzde 229,7, martta yüzde 352,5, nisanda yüzde 274,7 yükselirken, yerli özel mevduat bankalarının ocakta yüzde 116,2, şubatta yüzde 96,6, martta yüzde 113,5, nisanda yüzde 97,5 artışa imza attıklarını veriler ortaya koydu. Yabancı mevduat bankalarının da ocakta faiz dışı gelir artışı yüzde 152,2, şubatta yüzde 135,7, martta yüzde 143,6, nisanda yüzde 128,9 oldu.

KAMU MEVDUAT BANKALARI 5’İNCİ AYDA GEÇEN YILI AŞTI

Şimdi yeni Merkez Bankası yönetimi TL mevduat hedefl erinde indirime gitti, gerçek kişi dönüşüm ek hedefini uygulamadan kaldırdı. Ancak yine de temel olarak regülasyonlar mevcut durumda. Bankacılık sektörünün bu yıl net faiz gelirlerinde bilançolara zarar yazmasının da mümkün olduğunu söyleyen bankacılık sektörü kaynakları, sadeleşme sonrası temmuz ayından itibaren faiz dışı gelirlerde biraz gevşeme görülebileceğini ancak yüksek seyrin devam edeceğini vurguladı. Öyle ki BDDK verilerine göre faiz dışı gelirlerde mayıs itibariyle sektör geçen yılın tamamında elde ettiği gelirin yüzde 81,5'ine ulaştı. Kamu mevduat bankaları ise geçen yılın tamamında elde ettikleri faiz dışı geliri yüzde 124,6'sı ile geçmeyi başardı. Yerli özel mevduat bankaları geçen yılın faiz dışı gelirinin yüzde 58,3'üne, yabancı mevduat bankaları ise yüzde 77'sine ulaşmış durumda.

BANKACILIK HİZMET GELİRLERİNDE HIZLI ARTIŞ

Bankacılık sektörünün faiz dışı gelirleri arasında yer alan bankacılık hizmetleri gelirleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre bu yıl mayıs ayında 92.9 milyar liraya yükseldi. Geçen yıl mayıs ayına göre yüzde 111,65'lik artış yaşandı. Bankacılık hizmetleri gelirleri kalemi bu yılın başından itibaren geçen yıla göre hızlı bir yükseliş ivmesi gösteriyor. Ocakta geçen yıla göre yüzde 138,2 artışla giren bankacılık hizmetleri gelirleri şubatta geçen yıl şubata göre yüzde 119,60, martta yüzde 114,93, nisanda ise yüzde 110,97 büyüdü. Yine faiz dışı gelirler içinde yer alan kredilerden alınan ücret ve komisyonlar da aynı yolu izledi. Bu yıl mayısta kredilerden alınan ücret ve komisyonlar 23.37 milyon liraya çıktı. Geçen yıl mayıs ayına göre artış yüzde 88,3 olarak hesaplandı. Kredilerden alınan ücret ve komisyonlar ocakta geçen yıla göre yüzde 101,3, şubatta yüzde 95,6, martta yüzde 90 ve nisanda da yüzde 89 büyümüştü. Bankacılık sektörünün bankacılık hizmetleri gelirleri geçen yılın tamamında 136 milyar 453 milyon lira idi. Bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın gelirlerinin yüzde 68'i aşıldı. Kredilerden alınan ücret ve komisyon gelirleri de 2022’nin tamamında 38 milyar 141 milyon lira idi. Yine yılın ilk 5 ayında geçen yılın gelirinin yüzde 62'sine erişildi.

KAYNAK: EKONOMİ/ŞEBNEM TURHAN
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 95
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Enflasyon bunlara uğramıyor
    Cevapla
  • Önce TÜRKİYE 9 ay önce Şikayet Et
    faiz dışı banka gelirleri vatandaş soyulmaktadır, kredi kartı aidatları, havale, eft, bankadaki paranın günlük çekim miktarından fazla çekersen ek ücretler vs. derken bankaların faiz alamasalarda bu gelirler onlara yeter, 5-10 tek birey için önemsiz görünüyor lakın toplanınca dev oluşuyor.
    Cevapla
  • yine misafir 9 ay önce Şikayet Et
    kamu bankaları bazı şeylere öncelik etmesi gerekirken adeta özel bankalarla yarışıyorlar
    Cevapla
  • timur kağan 9 ay önce Şikayet Et
    vergileri kazanca göre alacaksın 100 de yirmi diyelim herkesin kazancı yatttında alınacak direk banka el koyacak işci vergisi gibi fakirin vegisiyle hazineden kar üstüne kar alınıyor gerekirse korkan varsa zenginden belediye seçimide referandum yapılsın halk ne derse o hadi krallar ve milli hasılat 5 katına çıkar zengine düzenlemesi getirilsin artındada kazançı vergi katlansın okeymi
    Cevapla
  • Sağlamhanlı 9 ay önce Şikayet Et
    Kanaat en büyük zenginliktir.. bizim toplumu vuran en önemli mesele aç gözlülük kanatsizlik.. Eskimeden yenisini almak o şunu yaptı biz neden yapmayalım.. ayağımızı yorganına göre uztmazsak bu günleri de çok ararız... Bereket yok şükür yok saygı yok Nereden geldiğini ve nereye gideceğini bilen yok .. vs...
    Cevapla
  • Realite 9 ay önce Şikayet Et
    Ahlâk olmadan hiçbirşeyin değeri olmaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle