Pirinç fiyatlarına El Niño dopingi

Pirinç fiyatları, Asya'da El Niño'nun başlaması sonrası artan ithalatlarla iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Pirinç fiyatlarına El Niño dopingi
Pirinç fiyatlarına El Niño dopingi
GİRİŞ 11.07.2023 11:53 GÜNCELLEME 11.07.2023 11:53

Asya'daki pirinç fiyatları, ithalatçıların El Niño'nun başlamasıyla sıcak havanın tarlaları kurutacağı ve ekinlere zarar vereceği korkusuyla stoklar oluşturmasıyla iki yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine yükseldi.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği'nden alınan verilere göre, bölgedeki referans ürün olan yüzde 5 kırılmış Tay beyaz pirinci, son dört ayda yaklaşık yüzde 15 artışla 535 dolara yükseldi ve Mart 2021'in başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre El Niño koşulları yedi yıl sonra ilk kez tropikal Pasifik'te gelişti ve Güneydoğu Asya'ya kuraklık getirme tehdidi ortaya koydu. Geçtiğimiz hafta üç günlük rekor küresel sıcaklıklar iklim değişikliğinin hızına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Muson yağmurları, en büyük ihracatçı olan Hindistan'ın bazı bölgelerindeki pirinç tarlalarını rahatlatırken, 2 numaralı ihracatçı ülke olan Tayland’ın 2024 başlarından geniş çaplı kuraklıkla karşılaşacak olması mahsüller için önemli bir tehdit olarak görülüyor.

Hükümet şimdiden çiftçilerden tarım ürünlerini kısıtlayarak bu yıl sadece bir hasat yapılmasını istedi.

Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği'nin Onursal Başkanı Chookiat Ophaswongse, "El Niño ile kuru havanın etkilerini, önümizdeki Eylül ve Ekim aylarında net bir şekilde görmeye başlayacağız. Bununla birlikte El Niño’nun gelecek yıla sarkacak gibi görünmesi nedeniyle stoklamanın devam ettiğini göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

ENDONEZYA ALIMLARI

İthalat tarafında ise agresif oranlarda stok oluşturma çalışmaları başladı. Filipinler, Çin ve Endonezya'daki alıcılara yapılan sevkiyatların artmasıyla Vietnam, bu yıl pirinç ihracatının yaklaşık on yılın en yüksek seviyesine çıkmasını bekliyor.

Araştırma firması The Rice Trader'ın kurucusu ve CEO'su Jeremy Zwinger fiyatlarla ilgili, "Endonezya ve Filipinler'den yapılan büyük satın almalar piyasayı yukarı itti. Yine de, politika veya hava durumu yön değiştirmedikçe, yeni yılda ve hatta dördüncü çeyrekte zayıflık geri dönecek" ifadelerini kullandı.

Zwinger, küresel pirinç arzının son derece yüksek olduğuna dikkat çekti.

Çin Meteoroloji İdaresi, sıcak hava dalgalarının önümüzdeki birkaç gün içinde Güney Çin'in birçok bölgesinde devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti ve pirinç yetiştirilen başlıca eyaletler olan Hunan ve Jiangxi'nin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 40C'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti. Bu bölgelerde ısının bazı pirinçlerin erken olgunlaşmasına neden olma "yüksek riski" olduğu belirtildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.