Emeklilerden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a zam mektubu

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını ve 4 bin lira seyyanen zam yapılmasını talep eden mektup gönderdi.

GİRİŞ 10.07.2023 10:02 GÜNCELLEME 10.07.2023 14:09
Bu Habere 382 Yorum Yapılmış

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi ve aylıklara seyyanen 4 bin lira iyileştirme yapılması talebiyle mektup gönderdi.

Ergün, mektubunda, TÜED olarak emeklilerin sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözülmesi için özveriyle çalıştıklarını vurguladı.

10 MİLYON EMEKLİ 7 BİN 500 TL MAAŞ ALIYOR

Dile getirdikleri birçok sorunun zaman içerisinde çözülme kavuşturulmasının memnuniyetini yaşadıklarını belirten Ergün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır gündemde tuttuğumuz taleplerimiz arasında yer alan; 2000 öncesi SSK emeklilerimizin intibak talebine, bayram ikramiyesine, KEY ödemelerine, 65 yaş ve üzeri ücretsiz ve indirimle seyahate, EYT’lilerin emeklilik hakkına kavuşmasına, evi olmayan emeklilerin konut meselesine olan desteğinize, sağlıkta yaşadığımız sorunların çözümü için çabalarınıza, ek ödemelere, banka kuyruklarına ve banka promosyonlarına getirdiğiniz çözümler için şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak bütün bu samimi gayretlere rağmen, bugün gelinen noktada emeklilerimizin yaklaşık 10 milyonu, 7 bin 500 lirayı bulan en düşük emekli ödemesi ile yaşam mücadelesi vermektedir.”

EMEKLİ YÜZDE 25’İ HÜSRANLA KARŞILADI

Ergün, memurlar, kamu işçileri ve asgari ücretlileri ekonomik olarak rahatlatac

ak tedbirlerin alınmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini kaydederek, mektubuna şöyle devam etti:

“Lakin aynı marketten aynı ekmeği aynı fiyatı ödeyerek alan ve 7 bin 500 lira ile geçinmek durumunda kalan emeklilerimizin ne yazık ki yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme imkanı kalmamıştır. TBMM’de görüşülen kanun tasarısına eklenen ve emeklilere yüzde 25 zam öngören teklif, hayatlarını bu memleketin imar ve inşası için harcamış ve yıllarca prim ödeyerek kutsal hak olarak tanımladığımız, emekliliğe erişen topluluğumuzda büyük bir hüsranla karşılanmıştır.”

SAYYANEN ZAM TALEBİ

Milyonlarca emeklinin aylıklarda yapılacak yüzde 25’lik zamma ilave artış istediğini vurgulayan Ergün, mektubunu şu ifadelerle tamamladı:

“Emekliler olarak talebimiz; emeklilerimizin bir nebze olsun rahatlamasını sağlayacak bir iyileştirmenin yapılması, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çekilmesi ve söz verildiği gibi 7 bin 500 lira üzerinde aylık alanlara da en az yüzde 25+4 bin lira seyyanen zam yapılarak gerçek anlamda, devlet korumalı sosyal güvenliğin hayata geçirilmesidir. Böylelikle, diğer kesimler arasında giderek açılan makas kapanacak ve adaletli bir uygulamaya erişilecektir.” 

"İMKANLAR YENİDEN SEFERBER EDİLMELİ"

Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Numan Gökmen de konuya ilişkin bir değerlendirme yaptı.

Gökmen açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Memura Emekliye Zam değil, GAM verildi. Memur maaşlarında 1 Temmuz 2023 itibariyle geçerli olan yüzde 17,55 enflasyon farkı artı 8 bin 77 TL seyyanen zam memurlarımızı biraz rahatlatsa da hayat pahalılığı karşısında ezilen emekliler bu seyyanen zamdan mahrum bırakılmıştır. Zamlar resmi olarak açıklanmadan memurlara verilen seyyanen zam emeklilere de verilmelidir. Hükümet memur ve emeklilere yaptığı zamda adil olmadır.

Memurlar, zamlı maaşını almadan çaya, kiraya, akaryakıta, motorlu taşıtlar ve benzeri birçok ürüne gelen zamlarla birlikte hükümetin vereceği maaş zammının çoğu erimiştir.  Büyük şehirlerde kiraların 10.000 TL ile 20.000 TL arasında seyrettiği şu günlerde memura kira yardımı elzem hale gelmiştir. Şuurlu Öğretmenler Derneği olarak artan enflasyon karşısında memur ve emeklilere verilen zammı yeterli bulmuyoruz. Daha iyi bir maaş zammı için imkanlar yeniden seferber edilmelidir.

Temmuz zammıyla birlikte ek ders ücreti 60TL'ye ulaşmıştır. Haftada 30 saatlik ek ders alan bir ücretli öğretmen aylık 9000TL bile alamamaktadır. Yani, mesleğini ücretli öğretmen olarak sürdüren binlerce öğretmen asgari ücretin oldukça altında bir maaş almaktadır.  Bu haksız bir uygulamadır. Hükümet öğretmenlik mesleğinin itibarını düşüren bu uygulamayı bir an evvel ortadan kaldırmalıdır.

Şuurlu Öğretmenler Derneği, ÖĞ-DER olarak maaş zammı kadar öğretmenin yok edilen itibarının yeniden getirilmesini istiyoruz. Ücretli doktorluk, ücretli polislik ya da ücretli hakimlik var mı ki, ücretli öğretmenlik olsun. Hükümet öğretmenlik mesleğinde kadrolu, sözleşmeli ya da ücretli öğretmenlik ayrımına son vermelidir.

Bir öğretmen veya emeklisi ay başını çıkartamayınca evladının ailesinin ihtiyaçlarını gideremeyince bu psikolojiyle nasıl faydalı olabilir hiç düşündünüz mü? Verelim bu maaşın aynısını gelsinler bizle aynı işi yapsınlar sayın bakanlar, vekiller geçinebilecek mi?

Ülkemizi zor günler mi bekliyor? İktidarın şahlanış yüzyılı bu mu diye düşünmeden geçemiyoruz?

ÇÖZÜM:

Bundan önceki ahlaki ve ekonomik krizlerde 54. T.C. Hükümetinin uyguladığı aynı yöntem, aynı tedaviyi, aynı dokunuşu bekliyoruz.

Bu vesileyle Erbakan Hocamızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 382
  • Murat 9 ay önce Şikayet Et
    Çalışan memur ve emekli memura ilk defa bir maaş artışında farklı oranda zam verildi. Teamüllere ters olan bu durum önceden bilinmeliydi. Çalışan memur ve emekli memura aynı oranda zam verilmesi gerekir.
    Cevapla
  • Sultan 9 ay önce Şikayet Et
    Eytlileri unutmayalım onlarda bir emekli hakları yenilmesin
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    EMEKLİLER DERNEĞİ GÖSTERİ YAPMADAN emekli aylıkları düzelmez bütün emekliler gösteri yapmalı dünyadaki en berbat emekli maaşlarına dur denmeli!!!
    Cevapla
  • Nihat 9 ay önce Şikayet Et
    Lütfen Sayın Reisim ,isteğimizi dikkate alın. En düşük Devlet memurunun (yeni başlayan) bile altında kaldı maaşlarımız. Piyasa fiyatlarını bile devlet memuru zammına göre artırdı, bizim durum daha da kötüleşti.
    Cevapla
  • ALİ çelik 9 ay önce Şikayet Et
    Eyt emekli seçti reisi önce vatan dedi şimdi sıra devlette gariban vatandaşı na ezdirme yoksa verilen bunca emeğine yazık İlk seçimde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle