Dolar güç kazanırken, altın zayıflıyor

Dolar kuru yeni haftaya 26,10 TL'den, Euro ise 28,50 TL'den başladı. Altın fiyatları haftaya güçlenen doların etkisiyle düşüşle eğiliminde. Gram altın 1,609 TL'den işlem görüyor.

GİRİŞ 10.07.2023 09:19 GÜNCELLEME 10.07.2023 10:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dolar yeni haftada yüksek seyrini korumaya devam ediyor.

Bankalararası piyasada dolar/Tl 26,10'un üzerinde hareket ediyor. Euro/TL 28,50'den işlem görüyor.

İç piyasada Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları takip ediliyor.

Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin kaygılar günden güne güçlenirken, ABD'de geçen hafta açıklanan verilerden alınan karışık sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam, haziranda 209 bin artışla beklentilerin altında kalırken, ülke ekonomisinin resesyona girebileceği endişesi risk iştahını olumsuz etkiledi.

Ülkede Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi, haziranda 46 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti ve imalat sanayisinde daralmanın sürdüğünü gösterdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, sözle yönlendirmelerine devam ederken, New York Fed Başkanı John Williams, Banka'nın haziranda faiz oranını sabit tutma yönündeki kararını desteklediğini ifade ederek, Fed'in arz ve talebi dengeleme konusunda hala yapması gereken işler olduğunu söyledi.

Söz konusu gelişmelerle para piyasalarında Fed'in 26 Temmuz'daki toplantıda yüzde 92 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı yönündeki fiyatlama güçlü kalmaya devam ediyor.

Geçen hafta tahvil piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, ABD'de 10 yıllık tahvil faizi 4,0940 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi test etti.

Analistler, bu hafta ülkede açıklanacak haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yatırımcıların odağına yerleştiğini belirterek, enflasyon verilerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini söyledi. ABD'de çarşamba günü açıklanacak TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 3,1 artması bekleniyor.

Öte yandan, bu hafta ABD'de başlayacak bilanço sezonunun hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini ifade eden analistler, özellikle cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yakından takip edileceğini bildirdi.

GÜÇLÜ DOLAR ALTINI ZAYIFLATIYOR

Dolar haftaya güçlenerek başladı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi haftaya yüzde 0,20 yükselişle başlarken, Dolar/TL'de 26 TL'nin üstündeki yerini koruyor. Bu gelişmeler altın fiyatlarının haftaya düşüşle başlamasına neden oldu. 

Altının spot piyasadaki ons fiyatı 1920 dolar sınırında işlem görüyor.

İç piyasada gram altın 1609 lira, çeyrek altın 2 bin 644 liradan satılıyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Alper 9 ay önce Şikayet Et
    En güçsüz para bizimki demek ki
    Cevapla