Dikkat çeken ortaklık! ilk kez petrol kuyusundan üretim başladı

Afganistan'ın kuzeyinde petrol çıkarılması için Taliban ile Çinli şirket CAPEIC'in 5 Ocak'ta anlaşma imzalamasının ardından, Sar-i Pul vilayetinde ilk kez bir kuyudan petrol çıkarılmaya başlandı.

GİRİŞ 09.07.2023 19:02 GÜNCELLEME 10.07.2023 10:22
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Ülkenin kuzeyindeki Sar-i Pul vilayetinin Kaşkari bölgesinde, ortaklık sonrasında ilk kez bir petrol kuyusundan üretime başlanması nedeniyle düzenlenen törene, Taliban geçici hükümetinin Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver ile Çinli şirketin yetkilileri katıldı.

Dilaver, konuşmasında, bu bölgedeki 15 petrol kuyusunun daha 2023 sonuna kadar onarılacağını ve faaliyete geçeceğini kaydetti.

Yabancı yatırımcıları Afganistan'a davet eden Dilaver, gelecekte vilayetteki petrol kuyularından 100 ton petrolün çıkarılacağını ifade etti.

Böylece Taliban ve Çinli şirketin anlaşması sonrası ortaklığın ilk petrol kuyusu faaliyete geçmiş oldu.

Öte yandan, Taliban yönetimi, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif ve Şibirgan şehirleri arasında 95 kilometrelik bir doğal gaz boru hattı projesine başlandığını duyurdu.



25 YILLIĞINA ANLAŞMA İMZALANDI

Taliban geçici hükümeti ile Çinli şirket (CAPEIC) arasında, 5 Ocak'ta, ülkenin kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde petrol arama ve çıkarma konusunda bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Cüzcan, Faryab ve Sar-i Pul vilayetlerinde toplamda 4 bin 500 kilometrekarelik alanda petrol araması yapılacak.

Çinli şirketin ilk sene 150 milyon dolar, ilk 3 yılda ise toplamda 540 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.

Sözleşme süresinin 25 yıl olduğu ancak Çinli şirketin 1 sene içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde sözleşmenin kendiliğinden iptal olacağı ifade edilmişti.

Taliban'ın projeden ilk önce yüzde 20 pay alacağı ve bunun zamanla yüzde 75'e yükseleceği aktarılırken, proje ile 3 bin Afgan'a iş imkanı sağlanacağı belirtilmişti.

TALİBAN SONRASI ÇİN'İN AFGANİSTAN İLGİSİ YÜKSEK

Çinli bir şirket ile benzer sözleşme önceki Afganistan hükümeti döneminde de imzalanmış ancak çeşitli sorunlar nedeniyle projeler hayata geçirilememişti.

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesinin ardından gözler, Çin'in Afganistan'daki yatırımlarının boyutuna çevrilmişti ancak Çin'in Afganistan'a yönelik ilgisi beklenildiği ölçüde olmadı.

Öte yandan, Taliban yönetimi, kuzeydeki Badahşan vilayeti üzerinden Çin'e açılan Vuhan Koridoru'nun aktif bir ticaret yoluna dönüşmesini istiyor ve bunun için Çin hükümetinden destek bekliyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Nuri er 9 ay önce Şikayet Et
    ATİLLA, KT. bizim petrollerin nolduğunu çok merak ediyorsanız gidip bakacaksınız. Petrol dediğin şey çeşmeden su doldurmaya benzemiyor. Binlerce kuyu açacaksın o kuyulara düzeneği kuracaksın öyle büyük üretici olunur. Meklemeden yürümek istiyorsunuz
    Cevapla
  • Atila 9 ay önce Şikayet Et
    Başkalarını gündemde tutmayalım bizimTC petrolü ne oldu bulunanlar
    Cevapla
  • yörük 9 ay önce Şikayet Et
    ortada bi çapanoğlu var ammaaaa ne olduğunu pek yani aslında herşey ortada bu milletin Allah yardımcısı olsun başka da bir şey demiyorum.
    Cevapla
  • Serkan 9 ay önce Şikayet Et
    Dikkat edin çinlierin ekonmiye kontrolle geçirdiği ticaret ettiği ülkeler Pakistan Sri Lanka Uganda Kongo ..vesaire.... hiçbiri zengin olmamıştır hep ticaret Çin lehine işler o ülkelerden çin ucuz hammade ithal eder! Bu dinsiz kitapsız komunist çinliden ne kadar uzak durarsan o kadar karlısın! Onun için T.C. olarak AB katılalım! Çinli komunistin BRiCS i tam bir tuzak Çinlinin TRUVA ATI!
    Cevapla
  • Orhan AKINCI 9 ay önce Şikayet Et
    Senin bahsettiğin ülkeleri dönüren AB ülkeleri ve ABD ‘dir!
    Cevapla
  • Realite 9 ay önce Şikayet Et
    Diyorsun ki dolar euro bizi yok etsin bunlar kominist biz köle olmaya devam edelim .Bize ne çin koministse , Ab hristiyan birliği sen hristiyan olduysan bilmem ama Dünya gurbetçi halen müslüman gibi görünüyor.
    Cevapla
  • @Reisin askeri cevap 9 ay önce Şikayet Et
    Arap ülkeleri şuan herbiri BRiCS e katılalım diye adeta birbirleri ike yarışa giriyorlar onlar için katılım mantıklı olabilir ama bize gelmez! Gavur dediğin o Avrupa ülkelerinde Milyolarca müslüman ve soydaşların yaşamakta! AB standardları yakalamak istiyorsak işcı hakkı iş güvenliği çevre temizliğì atık su aritma vesaire o zaman AB katılmak gerek Araplarla ticaret yapacaksan yine yap!
    Cevapla
  • Reisin Askeri 9 ay önce Şikayet Et
    Biz arap islam birligine katilsak daha iyi .gavur avrupada ne isimiz olur.
    Cevapla
  • murat 9 ay önce Şikayet Et
    Bizim devletimiz ve is adamlarimiz neden afganistanda yok
    Cevapla
  • FatihK 9 ay önce Şikayet Et
    Türkler gidince hemen muhalefet yaygara koparıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle