Tüm piyasası sarsacak! Çin fırtınası yaklaşıyor

Dünya otomotiv devi Renault Yönetim Kurulu Başkanı Senard, Avrupa elektrikli araç sektöründe Çin fırtınasının yaklaştığı uyarısında bulundu.

GİRİŞ 09.07.2023 10:04 GÜNCELLEME 09.07.2023 10:08
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Renault Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard Reuters'a verdiği mülakatta, Asya'nın süper gücünün sıfır emisyonlu otomobiller için batarya yapımında kullanılan temel hammaddelere hakim olması nedeniyle Avrupa'nın büyüyen elektrikli araç (EV) sektörü üzerinde bir "Çin fırtınasının" yaklaşmakta olduğunu söyledi.

PEKİN’DEN İHRACAT KISITLAMALARI

Senard, Çin'in yarı iletkenlerde ve elektrikli araçlarda kullanılan galyum ve germanyum gibi iki metalin ihracatını kısıtlamaya yönelik son kararının, kıtanın Çin'e aşırı bağımlılığını ve maliyetli bir tedarik zinciri oluşturma ihtiyacını göstermesi nedeniyle Avrupalı liderler için kırmızı uyarı bayraklarını yükseltmesi gerektiğini söyledi.
 Senard, "Çin fırtınasından bahsettiğimde, bugün Çin'in Avrupa'ya elektrikli araç ithalatıyla ilgili güçlü baskısından bahsediyorum" dedi.

Çin'in elektrikli araç endüstrisi ve hammadde tedarik zincirinin, milyarlarca avroya mal olan yıllarca süren yatırımlar sonucunda oluştuğunu da sözlerine ekleyen Senard, "Elektrikli araç üretme kapasitesine sahibiz, ancak tedariklerimizin güvenliğini sağlamak için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

TEKNOLOJİ SAVAŞI KIZIŞIYOR

Çin'in ihracat kısıtlamaları ABD ile teknoloji savaşını kızıştırıyor ve küresel tedarik zincirlerinde daha fazla aksamaya neden olma potansiyeli taşıyor. Avrupa'nın kendisini bu kavganın ortasında bulması, en kötü senaryoda alternatifler aramaya zorluyor.
Senard, "Eğer gerçek bir jeopolitik kriz yaşanırsa, yalnızca dışarıdan gelen ürünlerle çalışan akü fabrikalarının göreceği zarar çok büyük olacaktır" uyarısında bulundu. Ve ekledi: "Sorun da bu. Her dikkatli üreticinin yapacağı gibi, bataryalarımız biterse ülkeyi felç etmekten kaçınmak için alternatifler arıyoruz".

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 40
  • Vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    Öyle mi
    Cevapla
  • Stratejik Analiz 9 ay önce Şikayet Et
    Çin dünyayı birçok ürün ve malarda Tekel Monopol oluşturmak istiyor dünyayı kendini bağımlı hale getirmek istiyor bir çok alanda bu konuda çok başarılı! Klasik merkantilizm benzeri bir ekonomik politika uyguluyor! Rekabet tüm dünya ve tüketiciler için iyidir rekabet ortadan kalkarsa gelişme ilerleme olmaz tüketici yüksek fiyatlardan zarar görür başka devletler ve şirketler zarar görür!
    Cevapla
  • mahmuthan 9 ay önce Şikayet Et
    bizde bor madeninin ihracına sınır getirelim
    Cevapla
  • Ddd 9 ay önce Şikayet Et
    Sorun yok zaten çin malı
    Cevapla
  • Mülayim 9 ay önce Şikayet Et
    Desenize yakında togg teslayi geçecek, bizim batarya sıkıntımız yok.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle