Yüksek kira sorununa çözüm

İzmir'de kira ve konut fiyatları pandemi sonrası yüzde 150 arttı. Uzmanlar, bu durumun kiralık konut sorununu beraberinde getirebileceğini belirtirken, yaz sonrası ciddi kiralık konut sorunuyla karşı karşıya kalınabileceğini söylüyor.

GİRİŞ 07.07.2023 22:27 GÜNCELLEME 07.07.2023 22:30
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İzmir'de pandemi sonrası ev kiraları ve satılık konutlar, neredeyse yüzde 150'nin üzerinde anormal bir şekilde artış gösterdi. Banka kredisinde zorluklar yaşanması, kredi faizlerinin yüksekliği ve konut fiyatlarındaki bu anormal artışlar vatandaşları kiralamaya yönlendirirken, sahil bölgelerinde ise yıllık kira sorunu ortaya çıkmaya başladı. Yazlık bölgelerdeki ev sahipleri, daha çok gelir elde etmek için konutlarını sezonluk veya aylık olarak kiralarken, evlerini yıllık olarak kiralamaktan kaçınıyor.

Ev sahipleri, kış mevsiminden bir sonraki yaza kadar evlerini boş tutmayı tercih ederken, uzmanlarsa bu durumun önümüzdeki günlerde kiralık konut sorununu ortaya çıkartabileceğine vurgu yapıyor.

"CİDDİ BİR KİRALIK KONUT SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ"

Gayrimenkul Danışmanı Aytaç Candan, "İzmir'in sahil kesimlerinde ev sahipleri yıllık olarak evini kiraya vermek istemiyor. Bunun nedeni mevsim sebebiyle insanların sezonluk olarak kiraya verme isteği ve kira artışında yüzde 25 sınırlandırma kuralının tekrar uzatılması. Özellikle yaz mevsimi geçtikten sonra dahi ciddi bir kiralık konut sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle ağustos ayının ikinci yarısı itibariyle atamaların sonuçlanması, okul kayıtlarının başlamasıyla beraber bu sıkıntıyı iyiden iyiye hissetmiş olacağız. Ev sahipleri, enflasyonist ve dolar kurunun değişken olduğu bir ortamda ya kendilerini bu yüzde 25 kuralına karşı koruma amacıyla tekrar bir dahaki yaza kadar evlerini boş tutup yaz gelince yeniden sezonluk kiraya verme yoluna gitmeyi düşünüyorlar, ya da normal rayicin biraz daha üzerinde yıllık kiraya verip bir parça olsun kendilerini koruma altına almayı planlıyorlar. Bu durum zaten çok yukarılara çıkmış kiralama rakamlarının daha da artmasına sebebiyet verecektir" dedi.

YAZ SEZONU İÇİN AYLIK KİRALAR 50 BİNİ BULUYOR

İzmir'de, yıllık kiralamanın zor olduğu ilçelerin başında da Foça geliyor. Gayrimenkul Danışmanı Aytaç Candan, "Foça'da yıllık ev kiralama için konut sıkıntısı mevcut. Bulduğunuz zaman da denize 2-3 kilometre mesafelerde 2+1 daire için en az 10 bin lirayı maalesef gözden çıkarmanız gerekiyor. Yaz sezonu için aylık kiralamalarda genel olarak 25 bin - 50 bin lira arasında rakamlar söz konusu" diye aktardı.

İZMİR'DE EV KİRALARINDA ANORMAL ARTIŞ

Öte yandan, İzmir'in hemen hemen tüm ilçelerindeki kira fiyatlarındaki artış göze çarpıyor. Aytaç Candan, bu konuda ise şunları söyledi:

"Mavişehir'de eşyasız olarak 1+1 kiralanmak istenen dairelerin 11-12 bin liralardan başladığını söyleyebiliriz. Biraz daha Karşıyaka merkeze geldiğimizde; Alaybey, Bahçelievler, Bahriye Üçok gibi mahallelerimizde 4 nüfuslu bir ailenin 15 yaşına kadar olan binalarda 3+1 oturmak istediği bir ev için 19-20 bin liraları gözden çıkarması gerektiği görülüyor."

"KİRACI AZ ARTIRMAMALI, EV SAHİBİ DE ÇOK İSTEMEMELİ"

Ev sahibi olan Kamuran Yelkenci de, "Kiracım var, kiraların çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Ev sahipleri içinde otururken çok zam yapıyorlar. Bunu hoş karşılamıyorum. Ev sahipleri evlerini kiralarken yüksek fiyattan kiraladıklarını düşünüyorum. Paranın değeri kaybedildikçe 2-3 kat kira zammı yapmaya çalışıyorlar, bu hoş olmuyor. Kiracı ve ev sahibi anlaşmalı olarak ortak noktada buluşmalılar çok uç noktada kira fiyatları olmamalı. Kiracı az artırmamalı, ev sahibi de çok istememeli ortası bulunmalı. Ev sahibiyim ama kiracılarımı da düşünüyorum, hayat pahalı birden 2-3 kat kira artışı yapılırsa kiracılar nasıl geçinecek" dedi.

"KİRA ARTIŞLARINI SENEDE 3 KERE BİLE İSTEYENLER VAR"

Foça'da ikamet eden Deniz Yetim ise, "Kirada evim yok ama komşulardan duyduğuma göre kira artışlarını senede 3 kere bile isteyenler var, bu durum kiracıları etkiliyor. Biraz orta kıvamı bulması lazım fiyatların. Yaz sezonunda kira fiyatları daha çok artıyor, Bağarası'nda 7 bin 500 lira, Foça'da 10 bin - 11 bin lira olarak kira fiyatları değişiyor, yüksek olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Ali 9 ay önce Şikayet Et
    Avukatlar Ev sahibi ile kiracılar arasında Uzlastirici görevini üstlenmesi gerekir.
    Cevapla
  • Hüseyin 9 ay önce Şikayet Et
    Aynı apartmanda aynı iki daire biri 12 bin diğeri 2 bin , kiracı arttırmadığı gibi mahkemede kiracidsn yana. Kiracı çıkmıyor, kira yukseltmiyor ve mahkeme kiracının başka bir evi var mı araştırılsın diyor avukat mahkeme bunu ret ediyor. Bu nasıl adalet . Çalışan %85, emekli %25 bu nasıl adalet... yorum sizin. ..
    Cevapla
  • Abdullah 9 ay önce Şikayet Et
    Bakanlıklar kendi personelinin en azından yarısına lojman yapmalı. Asgari ücretle çalışanlara da kira yardımı yapmalı veya işçi calistiranlara işçilerine lojman yapması için teşvik etmeli. Bakanlıklar lojmanlardan gelirde elde eder. Böylece işveren işçiyi elide tutar ve kiralık ev sorunu çözülür. Müteahhitlerin ve gayri menkul zenginlerinin eline fırsat verilmemeli toki ile bu iş yapılm
    Cevapla
  • öneri 9 ay önce Şikayet Et
    150bin tl faizsiz kredi le gençler nasıl evlensin? tokinin her yıl 1 milyon adet sırf yeni evleneceklere yönelik sosyal konut yapması lazım. Ödemesi de kiraöder gibi içine oturunca başlamalı.
    Cevapla
  • öneri 9 ay önce Şikayet Et
    Büyükşehir belediyelerini chp aldı konut üretmeyi bıraktılar. kriz bu yüzden çıktı. Tokinin daha fazla konut üretmesi lazım. chpli belediyeler yan gelip yatıyor. Tokinin her yıl en az 1 milyon konut üretmesi lazım. Nüfus arttı her yıl 6 milyon genç evlilik çağına geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle