Karadeniz'den Türk somonu ihracatında artış: İkiye katlandı!

Türk somon ihracatı, Karadeniz'de ekonomik büyüme sağlamakla kalmayıp istihdam açısından da önemli bir rol oynayarak büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Karadeniz'den Türk somonu ihracatında artış: İkiye katlandı!
Karadeniz'den Türk somonu ihracatında artış: İkiye katlandı!
GİRİŞ 07.07.2023 14:55 GÜNCELLEME 07.07.2023 14:55

Doğu Karadeniz'de somon yetiştiricileri ürünlerini ihraç ediyor. Türk somonu, iç sulardaki kurulu çiftliklerde belli bir ağırlığa ulaştıktan sonra Karadeniz'deki deniz kafeslerine aktarılıyor.

YILIN İLK YARISINDA ARTIŞ TRENDİNİ SÜRDÜRDÜ

Doğu Karadeniz ihracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, ülkenin Ocak-Haziran 2022 dönemi Türk somonu ihracatı, 123 milyon 722 bin 151 dolar olarak kayıtlara geçti.

Bu yılın aynı döneminde ise ihracat yüzde 32 artarak 163 milyon 33 bin 492 dolara ulaştı.

Her geçen yıl üretimi artan Türk somonunun ihracatı, miktar olarak da 2022'nin ilk yarısında 16 bin 774 ton iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 35 artışla 22 bin 623 ton oldu.

40 ÜLKEYE TÜRK SOMONU SATILDI

Türkiye'den ocak-haziran döneminde 40 ülkeye Türk somonu satıldı. Rusya Federasyonu 94 milyon 394 bin 585 dolarla ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 28 milyon 927 bin 945 dolarla Almanya, 12 milyon 345 bin 854 dolarla Beyaz Rusya izledi.

KUVEYT'E TÜRK SOMONU GİDİYOR

Geçen yılın aynı döneminden farklı Malezya, Ukrayna, Dubai, Bulgaristan, Katar, Fransa, Azerbaycan, İspanya, İsrail ve Kuveyt'e de bu dönem Türk somonu ihraç edildi.

TÜRK SOMONU İHRACATI KATLANDI 

"Tanıtıma ağırlık vermeye devam edeceğiz"

DKİB Su Ürünleri Sektör Komitesi Başkanı İsmail Kobya, pazar çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini aktararak, bu kapsamda pazar ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeye devam edeceklerini kaydetti.

"EN BÜYÜK PAZARIMIZ RUSYA FEDERASYONU"

Yapılan çalışmaların, gelecek dönemde ihracata daha da olumlu katkı yapacağını belirten Kobya, şöyle konuştu:

Türk somonunda en büyük pazarımız Rusya Federasyonu. Onun yanında özellikle Çin Halk Cumhuriyeti, ABD ve Kanada gibi somon tüketiminin yüksek olduğu pazarlara yoğunlaşacağız. Hedefimiz yılı çok daha güzel rakamlarla tamamlayabilmek.

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.