Noterlere büyük sorumluluk düşüyor

Gayrimenkul sektöründe yeni dönem başlıyor, tapu işlemleri noterden yapılabilecek.

 Noterlere büyük sorumluluk düşüyor
Noterlere büyük sorumluluk düşüyor
GİRİŞ 06.07.2023 11:50 GÜNCELLEME 06.07.2023 11:50

Tapu satışlarında 4 Temmuz itibariyle yeni bir dönem başladı. Bundan böyle ev alım satım işlemleri noter de yapılabilecek. Noterler, satışı yapılacak gayrimenkule ilişkin tüm bilgileri kontrol edecek. Yeni uygulamayı değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, sistemin çok mantıklı ve basit görülmesiyle birlikte birçok açıdan noterlere büyük sorumluluk getireceğini belirtti.

Gayrimenkul satışlarında yeni bir dönem 4 Temmuz itibariyle başladı. Satış sözleşmelerinde Tapu Sicil Müdürlükleri'nin yanı sıra noterler de yetkili olacak.  Konutun yanısıra ofis, dükkan, arsa ve tarla gibi tüm taşınmazların alım-satım işlemi noterlerde yapılabilecek.

Sistem Noterlere Büyük Sorumluluk Getiriyor

Yeni uygulamayı değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği’nin tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılması için uzun süredir altyapısını hazırladığı sistem hayata geçirildi. Mülkünü satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliği’nin internet sitesindeki E-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. Bu sistem ülkenin her yerinden her yerine işlem yapabilmeyi sağladığında aslında vatandaşa büyük kolaylık getirecek. Başvuran kişinin hak sahibi olduğu sistemin kabul etmesi ardından işlem başlayabilecek. Başvuru ardından noterin tapu kayıtlarını incelemesi ve satışa izin vermesi gerekiyor.

Bu işlemle aslında tapu dairesi mülkiyetin devri ile ilgili en büyük yetkisini noterlere devir etmiş veya bu etkiye noterleri ortak almış oluyor. Sistem aslında mantıklı, basit ve noterlere ek gelir sağlayacak olsa da birçok açıdan noterlere çok büyük sorumluluk getiriyor.” dedi.

Noterler kanunen yaptıkları işlemden sorumlu tutulabilir

Noterlerin üzerine aldığı sorumlulukla ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Yazıcı, “Harçlar Kanunu’na göre gayrimenkulün beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devlete tapu alım-satım harç ödenmesi gerekiyor. Alım-satım değerleri harçların yüksekliği nedeni ile ülkemizde çoğunlukla sadece emlak vergi değeri üzerinden yatırılıyor. Noterler kanunen yaptıkları işlemden sorumlu tutulacakları için, değerinde yapılmayan işlemler noterleri büyük bir maddi sorumluluğa sokabilir.

Değerleme raporu olmadan noterden satış yapmanın noterler tarafından kabul edilmemesi gerekiyor. Öte yandan tapu iptalleri ve benzer davalarla ilgili karşılaştıkları davalarda noterler de bu işlemlerde taraf olacaktır. Tapu memurları yaptıkları tüm işlemlerin yanlışlığından bizzat kendi mal varlıkları ile sorumlular, bu durumda bu sorumluk da noterlere geçmiş olacak. Eğer geçmiyorsa kimin sorumlu olacağı ise çok önemli bir nokta.” diyerek sözlerini tamamladı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.