Büyük heyecan! 15 milyar dolarlık kilit açıldı

Mısır'la ilişkilerin normalleşmesi iş dünyasında heyecana neden oldu. 15 milyar dolarlık ticaret hacminin kapısının açıldığı ifade ediliyor.

GİRİŞ 05.07.2023 09:21 GÜNCELLEME 05.07.2023 09:30
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler 13 yıl aradan sonra tamamen normale döndü. Türkiye ve Mısır, aralarındaki diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine çıkardı. Türkiye'nin neredeyse yarım asırdır Afrika kıtasındaki en büyük ticari ortağı ve en fazla ihracat yaptığı ülke olan Mısır ile gelinen nokta iş dünyasında heyecana neden oldu. Direkt olarak 5 milyar dolar dolarlık ihracat dolaylı olarak ise 15 milyar dolarlık yeni bir ticaret hacmine olanak sağlayacak gelişme enerjiden otomotive, müteahhitlik hizmetlerinden sağlığa kadar onlarca kalemi ilgilendiriyor.

AFRİKA'NIN KAPISI

Mısır, Afrika pazarına ulaşmanın en güçlü kapısı haline geldi. İş dünyası temsilcileri anlaşmanın arkasındaki en büyük itici gücün ise Akdeniz doğalgazı olduğunu belirtiyor. Anlaşma ile iki ülke de buradaki kaynağı hem iç tüketimde hem de Avrupa'ya satma konusunda yeni partner olacak. İhracatçıyı sevindiren bir başka gelişme ise eskiden ciddi bir maliyet avantajı sağlayan Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro seferlerinin de tekrar başlamasının önünde bir engel kalmaması.

ENERJİ BİRLİĞİ SAĞLANACAK

Mısır'ın "Enerji ticaretinde bölgesel bir merkez olma" iddiası ile attığı adımlar bugün hala çeşitli altyapı projeleriyle varlığını sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda yenilenebilir enerji ve doğalgaz santralleri inşa eden Mısır, aynı zamanda Akdeniz kıyısındaki Dabaa kentinde bir nükleer enerji santrali de inşa ediyor. Türkiye'nin enerji alanında yaptığı çalışmaların düzelecek ilişkiler sonrası potansiyel yeni girişimlerle bir üst seviyeye çıkması imkânı bulunuyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Yatırımlar karşılıklı olarak artacak" dedi.

HEYETLER GİTMEYE BAŞLAMIŞTI

Geçen hafta geniş bir heyet ile Mısır'a gittiklerini belirten ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, burada dün resmi ataması yapılan Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şenle Mısırda bir araya geldiklerini ifade etti. Turhan, 2022 yılında 4 milyar doların üstünde bir ihracat gerçekleştirdiklerini, 2023 yılının tüm olumsuzluklarına rağmen 5 milyar dolar hedef koyduklarını belirtti. Turhan, "Mısır bizim için çok önemli bir bölge. Yalnızca armatür sektörünün 4 milyar dolarlık ihracat yapabileceği bir pazar var burada. O yüzden Mısır, potansiyeli çok yüksek olan bir ülke" değerlendirmesinde bulundu.

GIDADA GÜÇLÜ PARTNER OLURUZ

Sabah'ın haberine göre, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, "Halihazırda üretmekte olduğumuz ürünlerimizin Mısır'da çok ciddi bir potansiyeli var. Mısır'a ihracatımızın çok ciddi manada artacağına, iş hacmimizin gelişeceğine inanmaktayız. Bu anlaşmayla birlikte sorunların da ortadan kalkması söz konusu olur ise hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ayağında gerçekten çok önemli ticari hacimlere imza atacağımıza inanıyorum" açıklamasını yaptı.

ÖNEMLİ BİR PAZAR

Mısır'ın neredeyse sınır komşumuz gibi olduğunu, konteynerle gelen ürünün bir iki gün gibi kısa bir sürede Türkiye'ye ulaşılabildiğini belirten Turhan, "Kendi firmam yaklaşık 20 yıldır Mısır'la çalışıyor. Mısır'da planladığımız yatırımı gerçekleştirmek için adım attık. Yatırımda son aşamaya geldik. Burada belli oranda üretim yapmak istiyoruz, lokalleşmek istiyoruz. Bu lokalizasyon bizim için çok kıymetli. Türk üreticilerinin belki dünyadaki en yüksek algıya sahip olduğu yer Mısır. Mısır'da Türk halkına, Türk malına, kültürüne çok kıymet veriliyor. Birçok Türk firması Mısır'da yatırım yapmaya başladı" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 31
  • Baris 9 ay önce Şikayet Et
    Sizde buna hemen inanip haber yaptiniz
    Cevapla
  • SultanalparslanHAN 9 ay önce Şikayet Et
    12 yılda bir Sisi masonunu devirmeyi başaramadılar. Türkiye bunu bekledi ama maalesef güçleri yetmedi. Aynı şey Suriye içinde geçerli 12 yıl esede rusya ve iran yardım edince devrilemedi. Devletimiz elinden geleni yaptı ama oyun sadece bizim elimizde değil karşı tarftada onlarca düşman hamleler yapıyor. Bu saatten sonra Türkiye yeni bir hamleyle yoluna devam eder.
    Cevapla
  • Ahmet 9 ay önce Şikayet Et
    Devrilince nolacak kardeş ?
    Cevapla
  • Erbakan sevdalısı 9 ay önce Şikayet Et
    Milli görüş ERBAKAN ın D 8 projesi hayata geçmeden yönümüzü doğuya dönmeden asla iflah olmayız.55 yılda bunu bi anlayamadınız.Tek kurtuluş çaremiz islam birliğinin lokomotifi olmak.
    Cevapla
  • Erbakan sevdalısı 9 ay önce Şikayet Et
    Milli görüş ERBAKAN ın D 8 projesi hayata geçmeden yönümüzü doğuya dönmeden asla iflah olmayız.55 yılda bunu bi anlayamadınız.Tek kurtuluş çaremiz islam birliğinin lokomotifi olmak.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Uluslarası ilişkilerde hislerle hareket edilmez. Mısırla olan ilişkilerimizde 13 yıllık kayıp oluştu. Benzer bir durum Suriye ile olan ilişkilerimizde de mevcut. Ne kazandık? Ne kaybettik? Muhasebesini yapan var mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle