CHP ve İyi Parti esnafa karşı birleşti! Bakan küçük esnafı mahkemede savunacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, perşembe günü CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı e-ticaret yasasına ilişkin sunum yaparak küçük esnafın haklarını savunacak.

CHP ve İyi Parti esnafa karşı birleşti! Bakan küçük esnafı mahkemede savunacak
CHP ve İyi Parti esnafa karşı birleşti! Bakan küçük esnafı mahkemede savunacak
GİRİŞ 04.07.2023 08:59 GÜNCELLEME 04.07.2023 09:11
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

E-ticarette yerli firmaları korumak ve rekabeti sağlamak adına Meclis'te tüm partilerin oyu ile geçen yasayı CHP AYM'ye taşımıştı. Yapılan tespitlerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasayı AYM'ye taşımalarını sağladığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, İYİ Parti'nin şeffaflık adına kamuoyuna bir açıklama yapması gerektiğini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette yerli firmaları korumak ve rekabeti sağlamak adına geçtiğimiz yıl Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna yönelik hazırladığı düzenlemeyi Meclis'e sunmuş ve kanun tüm siyasi partilerin desteğiyle Meclis'ten geçmişti.

Ancak CHP Meclis'te verdiği desteğe rağmen daha sonra anlaşılamayan bir şekilde itiraz süresine bir gün kala dönemin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay aracılığıyla kanunu AYM'ye taşımıştı.

ÖMER BOLAT ESNAFIN HAKKINI SAVUNACAK

Son olarak yasaya karşı olan bir e-ticaret firmasının Cumhuriyet gazetesine yasa aleyhine haberler yapması için çikolata kutusunda 500 bin TL verdiği öğrenilirken, skandala CHP ve İYİ Parti'nin de karışması ile rüşvet çarkına ilişkin pis kokular artmaya başladı.

AYM bayram öncesinde bakanlığı görüşüne başvurmak üzere davet ederken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın perşembe günü AYM'de sunum yapacağı ve hazırlayacağı dosyalarla yasanın önemine dikkat çekeceği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, e-ticaret yasasının önemini şu sözlerle vurguladı:

"Okyanustaki en büyük köpek balığı, diğer balıkları yutuyor ve hiçbir balığın okyanusta yer almasına izin vermiyordu. İşte bu yeni E-ticaret yasası bunun önüne geçen bir düzenleme, yasa piyasaya yeni aktörlerin çıkmasını sağlayacak ve piyasadaki derinliği güçlendirerek herhangi bir aktörün aşırı büyüyerek diğerlerini yutmasını ve piyasada tekel olmasını önleyecek bir düzenleme.

Ayrıca, bu hali ile bu yasa yerli üreticiyi de köleleştirmekten kurtaracak, tüketicinin de korunmasını sağlayan bir düzenleme. Çünkü; fiyatları tek bir aktörün belirlediği piyasada tüketiciler, kısa vadede olmasa da, zaman içerisinde yüksek fiyatlarla karşılaşacaktı.

Örneğin pazaryerindeki satıcılara başka bir platformda satış yapma yasağı getirilmesi, küçük satıcılara ödemelerin geç yapılması, satıcı ve tüketici verilerine münhasıran platformlarca sahip olunması ve finans maliyetlerinin küçük satıcılar üzerine yıkılması gibi uygulamalar artık yapılamayacak."

AKŞENER'İN KILIÇDAROĞLU'NU ARAYARAK TALİMAT VERDİĞİ ÖĞRENİLDİ

Yasanın AYM'ye taşınmasındaki skandallar ise giderek büyüyor. Yasayı CHP adına AYM'ye taşıyan Engin Altay kamuoyuna son verdiği demeçlerde İYİ Parti aracılığıyla yasaya itiraz ettiklerini duyururken, edinilen bilgilere göre bizzat İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak yasaya itiraz edilmesini istediği verdiği öğrenildi.

Akşener'in burada söz konusu Çin sermayeli e-ticaret firmasından ne gibi bir menfaat sağladığı da soruşturulurken, bakanlık yetkilileri şeffaflık adına İYİ Parti yetkililerinin kamuoyuna açıklama yapmaları gerektiğini söyledi.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinin aldığı 500 bin TL'lik rüşvetin yine aynı şirkete iade edilip edilmediğinin de soruşturulacağı, iade edilmediyse vergi kaçakçılığı noktasında da ayrı bir soruşturmanın açılacağı kaydedildi.

BAŞKAN ERDOĞAN: TALİMAT ALDILAR

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da TESK 21. Olağan Genel Kurulu'nda CHP'nin AYM adımına ilişkin şunları söylemişti:

"Elektronik ticaret mevzuatımızdaki en son düzenlemeler sayesinde, esnaf kesiminin bu devasa pazardan aldığı pay artıyor.Teklif Meclise geldiğinde methiyeler düzen muhalefetin, kanun çıktıktan sonra dışardan gelen talimatlarla iptali için düzenlemeyi Anayasa Mahkeme'sine götürmesini ise takdirinize bırakıyorum.

Bir taraftan çıkacaksın teşekkür edeceksin, tebrik edeceksin arkasından da kalkıp işi Anayasa Mahkemesi'ne götüreceksin, bu nasıl bir şey? Dostlarınızı iyi tanıyın."

 

KAYNAK: SABAH
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 32
  • Cumhurun Avukatı 9 ay önce Şikayet Et
    Çikolata kutusunda 500 bin TL Bu usülü duymuştum bir hukukçu olarak..! Tatlı bir rüşvet..! Alanda verende cehennemlik tabii..
    Cevapla
  • Türk Hakan’ı 9 ay önce Şikayet Et
    EYTli Bağ-Kur’lu esnaf çiftçi emekli olamadı. 42000 tl olan borç 498000 tl oluyor. %1200 faiz nerde var. Banka verdiği paranın faizlerini siliyor siz vermediğiniz güne faiz koyuyorsunuz bu nasıl iş nasıl adalet banka kredi vermiyor devlet faizleri silmiyor Bağ-Kur’lu mağdur
    Cevapla
  • Musa 9 ay önce Şikayet Et
    Tabi canım. 10 sene ödeme. Sonra kalk 10 sene önceki fiyattan ödeyelim de. Hadi ordan. 10 sene önce aylık bagkur primi 200 lira idi. Şimdi 4bin lira. Devlet sana kıyak yapıyor. Faiz istemiyor. Bu günkü fiyattan 10 seneyi öde işte. Yoook. Sen kurnazsin. 10sene önce 3liraya 1teneke yağ al 10 sene sonra gel 3lira veririm de. Devlet enayi mi?
    Cevapla
  • zafergülten 9 ay önce Şikayet Et
    küçük esnaflar birleşip büyük market açsınlar-bakkala gidiyorum ,5 litre suyu 12-15 diyor,marketlerde 9-10 tl.yoğurt alıyorsun aynı marka yoğurt bakkalda 45 tl ise marketlerde 35 tl.CHP marketlere dokunursa aldığı üç beş oyuda kaybeder.
    Cevapla
  • Hasan 9 ay önce Şikayet Et
    Aynı çikolatalar mutlaka AYMye de gitmiştir, umutsuzum. Gerçi küçük esnaf buna değer mi, emin değilim.
    Cevapla
  • zehra 9 ay önce Şikayet Et
    cumhuriyet gazetesi, bir takım Türk basını ve çok bilinen e-ticaret sitelerini yazmayı unutmuşlar. biz biliyoruz kimler olduğunu bir de bunlar sosyal demokrat olacaklar. Allah bakanın yardımcısı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle