Üreticiler ile tüccarlar fiyatta anlaşamazsa kiraz dalında kalacak

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde üretilen ve çoğu Avrupa ülkelerine ihraç edilen kirazın alım fiyatının 65 TL’den 35 lira seviyelerine düşürülmesinin ardından üreticiler ürün satmama kararı aldı.

Üreticiler ile tüccarlar fiyatta anlaşamazsa kiraz dalında kalacak
Üreticiler ile tüccarlar fiyatta anlaşamazsa kiraz dalında kalacak
GİRİŞ 03.07.2023 23:29 GÜNCELLEME 03.07.2023 23:29
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin büyüklük ve lezzet açısından en değerli kiraz üretiminin gerçekleştiği yerlerden birisi olan Sultandağı ilçesinde hasadı bayram öncesinde başlayan kiraz üretimi devam ediyor. Kilogram alım fiyatlarının tüccarlar tarafından 65 TL’den bir anda 35 TL seviyelerine düşürülmesinin ardından bir araya gelen üreticiler kirazı satmama kararı aldı. Üreticiler dün itibari ile hasadın devam ettiği ilçede kiraz toplamamaya başlarken, ilçenin bir noktasında adeta kiraz dalında kaldı.

Alınan kararla ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan kiraz üreticisi İhsan Medine, icatçıların alım fiyatlarını anormal derecede düşürdüğünü dile getirdi.

Medine, “Kirazı üretiyoruz ama değerinde satamıyoruz. Girdi fiyatları çok pahalı ama alıcılar değerini vermiyor. Belki dünyanın en değerli kirazı ama yeteri kadar değer görmüyor. Dün 65-70 TL’ye aldıkları kirazın kilogram fiyatını bir gün içerisinde 35-40 TL’ye düşürdü ihracatçılar. Türkiye’de bir gün içerisinde ne değişti? Çalıştığımız havaya boşa gidiyor. Güzelim kirazı adamlar 35 TL’ye alıyor. Üretici ne yapacak, üreticinin elinden tutan kimse olmayacak mı? Yazık değil mi bize?” diye konuştu.

“Biz bugün kiraz toplamadık”

Tüccarların verdiği fiyatın maliyeti bile düşürmediğini ifade den Medine açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İhracatçı kendi kesesini düşünüyor ama bize gelince sıfır. Maliyetine fiyat versin bari. Vatandaş olarak toplandık ve kiraz toplamayalım, tepki gösterelim dedik ve biz bugün kiraz toplamadık. Satmayacağız kirazı, ben kazanmıyorsam o da kazanmasın. Sağolsun kaymakama gittik, bize sahip çıktı. Duruma anlattık o da bize destek oluyor. Çiftçiye, üreticiye sahip çıkıyor.”

Öte yandan, durumun duyulması üzerine valilik ile milletvekillerinin de olaya dahil oldukları ve ilgili bakanlıklar ile görüşmelerin başladığı öğrenildi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 52
  • Doğrucu Davut 9 ay önce Şikayet Et
    Dekara 5 ton verim alınan ve makinayla sökülen patatese 20tl verirsin.birer elle toplanan ağacı 8 yıl meyve vermeyen kiraza 65 TL'yi çok görürsun.ondan sonra bide utanmadan son yerel seçimde patatesi soğanı bahane edip İstanbul'u chpkkya teslim edersin.bu mu sizin vatan sevginiz
    Cevapla
  • Gariban çiftçi 9 ay önce Şikayet Et
    Yorumlara bakıyorum da milletin ciftciye karşı ne kadar kini varmış hayret ettim.ulkede kira pahaliymis beyfendiler yiyemiyormus.yav arkadaş sanki ülkede üretilen arabaya kiyafete her türlü beyaz eşyaya çok rahat ulaşıyoruz da sadece tarım ürünlerine ulaşamıyoruz.arkadaslar ülkedeki gıda fiyatlarının sebebi çiftçi değildir .ciftci sizin günah kecisi değildir.akilli olun
    Cevapla
  • Sakaryalı 9 ay önce Şikayet Et
    1ton Kiraz 65 Bin TL çok iyi para.!!!! 35bin TL biraz! mantıklı para.
    Cevapla
  • Sait ilci 9 ay önce Şikayet Et
    Sen ureticimisin senin rüyanda bile görmediğim ihracatlik kiraz ne işlemlerden sonra satılıyor anlaşan yorum yapmasın.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    zaten emekci hakkini alamiyorki aradaki aracilar terlemeden para kazaniyor emekcinin zahmeti bedavaya geliyor aradaki piyonları cikarmak lazim yoksa ciftci hicbir zaman kar a gecemez hep zarina uğraştığı kalacak
    Cevapla
  • Fatih 9 ay önce Şikayet Et
    Birde ne maliyeti olacak demiş bazıları, söyleyeyim bunun budaması var, gübresi var, sulaması var, ilaçlaması var, toplama için işçi masrafı var, o tarlaya gittin geldin yakıt masrafı var bunlar yeterli mi. Eleştirmeden önce kendinizi o insanların yerine koyup öyle düşünün derim saygılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle