Yargıtay'dan EYT adaylarına kötü haber: Kritik 5 yıl ayrıntısı

Yargıtay, EYT kapsamına girmek isteyen bir kişinin 2020 yılında açtığı dava ile ilgili emsal bir karar aldı.

Yargıtay'dan EYT adaylarına kötü haber: Kritik 5 yıl ayrıntısı
Yargıtay'dan EYT adaylarına kötü haber: Kritik 5 yıl ayrıntısı
GİRİŞ 03.07.2023 15:38 GÜNCELLEME 03.07.2023 15:38

Yargıtay, çalışmasına rağmen sigortası yatırılmayan bir kişinin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına alınmak için yaptığı başvuruyu reddetti. EYT düzenlemesiyle birlikte 2,5 milyon kişi emekliliğe hak kazanırken yüz binlerce insan ise EYT düzenlemesinden faydalanmak için mahkemenin yolunu tuttu. Çalışmalarına rağmen işverenlerin sigorta primini yatırmadığı çalışanlar, mahkemelerde hak arıyor. İş Mahkemesi'ne müracaat eden bir EYT adayı, 1 Nisan 1999 tarihinde başladığı avukatlık bürosundaki işte sigorta girişinin 24 Nisan 2000 tarihinde yapıldığını öne sürerek mahkemeye başvurdu. Davacı, işyerinde 1 Nisan 1999 - 23 Nisan 2000 tarihleri arasında çalıştığının tespitine karar verilmesini talep etti.

DAVALI İTİRAZ ETMEDİ

Davalı da davacının ilk sigorta girişinin yapıldığı 24 Nisan 2000 tarihinden önce dava dilekçesinde belirtilmiş olan 1 Nisan 1999 - 23 Nisan 2000 tarihleri arasında tarafına ait işyerinde kesintisiz çalıştığını ve herhangi bir itirazının olmadığını beyan etti.

SGK DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ

Davaya müdahil olan SGK ise davanın, hak düşürücü süre içerisinde açılmadığını ve çalışmanın kuşkuya yer verilmeyecek şekilde ispat edilmesi gerektiğini savundu. Bu nedenlerle davanın reddi istendi.

KOMŞU İŞYERİ TANIKLARI DİKKATE ALINDI

Komşu işyerlerindeki tanıkların ifadelerini dikkate alan mahkeme, beyanların tutarlığı olduğuna dikkat çekti. Sonuç olarak davacının davalıya ait iş yerinde 1 Nisan 1999 - 23 Nisan 2000 tarihleri arasında çalıştığının tespitine karar verdi.

ÖNCE İSTİNAF SONRA YARGITAY

Mahkemenin kararı SGK tarafından istinafa götürüldü. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi itirazı reddetti. SGK bu kez kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi zamanaşımı sebebiyle kararın bozulması gerektiğine hükmetti. Yeniden görülen davada mahkeme, ilk kararında direndi. SGK'nın temyiz etmesiyle bu kez devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.

5 YIL AYRINTISI

Milyonlarca bir kişinin bir umutla beklediği karar, oy çokluğu ile alındı. Genel Kurul kararında, davalı işveren tarafından 24 Nisan 2000 - 3 Mayıs 2000 tarihleri arasında davacı adına hizmet bildirimi yapıldığı, davacının tespitini talep ettiği 01 Nisan 1999 - 23 Nisan 2000 tarihleri arasındaki çalışma dönemine ilişkin davalı işverence bildirim yapılmadığına dikkat çekildi. Alınan kararda davanın çalışma döneminin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içerisinde açılmadı gerektiği ancak 5 Kasım 2020 tarihinde açıldığı hatırlatılı. Bu nedenle hak düşürücü sürenin geçtiği sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

KAYNAK: İHA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.