Tarım arazileri güneş enerjisiyle sulanacak

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde yapımı tamamlanan pompaj sulama enerji tesisinin faaliyete geçmesiyle 16 bin 370 dekar tarım arazisi, güneşten elde edilecek enerjiyle sulanacak.

Tarım arazileri güneş enerjisiyle sulanacak
Tarım arazileri güneş enerjisiyle sulanacak
GİRİŞ 30.06.2023 15:59 GÜNCELLEME 30.06.2023 16:29
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kentin Akpazar beldesinde tarımsal faaliyetleri yaygınlaştırmak amacıyla 2017 yılında pompaj sulama projesinin hayata geçirildiği hatırlatıldı.

Proje kapsamında, enerji ihtiyacını karşılayarak üreticileri yüksek fatura bedellerinden kurtarmak için de 2021'de güneş enerjisi tesisinin yapımına karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İşin 2022 yılında sözleşmesi imzalanarak çalışmalar başlamıştır. 1,2 megavat kurulu güç ile projelendirilen tesisin yapımı sonrası bir yıllık işletilmesi yüklenici firma uhdesinde yapılacaktır. Akpazar'da kurulan bu proje, DSİ tarafından Türkiye genelinde pompajlı sulamalara kurulması planlanan pompaj sulaması enerji tesisleri projeleri için örnek olma özelliği de taşımaktadır. Burada kurulan tesis ile pompaj sulaması enerjisi tecrübe edilerek buna göre gelecekte yapılacak olan diğer işlerde ülkemize öncülük etmesine yardımcı olunması amaçlanmıştır."

TUNCELİLİ ÜRETİCİLER YAKLAŞIK 93 MİLYON LİRA DAHA FAZLA KAZANACAK

Açıklamada, Akpazar'daki pompaj sulaması tesisinin 72 metre terfili olduğu, 2017'den itibaren faaliyete alınan ve yaklaşık yüzde 55 oranında sulu tarım ile ülke ekonomisine hizmet verdiği bildirilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan tesis sayesinde modern sulama ile tanışan 16 bin 370 dekar arazide işletme maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçilerimiz farklı ürünler ekerek kazançları artacak. Tuncelili üreticiler 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 93 milyon lira daha fazla kazanacaktır."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 4
  • Misafirb 9 ay önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu'nun projesi ise kendi belediyeleri bu projeyi uygulasınlar millet görsün ve inansın
    Cevapla
  • Misafirb 9 ay önce Şikayet Et
    Enerji maliyetinin Sıfır olduğu düşünülerek gün boyunca gereksiz su tüketimi önemlidir Su kaynakları kontrollü ve dikkatli kullanılmalı
    Cevapla
  • İso 9 ay önce Şikayet Et
    Kılıcdaroglunun projesini uygulamak hükümete nasip oldu yani
    Cevapla
  • Mumsuz Ekrem 9 ay önce Şikayet Et
    Süper. Şimdi güneş panellerinin daha verimli hale getirilmesi için,yeni alternatif teknoloji üretimi için ARGE birimleri kurulmalıdır. Binlerce mühendis ve teknisyen için bu işlerde çoklu çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Mutlak çok kısa zamanda bizim evlatlar imkan sağlanınca güzel işler çıkarır.
    Cevapla