4,5 gün için 1.372 TL ödeme: Bayram mesaisine zam ayarı

9 günlük izni olmayan özel sektör çalışanları 4.5 günlük bayram tatili boyunca maaşlarına her gün için çifte ödeme alacak. Bu kapsamda 1 Temmuz’da çalışacakların bayram mesai 11.402 TL üzerinden yapılacak.

4,5 gün için 1.372 TL ödeme: Bayram mesaisine zam ayarı
4,5 gün için 1.372 TL ödeme: Bayram mesaisine zam ayarı
GİRİŞ 29.06.2023 10:14 GÜNCELLEME 29.06.2023 10:15
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı tatili sürüyor. Bu yıl arife günü 27 Haziran'a, Kurban Bayramı da 28 Haziran-1 Temmuz tarihlerine denk geldi. Bu tatil süreci idari izinle devlet memurları için 9 güne uzatıldı. Özel sektör çalışanlarının izin süresi ise daha kısa oldu. 

Ancak kimi şirketler personeline idari izin vererek ya da çalışanlar yıllık izin kullanarak bayram tatilini hafta sonuyla birleştirip uzatabildi. Öte yandan bayramda çalışan pek çok kesim de bulunuyor. Burada da ek ücretler devreye giriyor. Asgari ücret zammı sonrasında ise fazla mesai ücreti ise bu bayramda iki aşamalı olarak hesaplanacak.

Takvim’den Çığıl Ön Yener’in haberine göre, işçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı olarak onaylarının alınması ya da imzalanmış iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde çalışacakları yönünde bir hüküm olması gerekiyor. 

Eğer işçiden yazılı onay alınmamışsa ya da sözleşmelerde bu yönde bir hüküm yoksa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değil.

Resmi tatillerde çalışmayan işçilere ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekiyor.

Bu sürelerde çalışanlara ise tam ücretinin yanı sıra resmi tatilde çalıştığı her gün için ayrıca bir günlük ücret daha ödenmesi şart. Resmi tatilde 1 saat bile çalışılsa, tam gün çalışılmış sayılıyor. Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor.

PARA YERİNE İZİN KULLANDIRILMAZ

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. İşveren bayramda çalıştırıp bayramdan sonra izin uygulaması yapamıyor. 

Ayrıca bayramda çalışan işçiye de zamlı ücretini ödemek durumunda. Yani bayram gününü normal gün gibi düşünerek ödeme yapması mümkün değil.

ARİFE GÜNÜ 13.00’TEN SONRASI MESAİ SAYILIYOR

İş Kanunu'na göre arife günü genel tatil günüdür. Bu nedenle işçiye genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre ödeme yapılır. Arife günü saat 13.00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi gerçekleştirilir.

BAYRAM MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIYOR

Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücrete hak kazanır. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa ayrıca fazla çalışma ücreti, yapılacak ödemeye ilave edilir. 

Burada haftalık çalışma saatine bakılır. İşçinin haftalık çalışması 45 saatin üzerine çıkmış ise bu durumda fazla mesai ücreti de ödenmesi gerekir. Fazla çalışmalar yüzde 50 zamlı verilir.

1 TEMMUZ GÜNÜ MAAŞLAR VE MESAİLER ZAMLI

Kurban Bayramı'nda çalışanlara tam maaşına ilaveten 4.5 günlük ek ödeme yapılacak. 4.5 günlük Kurban Bayramı tatilinde çalışan asgari ücretli işçiye tam maaşına ilaveten şu kadar ek ödeme gerçekleştirilecek:

Haziran ayı için günlük ücret: 8.506,80 / 30 = 283,56 TL

Temmuz ayı için günlük ücret: 11.402,32 / 30 = 380,08 TL

3.5 günlük ek ödeme (27-30 Haziran): 283,56 x 3.5 = 992,46 TL

4.1 günlük ek ödeme (1 Temmuz): 380,08 TL

5.Toplam ödeme: 1.372,54 TL

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 25
  • aga 9 ay önce Şikayet Et
    İşveren için KİM TAKAR DEVLETİ.. yiyorsa şikayet et .. sonrası malum. işveren 35 kuruş ceza alır işcinin işine son verilir. İşine geliyorsa .. ACI ama GERÇEK.. İşveren de devletten ilham alıyor..
    Cevapla
  • vatandaş sylmz 9 ay önce Şikayet Et
    Bunu işverene bırakmadan devletin kontrölü altında banka hesabına yatırılması gerekiyor. Yoksa bu insanlar yine madur olacak .ayrıca Devletin denitimi bizzat yapması gereken konulardan biride işçinin maaşı ne kadarsa hepsinin banka hesabına yatırılması gerek.maalsef hala asgari bölümünü yatırıp kalanı elden veren yerler var. Bu da bir mağduriyettir
    Cevapla
  • Vedat Akkuş 9 ay önce Şikayet Et
    Sen bu söylediklerin için hakkını aramak için devlete şikayet ettinmi yada devlet gelip sana sorsa maaşımın yarısını elden aldım dermisin
    Cevapla
  • Türkoğlutürk 9 ay önce Şikayet Et
    Rüknettin yeni başlayan polis 16.000 tl alıyor ben 29 yıllık polisim aldığım maaş 19.500 tl yalan konuşma
    Cevapla
  • Mert 9 ay önce Şikayet Et
    9 gün izinden bahsediliyor ama ben avm de magaza da calisan biri olarak hiç gormedim 1 gün haftalık iznim 1 gün bayram izni ama yinede 2 gün izin kullanmama ramen 45saat caliyorum helmediyim günü calismis oluyorum ve biz bu ülkede neyiz yemek parasi az ücret az 9 gün izin kullanan ney kullanamiyorsak 9 gün neden mesai deyil cok saçma bi sistem
    Cevapla
  • Vedat Akkuş 9 ay önce Şikayet Et
    Böyle olduğunu cimere yazıp hakkını aradınmı yada sana gelip sorsalar görevli memura anlatır mısın
    Cevapla
  • Mehmet Akif 9 ay önce Şikayet Et
    4,5 günden geri kalanı için niye birşey yok, kamudakiler insan da özel sektör ne
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle