Teröre rağmen yapımı tamamlandı: Ülkeye milyarlarca lira katkı sağladı!

1950 yılından beri Türkiye'nin hayali olan ve 2008 yılında temeli atılan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, ülke ekonomisine 19 milyar katkı sağladı.

GİRİŞ 27.06.2023 14:14 GÜNCELLEME 27.06.2023 16:48
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) vizyon çalışması olan ve PKK’lı teröristlerin saldırılarına rağmen yapımı tamamlanan Türkiye’nin 70 yıllık hayali Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santralinde (HES) enerji üretimi 7 milyar kilovat saate ulaştı. Üretimin ülke ekonomisine 19 milyar TL oldu.

1950’li yıllardan itibaren planlamaları yapılan 1982’de de projelendirilen ancak 2009 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılarak 19 Mayıs 2020 yılında tamamlanarak açılışı gerçekleştirilen Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, bölge ekonomisini canlandırırken, ülke ekonomisine de katkı sunuyor.

Gövde hacmi bakımdan Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci sırada yer alan baraj, bu açıdan Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olma özelliğine taşıyor.

Toplam maliyeti 8.5 milyar TL olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES, inşa sürecinde defalarca PKK'lı teröristlerin hedefi olan ve saldırılarına maruz kalmasına rağmen tamamlanarak hizmete alındı.

Devlet Su İşleri(DSİ) 16 Bölge Müdürü Cihan Aksoy, İHA muhabirine, barajın hem bölgenin çehresini değiştirdiğini hem de ülke ekonomisine katkı sunduğunu söyledi.

1950 YILINDAN BERİ DEVAM EDEN HAYAL 2008'DE GERÇEKLEŞTİ!

Barajın GAP’ın en önemli tesislerinden biri olduğunu anlatan Aksoy, barajın planlama çalışmalarının 1950’li yıllara uzandığını hatırlatarak, “1982 yılına gelindiğinde barajımızın kesin proje raporları hazırlanmıştır. Akabinde 2008 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın temel atma töreniyle başlayan çalışmalar 2019 yılında tamamlanmıştır.

19 Temmuz 2019 tarihinde barajımızın su tutma işlemine başlanmış, 2020 yılı Haziran ayında da su tutma işlemi tamamlanmıştır. 19 Mayıs 2020 tarihinde ilk ünitede enerji üretimine başlanmış akabinde peyderpey diğer beş ünitede devreye alınmıştır. 2020 Aralık ayı sonuna gelindiğinde ise 6 ünite tam kapasiteyle çalışabilir hale gelmiştir" dedi.

KENDİ KATEGORİSİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ

Barajın kendi kategorisinde dünya birincisi olduğunu vurgulayan Aksoy, “Barajımız temelden 135 metre yüksekliği, 24 milyon metreküp dolgu hacmi, 2327 metre de kret uzunluğu, yaklaşık 11 milyar metreküp depolama hacmiyle ön yüzü kaya dolgu baraj tipi kategorisinde dünyanın en büyük barajıdır.

Dolgu hacmi bakımından Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci büyük barajı, depolama hacmi bakımından Keban Barajı’ndan sonra üçüncü büyük baraj, aynı zamanda üreteceği enerji bakımından Atatürk, Keban ve Karakaya Barajı’ndan sonra dördüncü büyük barajımızdır” diye konuştu.

7 MİLYAR KİLOVAT SAAT ELEKTRİK ÜRETİLDİ

Barajda şuana kadar 7 milyar metreküp elektrik enerjisi ürettiklerini dile getiren Aksoy, "Baraj, ülke ekonomisine ciddi katkı sağladı. Üretilen bu enerji yaklaşık olarak milli ekonomiye katkısı 19 milyar TL’dir. Baraj inşaatı sırasında yaklaşık olarak 4 bin kişi istihdam edildi.

Ayrıca bölge müdürlüğümüzün Siirt, Şırnak, Batman, Diyarbakır illerinde gerçekleştirdiği kültürel faaliyetler, diğer inşaat faaliyetleriyle birlikte bu sayı çok daha fazla bir rakama ulaşmıştır ve hala devam etmektedir. Ülkemizin vizyon projelerinden olan aynı zamanda 70 yıllık hayali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı’na en başından itibaren başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emek veren, destek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 44
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya üzerinde 8.5 milyar insan var bunun ancak 1.5 i kendisini yoktan var eden Allah'a iman ediyor 7 milyarı kabul etmiyor.haşa benzetmek gibi olmasın 80 milyon Türkiyede bu kadar devlet hizmetine rağmen yarısı bile kabul etmiyor insan nankör zalim cahil vefasızdır.o baraj ne gayeye yapıldı biliniyormu
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Soyle de bilelim
    Cevapla
  • Semseddin 2 yıl önce Şikayet Et
    Komşu ülkeler Suriye ve Irak maalesef dengesiz sonucta baraj yapiminda Turkiye bunlar ile beraber karar vermeliydi. Su herkesin hakkı. Mülteciler boşuna ulkelerini terk etmez. Yarın savaş olunca askere fazla yük olabilir bu barajlar.
    Cevapla
  • Eyüp Ayata. 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu barajlar ülkeler için faydalı gibi görünsede tehlikeler çok büyüktür.mesela bir savaş esnasında baraj gövdesine isabet edecek bir bombanın o bölgedeki yaşayanları can ve mal güvenliğini ortadan kaldırır telafisi mümkün olmayan zararlar açar.Buraya yapılan yatırım tutarı kadar yenilenebilir enerjiye yatırım yapılsa idi hem daha çabuk biter hem daha çabuk hizmete girer hem de daha eölü
    Cevapla
  • Taner Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence herhalde bir.saldırı ihtimaline karşı mutlaka askeri tedbirler alınmıştır diye düşünürüm.
    Cevapla
  • Yasin KAPLAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Hidroelektrik yenilenebilir enerjidir.sallarken bile az mantıklı olunabilir.savaş olabilir diye baraj yapmamak nasıl bir fikir . Baraj nedir ne için yapılır ne işe yarar diye saklamadan önce araştırma yapmak bence güzel fikir.
    Cevapla
  • Mert 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu baraj sanıldığından daha büyük bir barajdır, Almanya Avusturya Yeni Zelanda İsveç vb bazı ülkelerin yanında Tarkan başta olmak üzere bazı sanatçılar ve konum itibari olarak PKK geçiş noktasını ve barınakları yok edeceği için bu baraja var gücü ile saldırdı ( karakol baskını, baraja saldırı, yol kesme, adam kaçırma vb) , Hasankeyf başta olmak üzere bir çok köy yeniden inşaa edildi
    Cevapla
  • Sulh Hoca 2 yıl önce Şikayet Et
    Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında kurulan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali, Mardin ve Şırnak il sınırları içerisinde, Dicle Nehri üzerinde, Mardin'in Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda yer almaktadır. Bunu da ekleseydiniz daha güzel olurdu.
    Cevapla
  • Tuncer 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilgilendirme için teşekkürler
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynen insan bir nerede olduğunu söyler sanki herkes biliyormuş gibi yerini yerini öğrenmek için yoruma baktım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle