Akkuyu NGS'nin 2'nci ünitesine iç koruma kabuğunun beşinci katmanı kuruldu

Akkuyu NGS'nin 2'nci ünitesine nükleer santralin güvenlik sisteminin en önemli unsurlarından biri olan ve reaktör bölmesini koruyarak sızdırmazlığını sağlayan iç koruma kabuğunun (İKK) beşinci katmanı kuruldu.

GİRİŞ 26.06.2023 13:32 GÜNCELLEME 26.06.2023 13:32
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu iç koruma kabuğu doğrudan Akkuyu NGS inşaat sahasında üretilen bir çelik kaplama ve özel beton karışımından oluşuyor.

Koruma kabuğunun silindirik ve kubbeli kısımları arasındaki bir geçiş elemanı olan beşinci katmanın kaynak işlemi, toplam 12 metal kesit ve 129 ton ağırlığında bir halka yapı oluşturmak üzere önceden yapıldı. Katman bu işlemin ardından paletli vinci kullanılarak reaktör binasındaki tasarım konumuna getirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, kurulum işleminin tamamlanmasına ilişkin, "Beşinci katmanın kurulumu, çok sayıda koşulla dikkatli bir hazırlık gerektiren, teknolojik olarak karmaşık bir süreçtir. Bu katman, iç korumanın silindirik ve kubbeli kısımlarını birbirine bağlıyor. Uzun yıllara dayanan inşaat deneyimimiz, koruma kabuğu modüllerinin montajı ve kurulumunda zamandan tasarruf sağlıyor. Bu sayede beşinci katmanın kurulumu sadece iki saat sürdü. 2 numaralı ünitenin yüksekliği bu işlemin ardından 6,5 metre artarak 43,1 metreye yükseldi." ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS'de iç koruma kabuğunun inşası ile eş zamanlı olarak, reaktör binasının dış ve iç duvarlarının inşasına da devam ediliyor. Ayrıca araç, yaya geçitlerinin ve yedek geçitlerin gömülü kısımlarının montajı da sürüyor. Akkuyu NGS güç üniteleri, birçok nükleer santralin güvenlik alanındaki deneyimini dikkate alan modern ve yüksek teknolojili VVER-1200 reaktör üniteleri ile donatılıyor. Bu tip reaktörlerin iç ve dış olmak üzere çift koruma kabuğu bulunuyor. Betonarme olan dış kabuk, 9 büyüklüğüne kadar depremler, tsunamiler, kasırgalar ve bunların kombinasyonları gibi her türlü aşırı dış etkiye dayanma kabiliyetine sahip."

KAYNAK: DHA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Tayyare tb2 10 ay önce Şikayet Et
    Merhum Adnan Menderes çok uğraştı. 1955 de ilk nükleer araştırma reaktörü geldi memlekete. Cekmecedeki merkez budur. Sonra 10 bölge belirlendi. Mersin Akkuyu bunlardan sadece bir tanesi. Sirada nasipse Sinop ve Edirne var. Eger KK yabancı sermayeyi tehdit etmeseydi Sinopu Japonlar yapacaktı. En az 10 yila mal oldu muhalefetin memleket düşmanlığı. Sonra bağırırlar elektrik çok pahalı.
    Cevapla
  • önce vatan 10 ay önce Şikayet Et
    kurulumu çok uzun zaman alıyor bence iki tanesi üç tanesi neyse aynı anda inşaatına başlanması kerekiyor Türkiyenin bukadar zaman kaybına tahammülü yok 15-20 sene içerisinde enerji sorununu çözmesi gerekiyor
    Cevapla
  • Kamil 10 ay önce Şikayet Et
    Nükleer reaktör inşaatları , Lütfen bitsin artık , 1 Nükleer kompleks için , Türkiye'nin % 10 enerji ihtiyacını karşılaması gayet iyidir , Daha çok inşa edelim , 56 aktif Nükleer Santrale sahip Fransa'yı geçmeliyiz .
    Cevapla
  • Hakan 10 ay önce Şikayet Et
    Yallah şöför, marmara'ya da kursan abd de vurur rusya da vurur fransa da vurur ingiltere de vurur istediğin yere kur farketmez. Baya cahilce bir yorum yapmışsın.
    Cevapla
  • Misa'first 10 ay önce Şikayet Et
    Yallah Soforrrr nickli sahis hakikaten yallah. Anlamadigin konularda yorum yapmasan daha iyi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle