Zam oyununa dikkat: "Yüzde 25'ten fazla artışı kabul etmeyin!"

Ev sahiplerinin yüzde 25'in üzerinde kira talebi durumunda kiracıların bunu kabul etmemesi ve ödemeleri banka hesabına yapması gerektiği belirtildi. 5 yılı dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış gerçekleşecek.

GİRİŞ 24.06.2023 15:26 GÜNCELLEME 24.06.2023 16:12
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Kira artışlarını yüzde 25'le sınırlayan düzenleme 4 Temmuz 2024'e kadar uzatılırken ev sahipleri bu oranın üzerinde zam yapamayacak, kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek.

Sabit artış oranında fatura dâhil, eşyalı ev ayırımı bulunmuyor. Kiracı kira dönemi gelince yüzde 25 artış yapacak, ancak beşinci yılını dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış olabilecek. Ev sahiplerinin yüzde 25'in üzerinde kira talebi durumunda kiracıların bunu kabul etmemesi ve ödemeleri banka hesabına yapması gerekiyor. Kira sınırı, ev sahiplerinin usulsüz uygulamaları başta olmak üzere merak edilen bazı başlıklar şöyle:

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN BİR YIL SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarhinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında yasal düzenleme yapılacak.

Yeni yılda kirada yüzde 25 sınırlaması 1 Temmuz 2024 yılına kadar devam edecek. Yasal düzenlemede eşyalı eşyasız ayırımı bulunmuyor. Mevcut tabloda doğalgaz, elektrik, su gibi kalemler arttığı için yüzde 25 uygulanamaz görünüyor. Burada da ev sahipleri ile uzlaşma, anlaşma yoluna gidilebilir.

EV SAHİPLERİ KİRANIN YATIRILMADIĞINI ÖNE SÜRMEK İÇİN BANKA HESAPLARINI KAPATIYOR

Bazı ev sahipleri kiranın yatırılmadığını öne sürmek için banka hesaplarını kapatıyor. Sözleşmedeki banka hesabının kapatılması durumunda kiracıya yeni hesabın bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor.

Ev sahibi ısrarla paylaşmazsa kiracı posta hesabı ile ödeme yapabilir ya da mahkemeye başvurarak ödeme yeri tayin edilmesini isteyebilir. Böyle bir durumda kesinlikle elden ve belgesiz ödeme yapılmaması gerekiyor.

10 YILDAN ÖNCE KİRACIYI EV VEYA İŞ YERİNDEN ÇIKARAMA HAKLARI YOK

Kiraya veren Borçlar Kanunu 347. Maddesi gereği kiranın başlangıcından 10 yıl geçtikten sonra genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi feshedebilir. Kiraya verenin, kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık sürenin geçmesi gerekir. Ancak, beş yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak yeni kira bedelinin keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla tespitini talep edebilir. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit ediliyor.

ARA ZAM TALEP EDİLEMEZ

Kiralık mülklerde yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir defa olmak üzere gerçekleşiyor. Yüzde 25 zammın dışında artış yapılamaz. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor.

Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir, dava açılabilir.

1 YILLIK SÖZLEŞME BİTİNCE ÇIKARAMAZ

Bir yıllık kira sözleşmesi bitince "süre bitti" diyerek evden, işyerinden çıkarmak mümkün değildir. Ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için de sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekiyor.

TADİLAT GEREKÇİSİYLE ÇIKARILAMAZ

Borçlar Kanunu uyarınca yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılan taşınmazlarda bu işlemler bittikten sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülür. Ev sahibi taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzerde tazminat ödemekle yükümlü oluyor.

EVİN SATILMASI DURUMUNDA

EV satılsa da kiracının eski sözleşmesi geçerliliğini korur. Yeni ev sahibi isterse kiracıya 6 ay süre verir, isterse kira sözleşmesinin bitim tarihinden 1 ay içinde dava açabilir. Evi yeni alanın dava açabilmesi için burada oturacağını, ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekiyor.

ARABULUCU UYGULAMASI 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya gidilmesi zorunlu hale geliyor. Bu tarihte kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek. Bu davada kira bedeli yüzde 25 sınırı uygulanmadan belirlenecek. Kira bedeli belirlenirken TÜFE 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı, kiralanan konutun emsal bedeli esas alınıyor.

KİRA DESTEĞİ DE VERİLECEK

BÜYÜKŞEHIRLER başta olmak üzere kiraların çok yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek.

Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Konutların yaşı, büyüklüğü, niteliğine göre kentlerde bölge bölge değeri belirlenecek. Kira, tahliye davalarında 1 Eylül itibariyle arabulucuya gidilecek. Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine de hapis ve para cezası uygulanacak.

EV SAHİBİ OTURACAKSA ÇIKARABİLİR AMA!

EV sahibi kendisi oturacaksa çıkarma hakkı bulunuyor. Karşılıklı uzlaşma söz konusu olmazsa ev sahibinin sulh hukuk mahkemesinde "ihtiyaç nedeniyle tahliye davası" açması gerekiyor. Davada ihtiyacın gerçek olduğunun saptanması bekleniyor. Çocuğunun oturacağını gerekçe gösteren ev sahibi daireyi 3 yıl kiraya veremez.

KİRASINI YATIRMAYAN ÇIKARILABİLİR

Borçlar Kanunu'nun ikinci maddesine göre kiracı kira bedelini 30 gün içinde ödemek zorunda. Bu süre içinde ödeme yapmaması durumunda icra takibi başlatılarak borçluya tebligat gönderilir. Tebligatın ardından bir ay içinde ödeme yapılmazsa dava açılarak kiracı tahliye edilebilir.

KAYNAK: SABAH | HAZAL ATEŞ
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 45
  • nevizade 10 ay önce Şikayet Et
    Hükümet parası pul olan ev sahiplerinin hakkını ne yapacak? Yüzde yirmi beş doğru ve adaletli bir karar değil. Üç sene önce kira üç kardeşe yeterken şimdi tek kardeşe yetmiyor! Bu durumun sorumlusu sahipleri mi?
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    faiş fiyat isteyen av sahipleri Rabbim sizleri de muhtaç duruma düşürsun inşallah.bak ne zenginlerin malı mülkü gitti depremde.
    Cevapla
  • sivaslı 10 ay önce Şikayet Et
    rabbim ederinden fazla kira alan her ev sahibinin müstehakını versin inşallah. millet haram yemeye alıştı, yerin altını unuttu. sanki hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyorlar.
    Cevapla
  • Boş yapma 10 ay önce Şikayet Et
    Sivasli oldugun her halinden belli, Yahu sen sivasta 50 .TL ev alabilirsin ama başkanyerlerde asla alamazsin Allahin Sivaslisi seni,.
    Cevapla
  • Sus edepsiz 10 ay önce Şikayet Et
    Çok bilmiş herif sen her tarafi sivas gibimi saniyorsun ev fiyatlarini, Ben daha yeni aldim 5 milyon TL üsküdarda 3+1 daire soruyorum.sana sence kaç TÖ kiraya vermem lazim bu fiyata alinan bir evi, Dürüst olacaksin Dürüst Adam olacaksin Adam
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Konutlar çok pahalı.önce konut fiyatlarını düşürün ev alabilmeli.asıl sorun konut fahiş artıranlara ceza verilmesi.mütahiti emlakçısı ayda 500 bin satılık evlere zam yapıyorlar.zenginler dışında kimse ev alamıyor.2 yıllık 140 metrekare eve 5milyon istiyor ederi 2 milyon .bu açgözlülere çözüm bulun.1 milyon ceza verin .evi normal degerine indirirler
    Cevapla
  • ismail. 10 ay önce Şikayet Et
    İşin garip yanı kiracımın evi var kirada abi bende az kira alıyorum diyor sen idare et diyor. 6 yıldır idare ediyorum zaten şimdi % 100 zam yapacağım 3,500 olacak diyeceğim lakin bulunduğum muhitte 7-8 bin tl rayiç kiralar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle