Yeni ittifak arayışına girdiler! Büyük korku, Türkiye o hattın hakimi olabilir

Yunan Türkiye uzmanları, +Türkiye'nin vizyonu büyük ve Doğu Akdeniz'deki varlığının temel sebebi Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya uzanan tüm enerji yollarının hakimi olmak" değerlendirmesinde bulundular.

GİRİŞ 22.06.2023 17:27 GÜNCELLEME 22.06.2023 17:40
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Ekathimerini'de yayınlanan 'Türkiye'nin Mavi Vatan doktrininin arka planı' başlıklı analizde ülkenin önde gelen güvenlik uzmanları Türkiye'ye karşı ne tür önlemler alınması gerektiğini masaya yatırdılar.

Türkiye'nin 'Mavi Vatan' doktrini hakkında Yunanistan hükümeti ve ülkedeki düşünce kuruluşlarında hazırlanan raporların özeti durumundaki analizi aralarında Yunanistan Başbakanlık eski Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Aleksandros Diakopulos, ülkenin önde gelen Türkiye uzmanlarından Profesör Kostas Ifantis ve ülkedeki önemli güvenlik uzmanlarından Yunanistan Küresel İlişkiler Enstitüsü Direktörü Konstantinos Filis gibi isimler hazırladılar.

TÜRKİYE ENERJİ YOLLARININ HAKİMİ OLABİLİR!

Analiz yazısında 'Mavi Vatan' projesinin Türk Silahlı Kuvvetleri arasında güçlü bir desteğe sahip olduğu ifade edildi. Uzmanlar yazıda, "2019 yılında Karadeniz'de gerçekleşen Mavi Vatan deniz tatbikatında Türk donanması etkileyici şekilde operasyonel kabiliyetini ortaya koydu. Bu tarihten sonra Mavi Vatan, Türkiye'nin her kesiminde Türkiye'nin bölgesindeki faaliyetlerin temeli olarak kabul gördü" yorumunu dile getirdiler.

YUNAN DEVLET AKLI YANILIYOR

Türkiye'nin dış politikada Ege ve Akdeniz'de askeri ve ticari gücünü arttırmayı hedeflediği de dile getiren uzmanlar, Yunan komutanlar ve politikacıları da eleştirerek, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de enerji rezervleri üzerinde hak iddiası olduğu için bölgede varlığını sürdürdüğünü düşünüyorlar ancak hata ediyorlar. Türkiye'nin vizyonu büyük ve Doğu Akdeniz'deki varlığının temel sebebi Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya uzanan tüm enerji yollarının hakimi olmak" ifadelerine yer verdiler

TÜRKİYE YÜZYILI PROJESİ

"Mavi Vatan'ın 'Türkiye Yüzyılı' ideolojisinin ana parçalarından biri olduğu, 2013 yılından bu yana Türkiye'nin Avrasya stratejisine de yöneldiği belirtilen değerlendirmede, "Türkiye sadece Batı dünyasının uzantısı olarak değil çok daha büyük bir jeopolitik sistemin merkezinde kendini değerlendiriyor" saptamaları da yer aldı.

MAVİ VATAN UZLAŞMAYA AÇIK DEĞİL!

Uzmanlar analizlerinde Türkiye'nin Mavi Vatan ve Türkiye Yüzyılı fikirleri çerçevesinde Katar'dan Libya'ya, Somali'den, Suriye ve Irak'a, KKTC'ye kadar çok sayıda ülkede askeri üssünü bu doğrultuda kullandığını da iddia ettiler. Analizde yine bu projeler çerçevesinde Türkiye'nin ticari ve askeri filolarını güçlendirdiği de ifade edilirken, "Türkiye, Mavi Vatan fikrine dayanarak Ege ve Akdeniz'deki enerjilerden ve bu enerjilerin kullanımından söz sahibi olmak istiyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile ABD arasında oluşan üçlü işbirliğini dondurmak ve Doğu Akdeniz'deki çoklu işbirliklerinde merkezi ülke durumuna gelmek" denildi.

YUNAN YETKİLİLER UYARILDI

Mavi Vatan projesinin Yunanistan'ın ana çıkarlarına karşı olduğu için temelde askeri bir strateji olduğunu dile getiren uzmanlar, Yunanistan'ın bu durumda ne yapması gerektiğini ise şu sözlerle açıkladılar:

"Bu fikir askeri bir stratejiden yükseldiği için Türk ordusu ve donanmasının da bu doğrultuda kullanılması doktrinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Yunanistan'a karşı savaş gerekçesini ideolojik meşru bir zemine koyan bu doktrin karşısında Yunanistan siyasi, diplomatik önlemlerin öncelik olarak belirlenmesinin işe yaramayacağını anlamalı! Türkiye bu doktrinini pazarlık için ileri sürüyor olsa bile unutulmamalı ki Türkiye'nin geçmişteki benzer doktrinleri de sonradan katılaştı ve uzlaşılmaz askeri stratejilere dönüştü."

YENİ İTTİFAK ARAYIŞINDALAR

Analiz yazısında Yunanistan'ın Türkiye karşısındaki stratejilerini 1974 yılında oluşturduğu ifade edilerek Mavi Vatan fikri karşısında güçlü ve modern bir ordunun Yunanistan'ın en büyük güvenlik unsuru olacağı iddia edildi. Yunanistan'ın ayrıca yeni uluslararası ortaklıklar ve ittifaklar ile konumunu güçlendirmeye devam etmesi gerektiği fikri ileri sürülen analizde diğer yandan "Mavi Vatan fikrini etkisiz hale getirebilmek" için Türkiye ile tam bir normalleşme sürecine devam edilmesi gerektiği iddiasında bulunuldu.

KAYNAK: HABER GLOBAL
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 15
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki bu hatlar bir bizden geçiyor. Bizden sonra hiç bir yere gitmiyor ki onlar kritik değil. Yada bizimkiler kendini bir tek önemli sanıyor.
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    200 deniz mili ortay hattı belirlenirken , Mora yarımadasının kıyısı baz alınır , Girit adası baz alınmaz . Libya kıyılarından 200 deniz mili kuzeye doğru belirlenen , Ortay Hattı , Girit adasının güneyi açıkları , Libya MEB'idir , Türkiye , Libya'nın deniz yetki sahasını müdafaa edecektir .
    Cevapla
  • Adalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Birde kendi enerjimize hakim olsak Gabardaki petrol ne alemde
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Fışkırıyor dostum
    Cevapla
  • Osmanlı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayret nasıl olduda anlamış, baya zekiye benziyor. Yunanikoslar.
    Cevapla
  • işte öyle 1 yıl önce Şikayet Et
    anlamamışlar... anlasalardı güçlü yunan ordusu değil türklerle adil bir barışı ve dürüst komşuluk ilişkilerini konuşalım derlerdi. güçlü yunan ordusu ve anadoluyu ele geçirme istanbula gelme hayalleri yani helenizm devam ediyor... eh bizim de büyük turan ülküsü kızılelma'mız var... kafa kafaya iki zıt dünya... BİZ ASLA VAZGEÇMEYİZ ÇÜNKÜ BİZİM ARKAMIZDA BİZDEN BAŞKA KİMSE YOK...
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Uluslarası Hukuk var , Karadenizde 200 mil'e dayalı , Ortay hattında anlaştık , nerdeyse %50 fifty - fifty yüzde elli bölüştük . Kimse birbirinin sahasına karışmıyor . Ege ve Akdeniz'de de böyle olmalıdır . Yunan , adası ve adaları var diye sorun çıkartıyor .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle