Merkez Bankası'nın faiz kararına ekonomistler ne dedi? İşte ilk yorumlar

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 15'e yükseltme kararını yorumlayan uzmanlar, bu kararın doğru olduğunu ve faiz artırım sürecinin devam edeceğini belirtti.

Merkez Bankası'nın faiz kararına ekonomistler ne dedi? İşte ilk yorumlar
Merkez Bankası'nın faiz kararına ekonomistler ne dedi? İşte ilk yorumlar
GİRİŞ 22.06.2023 16:50 GÜNCELLEME 22.06.2023 16:50
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), haziran ayına ait Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizi açıkladı. Tüm Türkiye'nin merakla beklediği kararda Merkez Bankası faizi 650 baz puan arttırarak 15'e çıkardı. Karar metninde ilerleyen süreçte de faiz artışına gidileceği sinyali verildi. 

Faiz artırım kararını Ülke Tv ekranlarında yorumlayan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak ve SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal, enflasyon oranlarına dikkat çekerek bu kararın beklenen bir karar olduğunu belirtti. 

"BU DOĞRU BİR TERCİH"

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güran Yumuşak, Merkez Bankası'nın beklenen en düşük faiz artırma kararıyla başladığını belirterek "Bu doğru bir tercih. Tabi bundan sonra ne yapacağına ilişkin sözlü açıklamaları da önemli ama dediğim gibi Körfez bölgesinde bulunuyor olması bu beklentilerin minimum seviyede başlamasıyla alakalı ortaya çıkabilecek olumsuz kanaatleri de giderici bir fonksiyon icra edecektir diye düşünüyorum. Çünkü aşırı yüksek bir faiz artışıyla bu patikaya girmek daha sonra görülmeyen sonuçları barındırabilir, riskli sonuçlara bizi götürebilir." dedi.

"FAİZ YÜZDE 40 OLSAYDI..."

Yabancı finans kuruluşlarından birinin yüzde 40 civarında faiz artışı beklediğine dikkat çeken Yumuşak, "Eğer böyle bir artış söz konusu olsaydı, eğer beklenen sonuçlar ortaya çıkmazsa başta enflasyon olmak üzere bu sefer daha yüksek bir faiz artışına ihtiyaç olacaktı. Bu da ekonominin durmasına, istihdamın daha fazla olumsuz etkilenmesine sebebiyet verebilecekti. Dolayısıyla burada aslında Merkez Bankası minimum artışa giderek bundan sonraki gelişmelere göre artış yapabileceğine ilişkin bir politika seti ilan edecektir. Açıkçası hedef enflasyon Merkez Bankası'nın yüzde 22 civarında yanlış hatırlamıyorsam, yıl sonuna kadar ben hedef enflasyon oranına bunu yakın sayıcam, daha sonraki gelişmelere bağlı olarak da ben 2024'ü de buna göre planlayacağım derse çok şaşırtıcı olmaz." şeklinde konuştu.

"FAİZ ARTIRIM SÜRECİ DEVAM EDECEK"

Merkez faiz artırım kararına ilişkin SETA Ekonomi Araştırmacısı Deniz İstikbal ise "Beklenti yüzde 20-25 aralığına kadar bazıları yüzde 40'a kadar çıkarıyordu. Ancak yıl sonuna kadar ben faiz artırım sürecinin devam ettirileceği kanaatindeyim." sözlerini sarf etti.



Bu karardan sonra özellikle enflasyonun iyi izlenmesi gerektiğini belirten İstikbal "Şimdi haziran ayındayız. Temmuz, ağustos ve ekim ayında büyük ihtimalle enflasyon yüzde 30'ların altına gelecek ve senede MB'nin hedefi olan yüzde 22'leri doğru bir kanıksamaya gidecek. Enflasyonla Merkez Bankası'nın faiz oranı birbirine yaklaşmış olacak." ifadelerini kullandı.

Faiz artırma kararıyla TL'nin artık daha cazip hale geleceğini söyleyen İstikbal sözlerini şu şekilde devam ettirdi;

Bu şu demek TL yatırımlarının daha cazip hale geleceği bir ortam bizi bekliyor özellikle 2024 yılında. 2023 yılında tıpkı 2022'de olduğu gibi enflasyon biraz daha gündemimizde olacak. Fakat 2024 yılında ben enflasyonun gündemimizden çıkacağı kanaatindeyim. Artık AR-GE yatırımlarını, sanayiyi konuşacağız. Türkiye 2020'den beri uyguladığı politikalarla yaklaşık 5 milyonun üzerinde bir istihdam yarattı. Artık belli bir doyum noktasına ulaşmış görünüyor. Belki yeni ekonomi modelinin de biraz reforme edilmesiyle 2024'te aslında son 3 senede aldığımız önlemlerin meyvelerini alacağımız süreç bizi bekliyor. 

2024'te MB'nin yüzde 8,8 enflasyon hedefi var. Büyük ihtimal bunun yakalanacağı kanaatindeyim. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 73
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Hani faiz artmayacaktı
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Herkes uzman kesilmiş faiz artırın kurdaki baskıyı kaldırin. Ne olacak kurda artı faiz de. Neden mi çünkü insanlar emek harcamadan para kazanmak istiyor. Üretenin emeğine çöküp onun elindekini almak istiyor. Sonuç kazandığını sanarken aslında gömüldünü dahi göremiyor.
    Cevapla
  • Onyekurudankoşuvar 10 ay önce Şikayet Et
    Hem şiş yandı, hem kebap.
    Cevapla
  • ali 10 ay önce Şikayet Et
    millet kafayımı yedi enflasyonun artış sebebi kurdaki yükleme değilmiydi.faiz düştükçe kur yüklemedimi.eee şimdi faizi artırdın kur düşmesi lazımken daha da yükseldi bu da iç piyasa da ürünlerin artması anlamına gelmiyormu
    Cevapla
  • Abdullah Aydın 10 ay önce Şikayet Et
    Faiz çıkışın hani döviz düşecekti anlaşılan şu ki kimin eli kimin cebinde beli turkiyeyi sömüren malum çevreler yine vatandaşın cebine ve hazinenin birikimlerini sömürmeye devam ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle